Verfborstels en rollers: reiniging

Verfaccessoires zijn niet goedkoop, daarom is het voordeliger je verfgerief na gebruik te reinigen om te hergebruiken. Ontdek hier enkele aanbevelingen hoe je dit het beste doet!

verfborstel-rolborstel-uitwassen

Verfaccessoires: onderhoud

Je schilderwerken zijn achter de rug? Maar je hebt geen idee wat je met je verfborstels en rollers moet doen? Ze hebben waarschijnlijk toch wat geld gekost. Daarom reinig je de borstels het best goed, zodat je ze achteraf nog een keer kan gebruiken. Maar hoe begin je hier aan? Hieronder lees je er meer over.

Bekijk het aanbod verfaccessoires

Verfborstel & verfroller reinigen

1. Verfborstels uitwassen

Je bent klaar met het gebruiken van je verfborstels dus is het tijd om op te ruimen. Wanneer je beslist om de borstels te reinigen, neem je hier het best voldoende tijd voor. Want met een slecht gereinigde borstel kan je tijdens je volgende schilderwerken niet veel mee doen.

 • Wrijf je borstel goed uit tegen je verfblik of op een krant. Gebruik daarna een proper doek (een oud T-shirt is perfect) en wrijf de borstel zo goed mogelijk proper.
 • Wanneer de grootste hoeveelheid verf uit de borstels is verdwenen, kan je de borstel onder water uitwassen
 • Nadat je ze goed gespoeld hebt laat je de borstel goed uitdrogen zodat de haren niet beschadigd worden.
 • Wanneer de borstels goed uitgedroogd zijn wikkel je ze in een propere doek en berg je ze weg op een droge plaats.
Bekijk alle verfborstels
Verfborstels en verfpotten

Waar let je best op bij het uitwassen van je verfborstel?

Probeer de borstel niet onder stromend water uit te spoelen. Dit is zeer slecht voor het milieu! Vul een emmer en spoel de borstel daarin zeer goed uit. Voor latex en watergedragen verven is water voldoende. Gebruik white spirit of andere verdunner bij solvent-gedragen verven.

Waarom niet onder stromend water?
Zo komen de verfresten in de riolering terecht en dit is nefast voor het milieu. Als je in een emmer werkt kan je de verfresten splitsen van het goede water met behulp van een beetje verfverdunner. De laag met de verfoverschotten kan je wegbrengen naar het containerpark.

 

verfborstel en verfroller

2. Verfrollers uitwassen

Het reinigen van rollers is niet zo eenvoudig als verfborstels. Het is soms eenvoudiger om wegwerprollers te kopen, maar wanneer je toch kiest om de rollers te hergebruiken zijn dit de volgende stappen die je moet volgen om ze goed te reinigen.

 • Rol de verfrol zo goed mogelijk uit in het voorziene verfbakje. De verf die nog in de roller blijft hangen, kan je uitwringen of je kan een speciale verfschraper gebruiken.
 • Wanneer de meeste verf verwijderd is, spoel je deze goed uit in een emmer water. Laat hierna de rol goed drogen. Het beste is om de rol hangend te laten drogen en niet te laten liggen op een oppervlak. 
 • Nadat de rol gedroogd is, gebruik je best een plastiek zak om de rol in te bewaren. Zo bescherm je de verfrol.
   
Bekijk alle verfrollers

Extra tips van onze adviseurs 

 1. Hergebruik je verfbakjes door ze eenvoudig schoon te maken met behulp van een plastic zak. Leg de zak over het bakje en gooi het weg na gebruik.

 2. Houd je verfpotten schoon door een elastiek over de opening van de pot te spannen. Zo kan je de verfborstel schoonmaken zonder de randen van de pot te gebruiken.

 3. Bewaar je rollers en borstels in een plastic tas met een elastiek eromheen als je morgen verder wilt verven. Dit houdt ze vochtig en voorkomt dat ze uitdrogen.

 4. Als je een gladde afwerking wilt, gebruik dan een roller met een fijne structuur. Voor ruwere oppervlakken kies je een grovere roller.

 5. Begin met het schilderen van de randen en hoeken voordat je de grotere oppervlakken aanpakt. Dit maakt het makkelijker om een ​​netjes en gelijkmatig resultaat te behalen.

 6. Om de duurzaamheid van je verf te vergroten, breng je twee lagen aan in plaats van één. Laat de eerste laag volledig drogen voordat je de tweede aanbrengt.

 7. Verwijder tape of afdekfolie altijd direct nadat je klaar bent met schilderen. Laat de verf niet volledig drogen, anders kan de tape of folie de verf beschadigen bij het verwijderen.

Maak een afspraak voor verf- en kleuradvies
Adviseur verfafdeling
Top