Hoe rolgordijnen & vouwgordijnen plaatsen?

De installatie van raamdecoratie is geen onoverkomelijke klus. Ontdek hoe je snel en eenvoudig rol- en vouwgordijnen kan plaatsen!

rolgordijn-vouwgordijn-plaatsen

Rolgordijn: installatie

Met de juiste raamdecoratie maak je je woning helemaal af. Rolgordijnen, jaloezieën, vouwgordijnen, Japanse panelen,... Elke soort heeft zijn specifieke eigenschappen. Met de juiste lichtinval kan je de perfecte sfeer creëren. Heb je de juiste raamdecoratie gevonden, maar lukt het je niet om ze te installeren? Of blijft dit vervelende werkje liggen? Wanneer je stapsgewijs te werk gaat hang je raamdecoratie in geen tijd omhoog.

Rolgordijnen plaatsen

Rolgordijnen opmeten

Je kunt je raamdecoratie op 2 manieren  monteren: op de dag of in de dag.

Op de dag: je monteert de raamdecoratie op de muur of op het kozijn. Meet op verschillende de openingsmaat van het kozijn.

Tel bij de breedste maat 4 cm bij. Dit zorgt ervoor dat je raamdecoratie het gehele raam bedekt.

In de dag: je monteert de raamdecoratie tussen de muren of in het kozijn. Meet op verschillende plaatsen in het kozijn, want het kozijn loopt niet altijd recht.

Trek van de smalst gemeten maat 1 cm af. Wanneer je dit niet doet kan de raamdecoratie tegen het kozijn botsen.

Teken de juiste positie af om de ophangsteunen te monteren. Wanneer je het systeem wil monteren aan een muur boor je de gaten voor en gebruik je pluggen.

Wanneer je ervoor kiest om het systeem tussen de muren of het kozijn te monteren, schroef dan de ophangsteunen op de binnenzijde van het kozijn of tegen het plafond.

Hou er altijd rekening mee dat de stof smaller is dan het totale systeem. Hierdoor krijg je lichtkieren.


Raamdecoratie: installatie

Rolgordijnen inkorten

Het inkorten van een rolgordijn is zeer eenvoudig. Met een ijzerzaag kan je de ijzeren balk makkelijk doorsnijden. Vergeet ook niet om de onderlat opdezelfde maat te zagen. De stof kan je makkelijk op maat knippen.

Jaloezieën monteren

Opmeten

Bij het opmeten moet je niet alleen de breedte meten, maar ook de lengte. De breedte meet je tussen het raamkozijn of de muren. De hoogte meet je vanaf het raamkozijn tot de vensterbank of de vloer.  Hou ruimte voor wat speling en trek een halve cm af van de totale lengte en breedte. (in de dag)
Als de jaloezieën gemonteerd moeten worden boven de raamkozijnen (op de dag) hou er dan rekening mee dat je de breedte inclusief de gewenste overlapping neemt.

Het bevestigen is ook heel eenvoudig. Schroef het bevestigingsmateriaal op het kozijn en hang de jaloezie op de juiste plaats. Je moet enkel het systeem inklikken in het bijhorende systeem.

Jaloezieën inkorten

Wanneer je kiest voor standaardmaten zal je nog een deel moeten inkorten. Gebruik een ijzerzaag om de boven- en onderbalk in te korten. Zaag evenveel af van links en rechts.

Hierna moet je de lamellen zelf ook nog inkorten. Er bestaan speciale lamellenscharen waarmee het zeer makkelijk is om de overschotten af te knippen. Ook hier moet van zowel links als rechts evenveel worden afgeknipt.

Wanneer de jaloezie te lang is, is het ook zeer eenvoudig om dit in te korten. Haal de onderste balk van het systeem en haal het teveel aan lamellen weg en plaats de balk terug in de touwladdertjes. 

Vouwgordijnen monteren

Ook hier geldt hetzelfde voor het opmeten van de maten. Ofwel plaats je de vouwgordijnen in de dag, ofwel op de dag.
De steunen die je meegeleverd krijg monteer je minimaal 5 mm van het raam of min. 5 mm van het plafond vandaan.  Het steuntje moet kunnen veren voor het in- en uitklikken van het optreksysteem
Plaats de buitenste steunen op ongeveer 10 cm van de zijkanten.

Kom gerust eens langs in onze ruime showroom en ontdek er de onweerstaanbare prijzen in raamdecoratie, informeer je er verder bij de adviseurs, specialisten ter zake, die je graag verder wegwijs maken binnen dit assortiment.

Een vrijblijvende prijsofferte behoort steeds tot de mogelijkheden, de adviseurs zullen deze graag met jou gedetailleerd overlopen en duiding verschaffen waar nodig.

raamdecoratie-installatie

raamdecoratie-plaatsing

vouwgordijn-installatie
Top