XL tegels: ruime keuze, de scherpste prijzen!

XL tegel: wat is het?

Eenvoudig gesteld zijn het eigenlijk keramische tegels met een groot formaat.
Men spreekt al van een XL tegel vanaf 60 x 60 cm.

XL tegels afmetingen60 x 60 cm, 60 x 120 cm, 75 x 75 cm80 x 80 cm, 90 x 90 cm, 100 x 100 cm, 120 x 120 cm, 1 behoren tot dit soort tegels.
Er zijn nog meer maten, afhankelijk van de fabrikant van deze tegels.

Grote of XL keramische tegels zijn een echte trend in actuele leefruimtes, keukens en badkamers. Ze zorgen voor een naadloos effect en bepalen hoe je de ruimte visualiseert (ruimtelijker gevoel).
Want hoe minder voegen de vloer heeft, hoe rustiger en hoe ruimer een kleine kamer aanvoelt. De kleur van de voegen kun je trouwens helemaal afstemmen op de kleur van je tegels, zodat de voegen bijna onzichtbaar worden. 

XL tegels kopen betekent kiezen voor grootformaat tegels in keramiek.


xxl-tegel-prijs

xxl-tegel-voordelen


XL tegels: voordelen

De XL tegels van groot formaat zuiveren de ruimte door de voegen te verminderen en daardoor wordt het volume van de ruimtes waarin het gelegd is vergroot.  

De tegel van groot formaat is perfect voor alle kamers, badkamers en keukens, omdat de XL altijd een geglazuurde keramieken tegel is.
Dit houdt in dat het een compacte tegel is, sterk en ondoorlaatbaar.

Andere voordeeltjes:

  • Geen kosten voor afbraakwerken bij "tegel-over-tegel-plaatsing"
  • Korte duur renovatiewerken
  • Geen stof in uw woning
  • Verkrijgbaar in zeer grote formaten 
  • Smalle voegen 2mm
  • 100% vol-keramisch
  • 100% vlekvrij
  • Zeer krasbestendig
  • Eenvoudig te reinigen

Er is de laatste jaren enorm geïnvesteerd in de meest vooruitstrevende technologie om keramische XL tegels te kunnen produceren. 

Lichtgewicht: tegels wegen amper 7 kg/m², wat het transportgewicht gevoelig vermindert maar zeker ook de installatie een stuk aangenamer maakt.

Beperkt lijm- en voegverbruik.

Symmetrie is minder toepasselijk: elk werf is anders, iedere ruimte verschillend. Indien de tegelzetter bijvoorbeeld xl tegels van 1 meter op 3 meter symmetrisch moet bevestigen, kan dit een verlies van om en bij de 50% betekenen, symmetrie kan dus, maar gaat gepaard met een hoge kost door snijverlies.

Enkele minpuntjes: transport & doorgang (hou rekening met de extreme grootte van de tegels!), hogere kans op breuk, moeilijkere installatie en ietsje duurder qua aankoop.

XL tegel: plaatsing

Het stappenplan:

1. Goede voorbereiding: controleer, nummer en borstel de XL tegels

2. Zorg voor een perfect, egale ondergrond

Dit geldt natuurlijk altijd bij het leggen van vloer- en wandtegels, maar is nog belangrijker bij grote tegels en dunne keramische tegels.

3. Zorg voor voldoende mensen

Je hebt minimaal 2 tegelzetters nodig die goed op elkaar zijn ingewerkt. Maar heb je echt grote tegels van bijvoorbeeld 3 meter bij 1 meter, dan heb je nog meer mensen nodig om de tegel te kunnen (ver)plaatsen.

4. Voorzie professioneel gereedschap

5. Kies de geschikte lijm 

De lijm voor het leggen van grote tegels moet vervormbaar zijn. Vervormbare lijmen worden gekenmerkt door hun lage elasticiteitsmodulus, waardoor ze efficiënter worden bij "dempende" spanningen die worden veroorzaakt door het verschillende gedrag van de materialen waaruit het installatiesysteem bestaat.

6. Breng een schraaplaag aan op de XL tegel

Voorzie de achterzijde van de tegel volledig van tegellijm, doe hetzelfde met de vloer/ondergrond. Dit wordt ook "dubbel verlijmen" genoemd.

7.  Plaats de XL tegel

Voor het plaatsen van de tegel is enige behendigheid vereist. Verplaats de tegel met voldoende mensen. Plaats de tegel tegen de wand, zorg dan dat je begint aan de onderzijde. Plaats eerst de onderzijde van de tegel tegen de muur en werk dan naar boven.

Een heel assortiment XL tegels is terug te vinden op onze webshop!

Kom zeker ook eens langs in onze ruime showroom en ontdek er de onweerstaanbare prijzen van XL tegels, informeer je er verder bij de adviseurs, specialisten ter zake, die je graag verder wegwijs maken binnen dit assortiment.


xxl-tegel-plaatsing


xxl-tegel-installatie
Top