Maak je tuin & terras lente-proof

Heeft je tuin en terras ook geleden onder het gure winterweer? Maak je buitenruimte weer helemaal lente-proof met dit handige stappenplan.

Gazon met grasmaaier

Een opknapbeurt voor je tuin en terras

De vogeltjes die ’s ochtends terug fluiten, de eerste zonnestralen die komen piepen: de lente is bijna in het land! Hoog tijd dus om je tuin en terras een heuse opknapbeurt te geven. Met het handige stappenplan in deze blog helpen we je op weg.

 

1) Geef je terrastegels een grondige poetsbeurt

Het koude en natte winterweer heeft ongetwijfeld zijn sporen nagelaten op je terrastegels. Op schaduwrijke en vochtige plekken zetten mos en algen zich af waardoor een groene aanslag ontstaat.

Ook met drukke wegen of industrie in de buurt kunnen roet en fijn stof zich aan je terrastegels hechten. Deze atmosferische vervuiling zorgt ervoor dat je terras grauw kan ogen.

Niet prettig uiteraard, maar gelukkig is deze aanslag met een goede reinigingsbeurt makkelijk te verwijderen. Enkele methoden op een rijtje:

 

Inoliën van houten terras

Giet een emmer warm water over je terrastegels en schrob ze schoon met een grove borstel. Gebruik eventueel een voegenkrabber om alle hoekjes en kantjes proper te krijgen. Zonder twijfel de meest simpele manier, maar met een groter terras ben je toch al snel enkele uurtjes zoet.

Een meer efficiënte aanpak is je terras schoonspuiten met de hulp van een hogedrukreiniger. Werk van links naar rechts en van boven naar onder. Let wel op: niet elke soort tegel kan de druk van een hogedrukreiniger verdragen!

Tegenwoordig zijn er ook specifieke reinigingsproducten op de markt die je toelaten om je terrastegels snel en effectief te reinigen. Zeker voor tegels uit gevoeligere materialen, denk maar aan blauwe steen, is een aangepast reinigingsproduct de veiligste optie.

Heb je een houten terras? Vergeet dan na het reinigen je terras niet te behandelen met een kwalitatieve terrasolie. Deze olie voedt, beschermt en vertraagt de vergrijzing van het hout. Dankzij de waterafstotende functie is je terras bovendien extra bestand tegen de weersinvloeden.

Toch wat uitgekeken op je terrastegels? Misschien is dit wel het moment om je terras eens in het nieuw te steken. Wees mee met de laatste trends en kies voor een hippe betontegel of terrazzotegel.

Ontdek alle terrastegels

2) Fris je terrasmeubilair op

Eens je terras helemaal schoon is, wordt het tijd om je tuinmeubilair onder handen te nemen. Meubels die overdekt in een garage of tuinhuis hebben overwinterd, vergen meestal weinig werk. Verwijder stof en spinnenwebben met een stofdoek en je tafel, stoelen of loungezetel kunnen zo terug op je terras.

Meubels die ’s winters zijn blijven buitenstaan, hebben ongetwijfeld iets harder geleden onder het gure weer. Voor kunststof tuinmeubelen raak je met een simpel sopje van warm water en allesreiniger al een heel eind. Ook hier kan een hogedrukreiniger van pas komen. Last van hardnekkig vuil? Probeer een specifiek reinigingsproduct voor kunststof tuinmeubels.

Houten tuinmeubilair vraagt wat extra liefde. Verwijder ook hier eerst eventuele groene aanslag. Laat je meubels goed drogen en verzorg ze daarna met een aangepaste olie. Zo behouden ze hun kleur en geef je ze een extra beschermlaag.

Ontdek het assortiment houtbehandeling

Verwijderen van groene aanslag op houten tuinmeubilair

3) Breng je tuin terug tot leven met bloemen en planten

Niets versterkt het lente-gevoel beter dan wat natuurlijk groen. Het voorjaar is dan ook het uitgelezen moment om je gazon en je bloemen- en plantenbedden extra te verzorgen. 

Wist je dat gras opnieuw begint te groeien vanaf vijf graden? Het wordt dus wellicht stilaan tijd voor een eerste maaibeurt. Voor een goed groeiend gazon kan je ook wat extra bemesten. Doe dit vlak voor een regenbui, zo trekken de droge mestkorrels snel in de grond.

Hebben sommige bloemen of planten de winter niet overleeft? Vul je tuin dan aan met wat nieuwe exemplaren. Misschien kan je terras ook wel een paar mooie nieuwe bloembakken of -potten gebruiken. Een ideale manier om je buitenruimte wat extra aan te kleden.

Ontdek alle bloembakken

Tuinstoel met boek
Tuintafel met planten en werkhandschoenen
Grote buitenplant
Bloempot met potgrond

Terras met tuinmeubels en schaduwdoek

4) Creëer aangename schaduwplekjes

Uiteraard kijkt iedereen uit naar die eerste zonnestralen. Wanneer we echter opschuiven richting zomer en de zon overdag hevig kan schijnen, zijn schaduwplekken in je tuin toch zeker welgekomen.

Met een pergola of terrasoverkapping creëer je een gezellige plek in je tuin waar je kan genieten van een lekkere maaltijd of waar kinderen veilig uit de zon kunnen spelen. Liever een minder permanente oplossing? Kies dan voor een kwalitatieve parasol of schaduwdoek.

 

5) Zorg voor warmte en gezelligheid

Hou jij ook zo van die heerlijke avonden in de tuin met vrienden of familie? Het kwik duikt naar de avond toe vaak toch nog stevig naar beneden. Kleed je terras daarom warm aan: enkele plaids en kussens houden je gasten lekker warm. Overweeg zeker ook een vuurkorf, vuurschaal of een terrasverwarmer voor extra gezelligheid.

Ontdek alle vuurkorven & -schalen

Tuinstoel met plaid en kussens
Terras met loungezetel
Aangeklede feesttafel in de tuin
Loungestoel op een overdekt terras

Jouw terras en tuin lenteklaar maken?

Heeft jouw tuin en terras ook een beetje liefde en aandacht nodig? Bij Zelfbouwmarkt vind je alles om je buitenruimte terug om te toveren tot een paradijsje. Ontdek hieronder alvast een deel van het aanbod.

 

Top