De voor- en nadelen van een keramische tegelvloer

Ontdek de wereld van keramische tegels, de voor-en nadelen, het ruime aanbod, de vele toepassingen,...inspiratie, trends & installatiemogelijkheden! Scherpe prijzen voor topkwaliteit!

keramische-tegel-vloer

Wat is een keramische tegel?

Een keramische tegel is vervaardigd uit gebakken zand, klei en andere natuurlijke mineralen. Het is dus een machinaal product en geen natuurlijk gesteente.

Een vloertegel van keramiek is een geweldig alternatief voor vele soorten vloeren: slijtvast, onderhoudsvriendelijk en in alle kleuren en formaten te krijgen.
Keramische vloertegels passen nu éénmaal in elke woning. Een extra troef met betrekking tot terrassen is dat mosvorming en groene aanslag geen kans krijgen dankzij de hardheid van de steen.

Maar zijn er naast voordelen ook nadelen aan keramische tegels?
We hebben het voor je uitgezocht en ze voor je op een rijtje gezet.


Keramisch tegelvloer: voordelen

Gigantisch aanbod

De huidige technologie in de tegelproductie maakt de mogelijkheden in afwerking, formaat, grootte en vorm onuitputtelijk. Het aanbod keramische tegels is waanzinnig groot. Er is voor ieder wat wils.
Klassiek, rustiek, eigentijds, industrieel, Scandinavisch, modern, … in alle kleurtinten, maten, structuren en prijscategorieën.

Grote tegels kunnen een kleine kamer ruimer doen lijken.
Extra large tegels van 100x100cm zijn een perfect, onderhoudsvriendelijk alternatief voor gepolierde beton.

Wist je dat alle vloertegels ook op de wand kunnen geplaatst worden?
Dit maakt de mogelijkheden om jouw interieur af te werken alleen maar uitgebreider.  Keramische tegels zijn geschikt voor elke ruimte: van de woonkamer, hal en keuken tot de badkamer en berging.

Budgetvriendelijk

Je hebt keramische vloertegels al voor €20 of 25/m².
Kan je een einde reeks of een lot op de kop tikken, dan kan je jouw vloertegel al mee naar huis nemen  voor een aantrekkelijke €10 à €15/m².

Een mooie, betaalbare oplossing voor jouw nieuwe badkamer, keuken of woonkamer. Zeker als je de prijs vergelijkt met een normale PVC of houten vloer.

Trending

Keramische tegels spelen met hun vele formaten (keramisch parket), legpatronen en kleuren naadloos in op de interieurtrends.

Dramatiek is in, net als donkere interieurs, de marmer- en betonlook en ruwe materialen. Op kleurvlak scoren alle afgeleiden van de trendkleuren groen, perzikroze en terracotta. Ook het speels effect van het visgraatmotief valt tegenwoordig bijzonder in de smaak.

Wil je wat meer "schwung" in je interieur, wat denk je dan van een hexagontegel. Of creëer een gezellige living door één muur te betegelen met steenstrips.

Had je ook natuursteen in gedachten? Kijk dan zeker ook naar de keramische imitaties ervan, deze zijn vaak nog nauwelijks te onderscheiden van echte natuursteen.

Duurzaam

Een groot voordeel van keramisch tegels is hun lange duurzaamheid. De tegels blijven lang mooi door dat er geen vuil kan intrekken. De nieuwste generaties tegels kunnen ook tegen een stootje.

Naar het ruime aanbod "vloertegels"


keramische-tegel


keramische-vloertegel


voordelen-keramische-tegels

keramisch-parket-voordelen

Voordelen: keramische tegels

Vloerverwarming

Een keramische vloertegel is de ideale oplossing voor vloerverwarming. Het kan in alle ruimtes, omdat het goed warmte geleid. Je vloer (bijv. vloertegels 60x60) wordt niet te warm en blijft mooi op temperatuur. Scheelt ook weer voor je energierekening!
 

Dezelfde tegel voor binnen én buiten

Als het even kan willen we genieten van het buitenleven, ook in de winter. De tuin is een ontmoetings- of ontspanningsplek met luxueuze accenten zoals een zwembad of wellness. Het onderscheid tussen binnen en buiten vervaagt, wat zich weerspiegelt in dezelfde tegelkeuze voor in- en outdoor. Volkeramische tegels komen perfect tegemoet aan deze trend. Doordat de vele tegels een hoge antislipwaarde hebben hoeft u zich geen zorgen te maken over valpartijen.

Onderhoudsvriendelijk en ijzersterk

Weinig onderhoud is altijd fijn. Een tegel van keramiek bestaat uit minuscule kleikorrels, mineralen, ertsen en quartsen. Deze worden in ideale verhouding samengeperst. Een uitgebalanceerd bakproces onder hoge temperatuur maakt dit tot een keiharde tegel.  Hierdoor is de tegel ijzersterk en onderhoudsvrij.

Hygiëne

Hygiëne is voor de meeste mensen heel belangrijk in huis. Keramische vloeren zijn hier geschikt voor. Met kinderen of huisdieren krijg je snel vuil naar binnen. Omdat vloertegels keihard zijn trekt vuil en vocht niet in het keramiek en kun je het eenvoudig aanvegen of met een dweil schoonmaken.

Antistatisch
Keramische tegelvloeren zijn antistatisch. Veel vloeren veroorzaken bij wrijving of door er op te lopen een statisch lading. Hierdoor krijg je bij het aanraken van bepaalde materialen een onaangename schok. Dat is bij keramiek niet het geval.

Enkele minpuntjes…

Schoonmaakmiddel

Bij het reinigen van keramische vloertegels kan je zeep of oliehoudende reinigingsmiddelen beter vermijden. Ze laten een laag op de tegels achter waardoor voet- en handafdrukken zichtbaar worden en stof, haar en ander vuil makkelijker aan de tegels blijven plakken.

Wel kan je een zacht reinigingsmiddel gebruiken.
Er bestaan ook reinigingsmiddelen speciaal voor keramische vloeren.

Krassen

Er bestaan vele soorten keramische tegels, ook van iets mindere kwaliteit.
Leg je bijvoorbeeld vloertegels met een lage PEI-waarde (slijtwaarde) in je tuin, dan heb je in no-time veel krassen door verwering en beloop.
Er is veel kwaliteitsverschil bij keramische tegels, hou rekening met de locatie waar je de tegel gebruikt en bepaal op basis hiervan de slijtwaarde (PEI-waarde).

In tegenstelling tot een laminaatvloer kun je een tegelvloer niet makkelijk verwijderen, ook voelt een tegelvloer wat kouder aan dan laminaat.


voordelen-keramische-vloertegels
Top