Tegels plaatsen: lijmen en voegen

Ben je van plan om binnenkort zelf tegels te plaatsen in je keuken, badkamer, hal, kamers of toilet, maar weet je niet hoe er aan te beginnen? We helpen je graag op weg met dit stappenplan, waar je alles zal te weten komen hoe je makkelijk en accuraat tegels kan lijmen en voegen!


Tegels plaatsen: een stappenplan

1. Kies de juiste tegel: neem een weloverwogen beslissing en hou rekening met de plaats en de toepassing waar de tegel zal geplaatst worden.

De ruimte is belangrijk omdat het  bepaalt in welke slijtagevastheidsklasse de tegels zich bevinden. (bijvoorbeeld een badkamer is zeer slijtagegevoelig)

2. Kies het juiste aantal tegels: maak een legplannetje op en bereken het aantal vierkante meters (lengte x breedte= aantal m2).  Als de hoogte van de tegel van belang is dien je hier uiteraard ook rekening mee te houden. 

Bestel steeds een aantal vierkant meters meer omdat je steevast niet alle tegels volledig zal kunnen gebruiken en dus met  een gedeelte “verspilling” zal overblijven, bovendien is het goed wat reserve te hebben zodat je bij schade aan je tegels je ze kan vervangen.

Wil je meer info over hoe het juiste aantal tegels te bereken? Dat lees je hier.

3. Kies de juiste lijm: dit is afhankelijk van wand of vloer, het type lokaal, het type tegel, het formaat van de tegel, binnen/buiten,…

4. Kies het juiste gereedschap: meter, waterpas, tegelsnijder, lijmkam, voegkruisjes, nivelleersysteem (Belpierro),…

5. Bereid de ondergrond voor: dit is van primordiaal belang! Een goede ondergrond is vlak, hard, stabiel, cohesief, droog en voldoende poreus.

6. Bepaal de beginpositie en start met tegelen: de beste startpositie is sterk afhankelijk van elke ruimte! Smeer de tegellijm uit met een lijmkam.
Zorg ervoor dat er overal lijm aanwezig is om een goede hechting te verzekeren en holle ruimtes te vermijden.

7. Het voegen van het tegelwerk: hiervoor heb je nodig: voegmortel, voegspaan, spons en een emmer met proper water. Kies de geschikte voegmortel, dit is afhankelijk van: de ruimte, de toepassing, de voegbreedte & het esthetische aspect!

Zorg er ook voor dat het tegelwerk 100% droog is!

Top