Spoelbakken: detail of belangrijk onderdeel van je keuken?

Ontdek de wondere wereld van keukenspoelbakken en maak de juiste keuze! De keuken is "the place to be" geworden in de woning! Overweeg daarom goed alle mogelijkheden en alle voor-en nadelen!

spoelbak-keuken

De spoelbak: essentieel keukenelement

De spoelbak: een essentieel element in je keuken

Waar je ook bent, in elke keuken is een spoelbak aanwezig.  Een spoelbak wordt ook wel eens de gootsteen, spoeltafelpompbak, afwasbak of wasbak genoemd in de volksmond. Het is een essentieel element in je keuken. Afwassen, groenten of fruit wassen, je handen even snel reinigen, kookvocht afgieten, …
Het is een onmisbaar en functioneel aspect in je keuken.

Daarom is het zeer belangrijk om even stil te staan bij de vele materialen die er bestaan voor een spoeltafel. Dit wordt vaak over het hoofd gezien. In dit blogartikel ontdek je alle materialen met hun voornaamste voor- en nadelen.
We helpen je graag mee de juiste keuze te maken!

Kies het juiste materiaal

De spoeltafel gebruik je bijna dagelijks. Ga dus zeker al voor een duurzame grondstof. Daarnaast houd je ook best rekening met het complete plaatje van je keuken. Zorg ervoor dat de kleur van je spoeltafel in lijn ligt met je werkblad of keukenkasten. Dit zorgt voor uniformiteit en rust in je keuken.
Wanneer je zou kiezen voor een opvallende kleur, krijg je net een speelse blikvanger. Ook leuk natuurlijk!


Spoelbak: de juiste materiaalkeuze is key!

  1. Spoelbak inox (roestvrijstaal)

Roestvrijstaal (rvs) of inox is één van de populairste materialen voor het vervaardigen van spoelbakken. Bijna 3/4de  van de verkochte spoeltafels bestaan uit roestvrijstaal. En dat is zeker begrijpelijk. Een spoelbak uit rvs heeft namelijk heel wat voordelen!

De unieke samenstelling van inox (hoog percentage aan nikkel en chroom) maakt dat elke spoeltafel heel stevig en duurzaam is. Het materiaal is bestand tegen hoge temperaturen en gaat bij alledaags gebruik jarenlang (in vele gevallen zelfs levenslang!) mee.

Verder is RVS eenvoudig in onderhoud. Door de gladde afwerking kunnen bacteriën en vuil zich moeilijker vasthechten en de afgeronde hoeken zorgen ervoor dat jij de spoelbak ook in geen tijd een poetsbeurt geeft!

Inox is een betaalbaar materiaal dat er mooi en tijdloos uitziet.
Een spoelbak uit rvs zorgt voor en eigentijdse uitstraling van je keuken en is bovendien ook nog eens combineerbaar met vele materialen en kleuren!

Bij inox moet je enkel goed opletten bij het poetsen met schurende reinigingsmiddelen (denk maar aan het alomtegenwoordige schuursponsje).
Rvs is nu eenmaal wat gevoeliger aan krasjes. Vet- of kalkresten zal je ook sneller opmerken bij een spoeltafel in inox. 

2.  Spoelbak in composiet  

Composiet is een kunststeen. Het is een mengeling van verschillende soorten materialen/grondstoffen (bijvoorbeeld: graniet, hars, glasvezel en andere mineralen). De samenstelling van de spoelbak bepaalt voor een groot deel de kwaliteit en de prijs. De grootste voordelen van een composiet spoelbak is het feit dat deze zeer hittebestendig zijn, hoog uv- en vlekbestendig zijn. Bovendien zijn ze ook gekend voor hun extreme stevigheid.

Deze spoelbakken zijn er in allerhande kleuren en samenstellingen.

Fragranit valt bijvoorbeeld onder composiet. Zo’n spoelbak wordt samengesteld uit kwarts, kunsthars en kleurpigmenten. Het is hittebestendig (tot wel 280°C), voorkomt bacteriële groei, krasvrij, stevig en kleurvast.

Een van de bekendste leveranciers van Fragranit+® spoeltafels is Franke. Zij hebben een heel uitgebreid assortiment spoelbakken in hele hippe kleurtjes.
Voor elke keuken een passend exemplaar!

3.  Spoelbak in keramiek

Keramische spoelbakken zijn afgewerkt met een toplaag uit glazuur. Dit maakt dat de spoelbak hittebestendig, krasvast en makkelijk schoon te maken is.
Het enige minpuntje is dat je moet opletten voor stoten of vallende voorwerpen in je spoelbak. Een laagje glazuur kan namelijk snel afbreken.

Spoeltafels in keramiek zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en passen in elk keukeninterieur, van modern tot klassiek!

Ook de leverancier Franke is gekend voor zijn spoelbakken in Fraceram®.
Deze keramiek bakken zijn van topkwaliteit en kan je bij Zelfbouwmarkt verkrijgen op bestelling.

4.  Spoelbak in Tectonite

Tectonite® is een synthetisch materiaal dat Franke heeft ontwikkeld en exclusief door hun wordt verdeeld. Spoelbakken uit Tectonite hebben een uniek uitzicht dat doet denken aan graniet. Ze zijn beschikbaar in minimalistische ontwerpen en kleuren, passend in elk keukeninterieur!

Dit synthetisch materiaal is bestand tegen temperaturen tot wel 300°C! Bovendien zijn deze spoeltafels licht in gewicht, maar het materiaal is uiterst bestand tegen schokken en stoten. Daarnaast zijn de spoeltafels beschermd tegen Uv-straling. Hierdoor blijft de kleur na jaren nog even levendig!

Spoelbakken: uitgebreid assortiment

Bij Zelfbouwmarkt heb je een ruime keuze aan spoeltafels.
Bovenstaande materialen zijn allemaal bestelbaar. Via onze website bestel in een paar klikken jouw nieuwe spoeltafel van o.a. Franke.
In de toonzaal heb je nog meer mogelijkheden (denk maar aan Blanco en Schock). De adviseurs helpen je graag een weg te vinden in het grote assortiment en staan je bij met al je vragen!

Top