Slaapkamerverlichting: sfeervol functioneel!

Slaapkamerverlichting dient in harmonie te zijn met je stijlvol interieur, moet sfeer scheppen maar dient tegelijk ook functionele behoeften te vervullen. Ontdek hier enkele aanbevelingen!

verlichting-slaapkamer-nachtkastje

Verlichting: slaapkamer

Als er één ruimte is in huis waar je veel tijd in doorbrengt, dan is dat de slaapkamer. Of je nu zes of juist tien uur slaap per nacht krijgt, de meeste tijd spendeer je hier. Daarbij gaat het in veel slaapkamers om meer dan alleen goede nachtrust. We lezen er ook graag een boek, delen lief en leed met hun partner, en kiezen er vaak ook onze kleding uit. Maak alles wat je in de slaapkamer doet makkelijker en effectiever: puur en alleen door voor de juiste verlichting te kiezen.

Licht terwijl je slaapt?

De voornaamste bezigheid in de slaapkamer is toch echt slapen. Dit is dan ook het enige waarvoor je geen licht nodig hebt, zou je denken. Toch zijn er genoeg mensen die ’s nachts één tot enkele keren naar het toilet moeten. Anderen houden er niet van om in een pikdonkere kamer te slapen. Een klein nachtlampje kan de oplossing zijn, of een lichtje op de gang.

Anderen zweren bij een kamer die zo donker is, dat je buiten de getallen op de digitale wekker niets meer kunt onderscheiden.
Stel voor jezelf vast wanneer jij het beste slaapt. Wat heb je ’s nachts voor verlichting nodig?


Slaapkamerverlichting: do’s & dont’s!

Er zijn voor de slaapkamer enkele regels als het gaat om verlichting. Zo is het niet slim om een felle TL-balk aan het plafond te hangen. Kies liever voor dimlicht of in elk geval verlichting die niet al te fel is. Dit heeft als extra effect dat de slaapkamer romantischer en – ook belangrijk – rustiger oogt. De slaapkamer is tenslotte vooral een plek voor rust.

Om diezelfde reden wordt ook afgeraden om een tv op de slaapkamer te hebben staan. Een leeslampje is dan weer wel een aanrader. Wist je dat door slechts tien minuten te lezen, je hartslag al rustiger wordt en je je over het algemeen meer ontspant? Kortom: voor een goede nachtrust kan het slim zijn om – bijvoorbeeld met een mok warme melk – nog een kwartiertje in dat ene boek te lezen waar je normaal overdag niet aan toe komt.

Veel slaapkamers zijn bovendien voorzien van kledingkasten. Die kleine lampjes bij je bed waar je normaal je boek bij leest, zijn niet voldoende om op een donkere winterochtend je outfit bij elkaar te zoeken. Het lijkt dan logisch om voor de kledingkast wel fellere verlichting te kiezen. Denk echter ook praktisch na: als je uitgebreid je kleding uitzoekt, wil je partner misschien nog even slapen. Kies daarom gerichte verlichting, zoals spotverlichting, voor de kledingkast. Zo stoor je de ander op de slaapkamer het minst.

Kies je kleur en stijl

Voor verlichting op de slaapkamer is het slim om uit te gaan van neutraal licht. Ga je namelijk werken met verschillende sfeerkleuren of een felle en opvallende kleur, dan neemt dit de rust weg uit de kamer. Romantisch, warm licht creëert vaak het beste effect. Denk hierbij aan geel licht, dat de meeste warmte uitstraalt.

Nog steeds onvoldoende inspiratie voor je slaapkamerverlichting? Kom dan gerust eens langs in onze ruime showroom en ontdek er de onweerstaanbare prijzen in verlichting, informeer je er verder bij de adviseurs, specialisten ter zake, die je graag verder wegwijs maken binnen dit assortiment. 

verlichting-slaapkamer-zelfbouwmarkt

verlichting-slaapkamer-showroom
Top