Verlichtingsarmaturen en hun bijhorende lampen!

Elke kamer behoeft zijn specifieke verlichting, idealiter is dat een mix van functionele verlichting & sfeerverlichting. Opteer voor verlichting in harmonie met de interieurstijl! Ontdek hier enkele aanbevelingen!

verlichting-lamp-armatuur

Lampen: soorten & toepassingen

Een lamp geeft jou licht op plaatsten waar je licht nodig hebt. Maar is dat alles waar het bij verlichting om draait? Neen, natuurlijk niet, elk armatuur is anders. Je hebt zoveel verschillende soorten lampen dat je vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Ontdek hier de toepassingen en functies van de vele verschillende soorten armaturen.

Lampen in alle soorten en maten

Ben  je op zoek naar armaturen, dan kun je die in oneindig veel varianten vinden. Wat zijn nu de voornaamste? Allereerst zijn daar de staande en vrijstaande armaturen. Hieronder vallen bijvoorbeeld bedlampjes. Deze zet je neer op je nachtkastje en ’s avonds heb je net voldoende licht om je om te kleden of wat te lezen. Dit soort armatuur is populair omdat het voor indirect licht zorgt.

Een andere soort lamp is de lijnlamp. Deze lampen zijn vaak vrij fel. Ook bij de lijnlamp wordt indirect verlicht. Zo zul je nooit rechtstreeks naar de lijnlamp kijken. In plaats daarvan wordt de lamp verborgen door een kap, of wordt de armatuur bovenop een kast geplaatst. De verlichting komt vervolgens via het plafond de ruimte in.

De derde categorie lampen zijn de decoratieve lampen. In tegenstelling tot de lijnlampen en de staande en vrijstaande armaturen is de decoratieve lamp er, zoals de naam al zegt, er vooral voor de sier. Hieronder vallen bijvoorbeeld de designlampen.


Lampen & verlichtingsarmaturen

De beste combinatie lamp/armatuur is niet zomaar gevonden. Bij diverse soorten armaturen passen ook weer andere lampen. Neem je bijvoorbeeld een decoratief hangarmatuur? Dan kun je best met halogeen capsules werken? Zo heb je een speelse armatuur met diverse kleinere lampjes die behalve voor licht ook voor een leuke sfeer zorgen. Dit zou een geschikte lamp zijn voor boven een eettafel. Wil je de trap verlichten? Denk dan eens aan ronde armaturen die je inbouwt, met spotverlichting. Stijlvol, chic, en ook nog effectief.

Zo zijn er voor elke ruimte en elk doel wel verschillende opties te bedenken. Kijk daarom goed naar wat je wilt verlichten en welk armatuur daar het beste bij past. Zoek hier de juiste lampen bij. Onthoud tot slot ook dat niet alle lampen geschikt zijn om te dimmen. Mocht je van deze optie gebruik willen maken, dan moet je dus op zoek naar een lamp die deze functie ondersteunt.

De beste en de zuinigste lamp

Heb je al de beste armaturen en lampen gevonden? Dan wordt het tijd om deze milieu- en ook portemonneevriendelijk te maken. Zo kun je de klassieke gloeilamp vervangen door halogeenlampen, de nog energiezuinigere fluorescentielampen, of de ledlamp. Heb je kaarsvormige gloeilampen? Koop hiervoor ook fluorescentielampen of halogeenlampen. Een gloeilampspot vervang je door led- of fluorescentielampen met reflector.

Hiermee zijn je lampen al een stuk vriendelijker voor je stroomverbruik. Het kan echter nog verder. Halogeenlampen kun je over het algemeen ook al vervangen voor compacte fluorescentielampen. Het enige nadeel hiervan is dat je het licht niet meer kunt dimmen. Overweeg daarom voor alle armaturen in huis hoe je zo energie- en sfeervriendelijk met deze lampen kunt omgaan. Zo is je huis straks niet alleen goed, maar ook slim verlicht!

Kom vrijblijvend eens langs in onze ruime showroom en ontdek er de onweerstaanbare prijzen in verlichting, informeer je er verder bij de adviseurs, specialisten ter zake, die je graag verder wegwijs maken binnen dit assortiment. Een vrijblijvende prijsofferte behoort steeds tot de mogelijkheden, de adviseurs zullen deze graag met jou gedetailleerd overlopen en duiding verschaffen waar nodig.


kinderverlichting

verlichting
Top