Kies de juiste rookmelder voor jouw woning

Er is een groot aanbod aan rookmelders, maar welke rookmelder kies je nu het best? Lees hier onze aanbevelingen.

Rookmelder

Rookmelder: kies de juiste!

Een rookmelder is onmisbaar in een woning. Bij een brand is het belangrijk om snel te reageren, een rookmelder kan daarbij het verschil maken.

In Vlaanderen is het wettelijk verplicht om in nieuwbouwwoningen en renovaties, rookmelders te installeren. Vanaf 01/01/2018 is het installeren van rookmelders ook verplicht in huurwoningen!

Belangrijk bij de aankoop van een rookmelder is dat er een CE-markering en de norm EN14604 op de verpakking staat. Zo weet je zeker dat je rookmelder voldoet aan de wettelijke technische bepalingen.

Een rookmelder is ook beter uitgerust met een testknop.  Zo kan je af en toe nagaan of de melder nog functioneert.

Kies de juiste stroomvoorziening

Er bestaan verschillende manieren om de rookmelder van stroom te voorzien:

  1. Rookmelders met een gewone batterij die je af en toe moet vervangen (controleer daarom tijdig de testknop)
  2. Rookmelders met een batterij die 10 jaar meegaan en daarna vervangen moeten worden 
  3. Rookmelders die je aansluit op het elektriciteitsnet.

Rookmelder: installatie

Waar hang ik de rookmelder het best?

De rookmelder hangt het best op een centrale plaats in de woning én eentje op elk verdiep. Daarom is de hal vaak een uitstekende plaats.
Je kan ook voor een optimale bescherming verschillende melders hangen in de verschillende woongedeelten.

Hang de rookmelder niet op plaatsen waar rook kan ontstaan zonder dat er brandgevaar is, zoals in de keuken, badkamer of garage.  De rookmelders kunnen in deze ruimten een vals alarm geven.

Het meest veilige systeem is rookmelders die onderling verbonden zijn. Zo krijg je in het hele huis een alarm wanneer er bij 1 van de melders rook wordt gedetecteerd.
Wanneer je ervoor kiest om ze niet te verbinden met elkaar, moet je nagaan of de melding overal hoorbaar is in je woning.

Hoe plaats ik de rookmelders?

Het is belangrijk dat je de rookmelders plaatst volgens de voorschriften van de fabrikant. Kijk dus zeker in de gebruiksaanwijzing.

Plaats de rookmelder in het midden van het plafond en op minstens 30 cm afstand van de hoek. Zo kan de melder optimaal werken.

In sommige gevallen kan je de rookmelder ook plaatsen tegen de muur. Kijk dit zeker na in de gebruiksaanwijzing, want niet elke rookmelder is hier voor geschikt. Hang de melder zo hoog mogelijk tegen de muur. Op minstens 15 cm van het plafond en 30 cm van de hoeken.

Zorg ervoor dat je de rookmelder makkelijk kan aanraken, om de testknop in te drukken of batterijen te vervangen.


rookmelder-plaatsing

rookmelders-soorten
Top