Traprenovatie: mogelijkheden & stappenplan!

Ontdek hier alle mogelijkheden en het bijhorende uitvoeringsplan inzake traprenovaties! Verwijderen van vasttapijt & verven van de trap, nieuwe treden schuiven over de oude, behangen van de trap,...!

traprenovatie-trap

Traprenovaties: mogelijkheden

Je hebt je hele huis al mooi op orde, maar de trap blijft het lelijke eendje in je woning? Je hoeft niet meteen een nieuwe trap aan te kopen, met traprenovatie laat je de trap er als nieuw uitzien.

Je kan je trap op verschillende manieren een nieuwe look geven: schilderen, vernissen, hout vervangen, ja zelfs behangen!

Hoe ga je te werk bij traprenovatie?

Je kent het wel, die oude trappen die bekleed zijn met tapijt. Ze zijn niet alleen een bron van veel stof, maar ogen ook zeer oud. Wil je van deze oude trap af? Steek dan je handen uit de mouwen en begin met de juiste voorbereidingen!

Maak je hal leeg en haal ook alles van de muren. Zo kan je niets omver stoten of beschadigen.

Leg een plastiekfolie in je werkzone. Er komt heel wat stof en vuil vrij bij het weghalen van tapijt of verfresten. 


Ontdek onze trappen

Traprenovatie: stappenplan

1. Het oude tapijt verwijderen

Eerst en vooral moet je nagaan of het tapijt is vastgelijmd of vastgenageld op de trap. Wanneer je tapijt is vastgenageld is er goed nieuws. Het losmaken zal heel vlot gaan. Is het daarentegen vastgelijmd, dan zal je wat meer tijd moeten nemen.

Het probleem met gelijmd tapijt is dat je werkt met een kwetsbare houten ondergrond. Het overvloedig gebruik van water is dus niet aan te raden,  dit trekt in het hout en zal het hout beschadigen.
Wanneer de lijm zeer moeilijk loskomt, kan je een haardroger gebruiken die de lijm losser zal maken.

Start bovenaan. Trek het tapijt zo voorzichtig mogelijk van de trap af.
Rol het losgemaakte tapijt op of snij het tapijt per trede af. Zorg er wel voor dat je houvast behoudt om voldoende kracht te kunnen zetten om het tapijt verder los te krijgen.

Verwijder de lijmresten op de trap. Dit kan eenvoudig gebeuren met een afbijtmiddel. Volg zeker de instructies van de fabrikant. Je kan de lijmresten eenvoudig verwijderen met een plamuurmes wanneer het middel voldoende is ingewerkt.
Nadat de lijmresten zijn verwijderd, moet je de trap nog opschuren met een middelgrove korrel. Gebruik een stofzuiger en vochtige doek om de resten te verwijderen.

Nu de trap volledig is opgeschuurd zul je alle gebreken veel beter zien. Scheuren, putjes, … Zeker wanneer je tapijt met nagels werd vastgemaakt, zie je heel wat kleine putjes. Met houtpasta kan je alles eenvoudig dichten. Vergeet niet om even zacht op te schuren.

2. Trap verven

Met een likje verf ziet je trap er al snel helemaal als nieuw uit. Waarom zou je niet eens kiezen voor een gewaagdere kleur? Een echte blikvanger in huis!

Wanneer je trap in goede staat is, kan je de trap vernissen. Zijn er echter wat barsten en putjes die moeten worden opgevuld, dan kan je het best kiezen voor verf. De verf zorgt voor een goede dekking.

Wanneer je oude trap geen tapijt heeft, zul je toch nog de eerste oude verflaag moeten verwijderen, dit doe je door middel van een afbijtmiddel. Ook hierna moet je de trap voldoende opschuren. Zie hierboven voor meer instructies.

Na deze voorbereiding kan je de trap verven of vernissen. Met verf ziet je trap er helemaal als nieuw uit. Gebruik de juiste primer voor houten ondergronden en schuur, nadat de laag gedroogd is, nog zacht op. Gebruik 2 à 3 verflagen.

Wanneer je de trap niet moet gebruiken kan je van boven naar onder werken. Wanneer je wel nog gebruik moet maken van de trap kan je telkens een trede overslaan en zo werken in meerdere dagen, zodat je trap steeds beloopbaar blijft.

3. Traprenovatie, een stap verder

Maar de trap kan tegenwoordig niet alleen geverfd worden om een nieuw uitzicht te krijgen. Je kan gemakkelijk traprenovatie kopen, dan schuif je nieuwe treden gewoon over de oude, zo simpel kan het!

Je kan ook zeer creatief uit de hoek komen. Zo kan je de trap behangen, muurstickers gebruiken, speciale quotes verven, … Alles kan!
Of wat dacht je van krijtverf? Zo kan je elke dag een andere trap toveren.

Kom gerust eens langs in onze ruime showroom en ontdek er de onweerstaanbare prijzen van trappen, informeer je er verder bij de adviseurs, specialisten ter zake, die je graag verder wegwijs maken. Een prijsofferte behoort steeds tot de mogelijkheden, de adviseurs zullen deze graag met jou gedetailleerd overlopen en duiding verschaffen waar nodig.

Top