Zelf chape maken en leggen: hoe?

De voorbereiding, de basis, de ondergrond is het belangrijkste bij het plaatsen van de vloer. In vele gevallen wordt een nieuwe chape gegoten die de perfecte ondergrond belichaamt voor jouw stijlvolle vloer! Een stappenplan om zelf chape te gieten.

zelf-chape-leggen

Je wil graag zelf je vloer plaatsen? Dan is het ook belangrijk om een goede basis te hebben.  De chape moet perfect liggen om je tegels op een degelijke manier te kunnen lijmen. Je kan chape perfect zelf leggen. Let op! Het lijkt simpel, maar het is zeer belangrijk dat dit werk grondig wordt verricht. Wanneer de ondergrond niet goed is gemaakt, kan dit slechte gevolgen hebben voor je hele vloer. Wanneer de chape daarentegen wel goed is aangebracht, kan dit de levensduur van je hele vloer vergroten.

Bekijk ons aanbod tegels

Chape maken & leggen: wat heb je nodig?

  • Betonmolen
  • Schop
  • Waterpas, meter
  • Cement
  • Zand
  • Truweel
  • Latten

1. Voorbereiding

Voor je begint met het plaatsen van de chape is het belangrijk dat je vloer stofvrij is en ook vrij van eerdere sporen.  Je mag zeker rekenen op een chapelaag van 9 à 10 cm. Zorg ervoor dat alle leidingen goed worden toegedekt. De dikte van de chape hangt af van de vloerbedekking die je kiest. Hou wel rekening met de minimumdikte van 5 cm. Hoeveel chape je moet aanmaken hangt logischer wijs af van de dikte en de grootte van het oppervlak.

2. Chape aanmaken

Als je een kleine hoeveelheid nodig hebt dan kan je de chape maken op een waterdichte folie waar je zand en cement op mengt. Voor grotere hoeveelheden gebruik je het best een betonmolen bij het aanmaken van de chape. Meng eerst 1/4 cement en 3/4 zand. Wanneer dit goed vermengd is, kan je er water bij voegen en zorg je dat dit een goede brij wordt. Het is makkelijk om de chape te vergieten in een kruiwagen. Om chape te maken gebruik je het best rijnzand. De hoeveelheid water hangt af van het zand. Is het droog zand, zal je iets meer water nodig hebben. Wanneer je het mengsel tot een bol knijpt en de bol valt uit elkaar is het mengsel nog te droog.


3. Chape gieten

Wanneer de chape klaar is schep je deze mooi uit over de vloer. Voor je de chape giet, zorg je ervoor dat de grond goed bevochtigd is. Door het bevochtigen zal de chape beter aan de ondergrond hechten. Let er wel op dat je de ondergrond niet te nat maakt, want dit is ook nefast. Belangrijk is om altijd te beginnen bij de plaats die het verst weg is van een mogelijke uitgang (want eenmaal de chape gelegd is, kan je er niet meer over stappen). Strijk de oppervlakken mooi glad. Je kan gebruik maken van twee latten. Zo kan je een mooie gladde strook bekomen. Met een derde lat kan je eenvoudig de chape mooi glad strijken. Zo kan je band per band werken. Gebruik een truweel om de plaatsen waar de lat geplaatst werden te dichten.

4. Chape laten uitdrogen

Wanneer de chape mooi egaal is aangebracht moet deze goed uitdrogen. De droogtijd hangt af van de keuze die je maakt in de vloerbekleding. Kies je voor tegels, dan zal de chape niet zo lang moeten drogen, dan wanneer je kiest voor parket of laminaat. De droogtijd is zeer belangrijk bij chape. Je kan echt niet werken zonder compleet gedroogde chape. Er wordt aangenomen dat de chape 1 cm droogt per 7 à 10 dagen (afhankelijk van de weersomstandigheden).



Extra tips

  • Koop de juiste cement: je kan kiezen om iets minder te betalen voor cement, maar ga toch eerder voor de beste kwaliteit. Alles moet rusten op de chape. Dus als de basis niet goed is, kan de rest ook niet goed zijn.
  • Het is belangrijk om je mengsel goed te maken. De verhoudingen van het cement, zand en water moeten perfect zijn om het beste resultaat te bekomen.
  • Chape moet heel erg lang drogen. Neem daarom voldoende maatregelen om je chape te beschermen.
  • Soms kan de chapelaag licht beschadigd zijn (door tegels uit te breken, gedroogd met putjes in,…). Met een egalisatielaag kan je de chape tot 5mm makkelijk vlak maken.

Kies de juiste vloertegels

De keuze van de tegels bepaalt ook grotendeels de dikte van je laag chape en tegellijm. Kijk dus goed uit welke dikte de tegel is die je hebt uitgekozen. Als je hierover vragen hebt, kan je natuurlijk steeds bij ons terecht. Kom langs in onze showroom en bezoek onze afdeling vloeren. De adviseurs daar helpen je graag verder om de perfecte tegel voor jou te vinden, geschikt voor de situatie in je woning.

Ontdek het aanbod tegels
Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze tegelexperten
Top