RAL-kleuren: wat zijn dat?

Iedereen heeft het over RAL-kleuren, maar wat houden deze nu juist in? Welke kleurschakeringen vinden we hierbij terug? Ontdek het hier!

verf-ralkleuren

RAL-kleuren: definitie

De term RAL-kleuren zie je regelmatig verschijnen in onze folder of bij productomschrijvingen op de website. RAL is eigenlijk gewoon een coderingssysteem dat het mogelijk maakt om kleuren van verf en andere coatings te definiëren. Er zijn meerdere RAL-coderingssystemen en elk coderingssysteem heeft zijn eigen cijferpatroon. We zullen de drie voornaamste kort belichten.

RAL Classic

Deze lijst kent tegenwoordig 210 gedefinieerde kleuren. De kleuren worden gedefinieerd aan de hand van 4 cijfers en een unieke kleurnaam. Deze unieke kleurnaam wordt bovendien vertaald in 6 talen. Het eerste cijfer van de 4 geeft aan over welke kleurtint het gaat. Zo staat de 1 voor geeltinten en de 5 voor blauwtinten.

RAL Design

Er is een groter kleurenpalet gewenst dan de 210 Classics voor ontwerpers. In RAL Design zijn 1625 kleuren vastgelegd en wordt een kleur gedefinieerd door middel van 3 dimensies: tint (hue), verzadiging (saturation) en intensiteit (value of brightness). In RAL Design worden de kleuren niet gekenmerkt door een unieke naam maar enkel door 7 cijfers. De kleuren van RAL Classic en RAL Design kruisen elkaar niet.

RAL Digital

RAL Classic en RAL Design hebben ieder een vertaling naar andere kleurcoderingen die in RAL Digital worden vastgelegd. De codering noemt CMYK voor drukwerk en RGB voor beeldschermen. Deze vertalingen zijn altijd bij benadering. Dus als je een kleur uit deze lijst wilt gebruiken, zal hij in het echt er altijd anders uit zien.

Hopelijk heb je iets aan deze uitleg gehad? Onvoldoende, kom dan  vrijblijvend even langs in onze ruime showroom en ontdek er de onweerstaanbare prijzen voor RAL verfkleuren, informeer je er verder bij de adviseurs, specialisten ter zake, die je graag verder wegwijs maken binnen dit assortiment.

Top