Eetkamerverlichting: handige tips!

Opteer je voor een functioneel verlichtingsarmatuur of verkies je eerder gezellige sfeerverlichting? Ontdek hier enkele aanbevelingen!

verlichting-eetkamer-woonkamer-living

Verlichting: eetkamer

Een eetkamer of eethoek inrichten doe je al snel met een tafel en gemakkelijke stoelen. Wat doe je echter met de verlichting? Hoe ga je die inrichten voor de eetkamer? Lees de tips & tricks uit dit artikel en kies de beste verlichting voor je eetkamer.

Praktisch bekeken: verlichting voor de eetkamer of eethoek

Een eetkamer of eethoek heeft natuurlijk één voorname functie, namelijk een atmosfeer en ruimte creëren waarin je lekker en ontspannen kunt eten.

De één zit er rustig de krant te lezen tijdens het ontbijt, terwijl de ander het liefst familie en vrienden uitnodigt om met zijn allen te dineren. Zowel rust als gezelligheid kunnen dus voorop staan. Hoe uit zich dit in de verlichting?

Het belangrijkste punt van de eethoek of eetkamer is de eettafel zelf. Het spreekt voor zich om in het midden van de tafel een centraal lichtpunt te hebben.

Hiervoor zijn hangarmaturen of hanglampen het meest geschikt. Deze geven genoeg licht af en nemen ook geen ruimte op de tafel zelf neer – waar zou je anders die heerlijke gerechten op moeten presenteren of de sauzen neer moeten zetten?

Het kan natuurlijk zijn dat je een grote(re) eettafel hebt. Er zijn tegenwoordig mooie, brede armaturen met meerdere lampen erin, die je over de breedte van de tafel kunt hangen. Het voordeel hiervan is dat je met één armatuur klaar bent en genoeg licht hebt.

Een andere mogelijkheid is om zowel in het midden van de tafel als links en rechts daarvan een hangarmatuur te plaatsen. Zo verlicht je ook de gehele tafel en daarmee de eetruimte.


Verlichting: eetplaats

To dim or not to dim?

Zoals gezegd is ook sfeer een belangrijk element in de eetkamer of eethoek. Zit je gezellig met vrienden of familie te tafelen, dan wil je dat niet bij de lichtsterkte van een bouwlamp doen – dit past toch niet helemaal bij de atmosfeer.

Je kunt voor het creëren van sfeer in je eetruimte meerdere dingen doen.

Een eerste oplossing is om lampen aan te schaffen die een warm, geel licht afgeven. Dit zorgt automatisch voor een warme sfeer. Het nadeel hiervan is echter dat je het licht niet naar wens feller of zachter in kunt stellen. Een tweede optie is daarom om een dimknop te gebruiken voor je verlichting.

Tot slot heb je ook nog armaturen met een ingebouwde dimmer. Deze pak je bijvoorbeeld bij de stang vast om de dimmer te activeren. Dit kan een optie zijn als je niet naar de lichtknop wilt lopen op het moment dat het licht wat jou betreft wat gedimd of juist wat feller kan. De vraag is dus: wat kies jij? To dim or not to dim?

Decoratieve tip

Al bijna klaar voor nieuwe verlichting in je eethoek of eetkamer? Dan eerst nog deze tip: als je meerdere van dezelfde armaturen boven de eettafel wilt, schaf dan ook drie exact dezelfde aan. Wil je graag mixen en matchen, kies er dan voor om alleen de lamp die in het midden hangt in een andere kleurtint of vorm te kopen. Dit geeft het mooiste effect en straalt meer rust uit dan drie armaturen die een klein beetje of compleet van elkaar verschillen.

Kom vrijblijvend eens langs in onze ruime showroom en ontdek er de onweerstaanbare prijzen in verlichting, informeer je er verder bij de adviseurs, specialisten ter zake, die je graag verder wegwijs maken binnen dit assortiment. 


verlichting-eetkamer-zelfbouwmarkt

verlichting-eetkamer-soorten
Top