Mengkraan vervangen: een duidelijk stappenplan!

Mengkraan vervangen: eenvoudig!

Een mengkraan vervangen kan je eenvoudig zelf doen. Of u kiest voor een tweegreepsmengkraan of voor een eengreepsmengkraan, maakt voor de installatie weinig verschil. Beide types kranen moeten aangesloten worden op de toevoer voor warm en koud water. De aansluiting is dus hetzelfde; alleen de bediening van de kraan verschilt. Welke mengkraan u wilt installeren, hangt af van uw persoonlijke voorkeur.

Wilt u een mengkraan vervangen, dan draait u eerst en vooral de hoofdkraan dicht om de watertoevoer af te sluiten. Daarna draait u alle kranen open op de verdieping waar u de mengkraan gaat installeren, én op de eventueel bovenliggende verdiepingen. De mengkraan vervangen kan van start gaan wanneer er uit geen enkele kraan nog water komt en de leidingen dus leeg zijn.

De volgende stap is het losschroeven en verwijderen van de oude kraan. Bij een badmengkraan verwijdert u ook de sierrozetten en (indien nodig) de s-koppelingen die gebruikt werden om de oude kraan vast te zetten. Daarna kunt u de nieuwe mengkraan installeren door de kraan op de aansluitingen voor warm en koud water aan te koppelen.

Omdat de afstand tussen de aansluitpunten van de badkraan en die van de watertoevoer niet altijd precies gelijk zijn, moet u in veel gevallen gebruik maken van zogenaamde ’s-koppelingen’. Dat is bij een wastafelmengkraan niet het geval. Bij de vervanging van een badmengkraan kunt u de oude s-koppelingen vaak terug gebruiken. De mengkraan vervangen rondt u af met het waterdicht maken van de aansluitingen, door deze te omwikkelen met teflon of hennep en de pakkingringen te plaatsen. Daarna schroeft u de kraan en de sierrozetten vast.


mengkraan

mengkraan-1


Mengkraan vervangen zonder lekken

Een mengkraan voor een bad heeft vaak een tweede uitstroomopening voor het aansluiten van een doucheslang met handdouche. Nadat u deze indien gewenst aangesloten heeft, kunt u controleren of de mengkraan aansluiten goed gelukt is, door de hoofdkraan terug open te draaien, de kraan te laten lopen en na te kijken of er nergens lekken zijn.

Top