Wat betekent de R-waarde bij isolatiematerialen?

De R-waarde van isolatie is van groot belang om recht te hebben op de gangbare premies! Ontdek hier wat deze R-waarde inhoudt!

isolatie-rwaarde

R-waarde van isolatie

De R-waarde is een term die je bij ons op meerdere afdelingen kan tegenkomen. Het is een getal, uitgedrukt in m²K/W, dat de warmteweerstand of het isolerende vermogen van een materiaal voorstelt (bijvoorbeeld dubbel glas, vloeren, maar ook isolatiemateriaal zelf). Waarschijnlijk wordt de uitleg duidelijker als we zeggen dat de R-waarde aangeeft hoeveel warmte er door een materiaal wordt tegengehouden. Hoe beter het materiaal isoleert, hoe hoger de R-waarde zal zijn.

De R-waarde wordt berekend aan de hand van de volgende formule:

R = d / λ

Hierbij staat de d voor de dikte van het materiaal in meter en de λ (lambda) geeft de warmtegeleidbaarheid van een materiaal aan uitgedrukt in W/mK. Voor het grootste deel van de gebruikte materialen is de lambda-waarde gekend. 

De lambda-waarde is eigenlijk het tegenovergestelde van de R-waarde. Want hoe hoger de lambda-waarde, hoe minder goed het materiaal isoleert. De warmte zal dus bij een hogere lambda-waarde beter door het materiaal geleiden. Dit hoeft niet per se te betekenen dat materialen met een lage lambda-waarde beter isoleren dan een materiaal met een iets hogere lambda-waarde. Dat komt omdat de hogere of slechtere lambda-waarde gecompenseerd kan worden door de dikte van het materiaal, de d in de bovenstaande formule.

Nu hoef je deze getallen niet allemaal zelf uit te rekenen gelukkig, want de R- en lambda-waarden vind je normaal gezien gewoon terug op de technische fiche van het (isolatie)materiaal.

Kom gerust eens langs in onze ruime showroom en ontdek er de onweerstaanbare prijzen in isolatie, informeer je er verder bij de adviseurs, specialisten ter zake, die je graag verder wegwijs maken binnen dit assortiment.

Top