Hoe mozaïek tegels plaatsen?

Mozaïektegels plaatsen is véél eenvoudiger dan vroeger omdat de afzonderlijke steentjes samengehouden worden door een weefsel aan de onderkant! Ontdek hier een eenvoudig installatieplan dat je veel geld bespaart!

Mozaïek tegels: berekening aantal

Je hebt je mozaïek tegels gevonden en wil ze zelf plaatsen? Wij sommen de belangrijkste stappen en tips voor je op.

Het plaatsen van mozaïek tegels is veel vereenvoudigd. Vroeger moesten de steentjes nog één voor één tegen de muur worden geplaatst, nu zijn het net echte tegels waarmee je werkt door de matjes van mozaïek . De tegels zijn ook ideaal om op ronde oppervlakken te plaatsen. Door de matjes voelen ze wat flexibeler aan.

Hoeveel tegels heb je nodig?

Begin eerst met het uitrekenen van de hoeveelheid mozaïek tegels die je nodig hebt. Meet de oppervlakte van de ruimte zorgvuldig. Wanneer de ruimte geen vierkant of rechthoek is kan je het best de ruimte zo opdelen dat je toch in vierkanten kan rekenen.

Bestel altijd iets meer tegels dan je nodig hebt. Deze zijn nodig wanneer je tegels gaat versnijden en kunnen nadien ook nog als reserve dienen. Meestal moet je rekenen op 5 à 10% extra mozaïek tegels.Mozaïek tegels plaatsen: stappenplan

Benodigdheden

  • Mozaïek tegels
  • Tegellijm
  • Voegmiddel
  • Tegelkruisjes
  • Lijmkam
  • Schaar
  • Waterpas, houten latten

Mozaïek plaatsen

Wanneer je wand helemaal geen oneffenheden meer heeft kan je beginnen met het aanbrengen van houten latten (horizontaal en verticaal). Aangezien muren niet altijd even recht zijn zorgen deze twee latten ervoor dat je start met een rechte basis. Let er op dat de latten mooi loodrecht en waterpas staan.

Nu kan je beginnen met het smeren van de tegellijm. Begin te betegelen onderaan in de hoek van gebied dat je hebt afgezet met de latten. Verspreid ongeveer 1m² lijm op je oppervlak. Wanneer je teveel lijm in één keer zou smeren kan deze al snel opdrogen. Maak gebruik van een lijmkam, deze zorgt ervoor dat je mooie en even grote groeven hebt. Druk de tegels stevig tegen de lijm.  

TIP! Bij het plaatsen van mozaïek kan een verfrol het makkelijk maken om de stenen goed in de lijm te drukken. Neem af en toe een tegel eerst nog even op, om zeker te zijn dat de lijm het hele oppervlak omvat.

Let er ook op dat de voeg, die je tussen de mozaïekmatjes laat, even groot is dan de steentjes onderling. Het gebruik van tegelkruisjes is hier dus sterk aan te raden. Je hoeft niet met tegelsnijmachines te werk te gaan. De matjes kan je met behulp van een schaar zo bijsnijden dat ze perfect passen op de plaats die je voorziet.

Mozaïek tegels voegen

Met een spatel kan je tussen de tegels het voegmiddel smeren. Poets nadien met zuiver water en een spons het overtollige voegmiddel af. Let er op dat het voegsel voldoende is opgedroogd, anders haal je veel voegmiddel weg en kunnen de tegels sneller broos worden.

Met deze tips zou je al een heel eind verder moeten raken. Indien je nog vragen hebt, kom dan zeker eens even langs in onze ruime showroom en ontdek er de onweerstaanbare prijzen van mozaïek tegels, informeer je er verder bij de adviseurs, specialisten ter zake, die je graag verder wegwijs maken binnen dit assortiment.
Een prijsofferte op maat behoort steeds tot de mogelijkheden, de adviseurs zullen deze graag met jou gedetailleerd overlopen en uitleg verschaffen waar nodig.

mozaiek-tegels-plaatsen
mozaiek-tegels-plaatsing
mozaiek-tegels-installatie
Top