Huisnummers: advies bij je keuze!

Huisnummers, ze zijn er in allerlei soorten, designs en maten. De keuze is dus niet eenvoudig. Het is een onmisbaar element en belangrijker dan je zou denken.

huisnummer-zelfbouwmarkt

Huisnummer kopen? Tips & tricks bij het uitkiezen van een huisnummer!

Huisnummers, ze zijn er in allerlei soorten en maten. We kunnen ons dus goed inbeelden dat jij door het bos de bomen niet meer ziet. Het is onmisbaar element en belangrijker dan dat je zou denken. Dit voordeurbeslag bepaalt voor een groot deel mee de uitstraling van je woning.
Opteer daarom best voor een huisnummer of huisnummerbord in lijn met je gevelstijl en/of stijl van je brievenbus.


Huisnummer: aandachtspunten

Welke stijlen huisnummers zijn er?

Huisnummers vind je in uiteenlopende stijlen en designs:

  • moderne huisnummers: strak design, zonder veel poespas
  • landelijke huisnummers: ronde vormen, vaak een lettertype met schreef
  • klassieke & tijdloze huisnummers

Huisnummers kan je veelal aankopen in aparte nummers van 0 tot en met 9 en extra toevoegingen (zoals busnummers). Maar tegenwoordig zijn de mogelijkheden eindeloos.

Zo zijn huisnummerborden helemaal in. Deze zijn gepersonaliseerd met de familienaam en/of voornaam, maar ook vaak met een foto, tekening of logo. Dit zorgt voor onmiddellijke herkenning en zijn ook nog eens een echte eyecatcher aan je gevel!

Om duidelijke contrasten te creëren kan je kiezen voor een zwart huisnummer met bleke achtergrond of een huisnummer met licht.

Welke materialen zijn er?

De meest gebruikte materialen voor huisnummer en/of huisnummerborden zijn: roestvrijstaal (RVS), kunststof, aluminium, natuursteen of plexiglas. Deze materialen zijn stuk voor stuk duurzaam, onderhoudsarm en weerbestendig. Kortom, alles wat je van een huisnummer verwacht!

Huisnummers: wettelijke bepalingen

Is een huisnummer verplicht?

Een huisnummer heeft één belangrijke functie, namelijk zorgen voor herkenbaarheid en heldere communicatie. Het plaatsen van een huisnummer is bijgevolg ook wettelijk verplicht. Plaats dus je huisnummer op een zichtbare plaats in de buurt van de voordeur of op je brievenbus en vermijd boetes.

Waar moet je een huisnummer hangen of plaatsen?

Je hebt je huisnummer of huisnummerbord uitgekozen, maar waar hang je dit huisnummer nu best op?

  • kleine huisnummers zijn geschikt voor huizen direct gebouwd aan de openbare weg. Deze zijn ook ideaal om te plaatsen op een brievenbus aan de straatkant
     
  • grote huisnummers zijn perfect als je woning verder van de straatkant is gelegen. Deze zijn goed leesbaar en herken je dus ook van op een grotere afstand.

De algemene regel is: zorg dat je huisnummer duidelijk leesbaar is! Meestal heb je een huisnummer uitgekozen, omdat je het mooi vindt. Maar is dit daarom ook goed zichtbaar?

Dit kan je eenvoudig testen. Ga zelf ook eens aan de straatkant staan, rij een paar keer voorbij je huis aan een zekere snelheid en herhaal dit wanneer het donkerder buiten is. Als jij het goed kan aflezen, mag je gerust zijn dat anderen (o.a. vrienden en familie, maar ook de hulpdiensten) jouw huis gemakkelijk zullen terugvinden.

Extra tips:

  • controleer af en toe of je huisnummer niet overwoekerd is door klimplanten
  • moeilijk zichtbaar in het donker? Opteer voor een reflecterend huisnummerbordje of een huisnummer met ledverlichting
  • een extra huisnummer plaatsen kan ook altijd, bijvoorbeeld vooraan de brievenbus of op een poort.

huisnummer-metaal

huisnummer-inox
Top