Wat betekent "IP-waarde"?

Elke verlichtingsarmatuur heeft een IP-waarde. Ontdek hier waarvoor de IP-waarde bij verlichting staat!

verlichting-ipwaarde-definitie

IP-waarde: omschrijving

Elektriciteit en ‘vijandige omgevingen’ gaan vaak niet samen. Daarom krijgen sommige elektrische en elektronische apparatuur een IP-waarde. 
Deze waarde drukt de mate van beveiliging van de constructie van elektrische en elektronische apparatuur uit. 

De IP-waarde (IP: International Protection) bestaat uit 2 cijfers. Het eerste cijfer drukt de mate van bescherming tegen aanraking en binnendringende voorwerpen uit. Het tweede cijfer drukt de beschermingsgraad tegen vocht & water uit.

Er ligt al jaren een voorstel klaar voor een derde cijfer: "de mechanische bestendigheid". Naast de twee bestaande beschermingen is het ook belangrijk dat er een bescherming is tegen mechanische krachten (stootenergie). Dit cijfer is echter nog niet genormaliseerd, maar het wordt wel al gebruikt in een aantal landen zoals o.a. Frankrijk.


IP-waarde: in de praktijk

In de badkamer kan het al eens gebeuren dat elektriciteit en water met elkaar in aanraking komen. Daarom kan het veiliger zijn om een lamp te hangen die tegen het vocht kan. Zo kan men elektrische storingen zoveel mogelijk vermijden.

Als je bij zo een lamp bijvoorbeeld IP44 ziet staan wil dit zeggen dat de lamp is beschermd tegen spitse voorwerpen en de lamp ook spatwaterdicht is. Dit wil zeggen dat er geen schade zal zijn wanneer de lamp in aanraking komt met opspattend water.

Een overzicht van de verschillende graden in deze IP- waarde vind je hiernaast.

ipwaarde-tabel
Top