Waterbesparing met deze 8 tips!

Enkele zeer nuttige tips waardoor je veel geld bespaart en het ecologisch bewustzijn vooruit helpt! Ontdek alle tips & aanbevelingen!

waterbesparing-zelfbouwmarkt

Water besparen met deze eenvoudige 8 tips!

Water besparen: waarom?

De prijs voor water is jaarlijks in stijgende lijn net als de energieprijzen, en ook voor water zal die omgekeerde beweging er niet (nooit meer) inzitten, integendeel!

Ontdek deze 8 tips die je écht kunnen doen besparen op uw waterfactuur waardoor je ruimte krijgt om te investeren in andere noodzakelijkheden!

Water besparen: tips

1. Neem een douche in plaats van een bad

Neem iets minder snel een bad. Een bad laten vollopen vraagt al 100 tot 150 liter water. Met deze hoeveelheid kan je 3 à 5 keer onder de douche.

2. Plaats een thermostatische kraan

Het knoeien met een kraan,met afzonderlijke kranen voor warm en koud, neemt vaak tijd in beslag en je laat onnodig veel water weglopen. Gebruik daarom een thermostatische kraan. Het water is meteen op de juiste temperatuur.

Geen thermostatische kraan? Plaats dan een eengreepsmengkraan, ook bij deze kraan hoef je niet meer te knoeien met twee kranen.

3. Monteer een spaardoucheknop

Een douche is zoals gezegd veel beter voor je watergebruik, maar het kan nog beter door een spaardouchekraan te gebruiken.  Hierdoor kan je wel tot 50% op je water besparen.

4. Plaats spaarperlatoren of bruis-mondstukken op je kranen.

Een normale kraan laat per minuut  10 à 12 liter stromen. Dit is niet nodig. Met een hoeveelheid van 6 à 8 liter krijg je ook voldoende water. De spaarperlatoren brengen lucht in de waterstraal waardoor het debiet verminder wordt, zo bespaar je op waterverspilling zonder drukverlies.


water-verspilling-tips

waterfactuur-dalen

Water besparen: tricks

5. Pak lekkende kranen meteen aan

Lekkende kranen zijn de grootste verspillers van water. Een lekkende kraan kan per dag al snel 6 liter per dag kosten, een lopend toilet zelfs 25 liter per uur! Laat daarom het probleem van lekkende kranen niet aanslepen en steek meteen de handen uit de mouwen.

6. Spaarknop op het toilet

Een toilet verspilt al snel 6 à 9 liter per spoelbeurt. Plaats daarom een spaarspoelknop. Hiermee bespaar je al snel voor de helft op je waterverbruik. Geen spaarspoelknop? Dan kan je ook een baksteen in je waterreservoir leggen. Op deze manier word je verbruik ook verminderd.

7. Laat je kraan niet lopen

Bij het tandenpoetsen durven mensen nogal vaak de kraan te laten openstaan tot wanneer ze klaar zijn met  poetsen en spoelen. Per minuut verspilt u al snel 5 liter water.  Laat je kraan dus niet onnodig lopen.
Moet je lang wachten op warm water? Vang het water op in een emmer en gebruik het om bv. planten water te geven.

8. Gebruik meer regenwater

Met een regenton kan je eenvoudig regenwater verzamelen. Gebruik dit water in de tuin. Zo bespaar je vele liters water doorheen het jaar.

Top