Wat betekent de PEI waarde/slijtklasse bij een keramische tegel?

Gedetailleerde uitleg over de PEI-waarde, informatie over de verschillende slijtklassen en advies bij de juiste keuze wat betreft de voor jou benodigde PEI-waarde!

pei-waarde-keramische-tegel

Wat betekent de PEI waarde/slijtklasse bij een keramische tegel?

Een belangrijk kenmerk van een keramische tegel is de Porcelaine Enamel Institute norm (PEI-norm). Maar wat is dat nu precies? PEI waarde, ook wel slijtklasse of slijtgraadcategorieën genoemd, is een waarde die aangeeft in welke mate een vloertegel bestand is tegen krassend vuil.  De waarde varieert tussen 1 en 5, waarbij 1 het minst slijtvast is en 5 zeer slijtvast.

PEI-waarde: 5 klassen

PEI 1: niet bestand tegen krassend vuil

Deze klasse is het zwakst. Krasvorming is dus mogelijk indien er krassend vuil aanwezig is. Vloertegels met PEI klasse 1 leg je in de badkamer of slaapkamer.
 

PEI 2: slijtklasse voor rustig gebruik

Deze tegels zijn geschikt in ruimtes waar weinig krassend vuil aanwezig is. Niet geschikt voor ruimtes die een ingang hebben van buitenaf, zoals de hal of balkon.
 

PEI 3: normaal gebruik

Deze slijtklasse kan krassend vuil aan bij normaal gebruik, zoals bijvoorbeeld in de keuken of woonkamer. De vloertegels zijn geschikt voor ruimtes die direct van buitenaf bereikbaar zijn.
 

PEI 4: intensief beloop

Een vloer met deze slijtklasse is bestand tegen zware omstandigheden en intensief beloop met krassend vuil. Bijvoorbeeld in showrooms, restaurants of café…
 

PEI 5: meest slijtvaste tegels

De tegels zijn bestand tegen veel krassend vuil en intensief beloop. Deze keramische tegels zijn geschikt voor binnen en buiten. Ideaal voor bijvoorbeeld een terras.

PEI-waarde: hoe de juiste kiezen?

Bij het kiezen van tegels kan je de PEI-waarde bepalen in functie van de ruimte en het gebruik.

Algemeen kan je deze regel toepassen: hoe hoger de slijtklasse, hoe beter de tegel bestand is tegen beloop en krassend vuil.

Wil je dezelfde keramische vloeren in heel je woning? Kies dan voor een tegel met PEI klasse 3 of 4.
Heb je alleen tegels nodig voor de badkamer of slaapkamer? Kies dan gerust voor een tegel met PEI klasse 1.

De PEI klasse kan je verder helpen om de juiste keuze te maken in ons ruim aanbod keramische vloertegels.

Je vindt deze info steeds terug in de specificaties van elke tegel op de webshop.

Wil je graag nog meer weten over de PEI klasse, kom dan zeker eens langs in onze showroom en informeer er jezelf bij de tegeladviseurs die je graag verder helpen!


Top