Keramische tegels: onderhoudstips

Keramische tegels behoeven weinig onderhoud, toch hou je best rekening met enkele onderhoudsweetjes! Ontdek hier onze aanbevelingen!

onderhoud-keramische-tegels

Keramisch parket: hoe onderhouden?

Na het aanleggen van je mooie keramische vloer wil je deze natuurlijk op de juiste manier reinigen en vanzelfsprekend zo net mogelijk houden. Wat zijn nu de stappen die je hiervoor dient te ondernemen?
En welke tips zijn er om te zorgen dat je keramische tegels zo lang mogelijk mooi & proper blijven?

Schoonmaak na het plaatsen van de tegels

Denk je al aan uren en uren schoonmaakwerk nadat je keramische tegels eindelijk zijn geplaatst? Verwijder simpelweg overtollig voegsel en gebruik alleen water om alles netjes schoon te krijgen. Wacht vervolgens een aantal dagen met de volgende stap. Hierbij gebruik je zoutzuur voor een schoon eindresultaat. Dit gaat om verdund zoutzuur, dat je zelf nog eens verdunt met water voor je het gebruikt. 

Ben je er met alleen water niet zeker van dat je keramische tegels helemaal proper zijn? Soms zie je aan een licht valse glans dat dit het geval is. Dit kan cementsluier zijn, dat soms blijft hangen na de plaatsing van de vloer. Deze moet zeker worden verwijderd, omdat je het jezelf anders onmogelijk maakt de tegelvloer goed te onderhouden. Lukt dit niet met water alleen, dan kun je speciale cementsluierverwijderaars gebruiken, met name Lithofin is hier een zeer betrouwbaar merk in.

Hoe gebruik je de cementsluierverwijderaar? Eerst dien je de oppervlakte nat te maken. Dweil vervolgens kleine stukjes per keer, en vermijd te allen tijde contact te maken met natuursteen. Zie hiermee de sluier als sneeuw voor de zon verdwijnen!


Keramische tegels: onderhoud

Na de eerste schoonmaak van de tegels is het de beurt aan goed onderhoud. Tenslotte wil je je tegels altijd mooi houden. Het is daarom handig om duidelijk te hebben welke producten je hiervoor wel en welke je beter niet kunt gebruiken.

Belangrijk is om met je keuze voor schoonmaakproducten rekening te houden met de ingrediënten van deze middelen. Zo vermijd je best de schoonmaakproducten die met olie zijn gemaakt. Met producten op basis van olie of producten met een olielaag stapel je namelijk al de olielagen langzaam op.

Dit heeft als gevolg dat vuil zich gemakkelijk tussen die laagjes door kan nestelen. Niet effectief dus! Daarbij zal je vloer er als gevolg uitzien alsof het nooit echt proper is... en dat terwijl je er misschien wel heel veel werk aan besteedt.

Maar wat gebruik je dan beter wel voor het schoonmaken van de keramische vloer? Het liefst schaf je hiervoor schoonmaakmiddelen aan die zo neutraal mogelijk zijn. Eenvoudige producten werken het best. Meng deze goed met water en geef de vloer wekelijks een kleine schoonmaakbeurt. Zo blijven je keramische vloertegels het langste mooi, en dat terwijl het je echt niet al te veel moeite kost. 

De juiste onderhoudsschoonmaak in 3 eenvoudige stappen

Om nog alles samen te vatten is dit je handige stappenplan voor het schoon houden van je keramische tegelvloer.

  • Stap 1: bepaal de juiste dosering van het schoonmaakproduct. Meng het met water en reinig hiermee één tegel. Hierdoor weet je of het product ook geschikt is voor je vloer.
  • Stap 2: gebruik de juiste dosering om de rest van de vloer schoon te maken. Let op: doe niet te grote oppervlakten in één keer. Stukje voor stukje – of in dit geval tegel voor tegel – gaat het best.
  • Stap 3: spoel de vloer grondig na met warm water. Doe dit voordat het gebruikte schoonmaakproduct is opgedroogd.

Klaar? Geniet nu van je mooi gereinigde vloer!

Heb je vragen rond hoe je jouw keramische (of andere) vloertegels mooi kan houden? Kom daarom zeker eens langs in onze ruime showroom en informeer je er verder bij de adviseurs, specialisten ter zake, die je graag verder wegwijs maken binnen dit assortiment. 


keramische-praket-onderhoud


keramische-tegels-onderhoud
Top