Hoe wandtegels plaatsen?

Ontdek via een eenvoudig stappenplan hoe je wandtegels kan plaatsen zonder de hulp van een vakman! Bespaar veel geld en ontdek hier alle aanbevelingen!

wandtegel-plaatsen

Wandtegels plaatsen: voorbereiding

Wandtegels plaatsen, hoe begin je eraan? Hieronder vind je een kort stappenplan dat je kan helpen bij het plaatsen van wandtegels.

Muur voorbereiden

Het is zeer belangrijk om je muur goed voor te bereiden, schenk hier voldoende aandacht aan.
Keramische tegels kunnen op bijna elke vaste en stevige oppervlakken worden geplaatst: gips, cement,  gipsplaten,… Als je maar de juiste lijm gebruikt. Zelfs op metaal, oude tegels en hout kan een tegel worden geplaatst. Het is echter niet aangeraden om op glasvezel te tegelen.

Wanneer je ervoor kiest om over gips of cement te tegelen zorg er dan voor dat je kleine onregelmatigheden of kleine putjes dicht maakt en maak er een mooi vlak oppervlak van.  Wanneer de muur toch te onregelmatig is kan je gebruik maken van vezelcement platen.

Wanneer je oppervlakte beschilderd is, verwijder dan losse of afbladderende verf. Laat de oppervlakte voldoende drogen na het behandelen.
Betegel nooit over behangpapier! De tegels kunnen van het behangpapier vallen.


Wandtegels plaatsen: stappenplan

Basis aanleggen

Belangrijk is, voordat je begint, een beetje te experimenteren waar welke tegel komt. Zo zie je waar je bepaalde tegels moet bijsnijden en of deze dan niet teveel in het zicht voorkomen. 

Nog voor je begint te tegelen is het geen slecht idee om te markeren waar de tegels geplaatst moeten worden en in hoeverre ze eventueel moeten bijgesneden worden. Teken daarom de contouren van de tegel tegen de wand.

Omdat vele muren niet perfect recht zijn kan je best een schietlood gebruiken. Zo blijf je recht bij het betegelen van je muur.

Wandtegels plaatsen

Wanneer je zorgvuldig je tegels hebt uitgekozen, aangekocht en de plaatsing bekeken hebt, is het tijd voor het echte werk. Hierbij is het belangrijk dat je de tegels recht legt en dat je oppervlakte helemaal gelijmd is. Om de juiste afstand tussen de tegels te bewaren maak je gebruik van voegkruisjes. 

Begin steeds te betegelen van de onderkant naar boven. Bevestig de lijm met horizontale bewegingen. Het is belangrijk om de juiste spaan te gebruiken, zodat de inkepingen de juiste afmetingen hebben. De juiste afmeting van de spaan vind je op de verpakking van de lijm. Verspreid de lijm ongeveer 1m²  en druk de tegel stevig in de ribben van de lijm. Controleer of je nog steeds recht tegelt met je waterpas om de paar rijen. Veeg de overtollige lijm weg met een vochtige doek. Alle gesneden tegels kunnen ook ingesmeerd worden op de tegel zelf, zo kunnen ze makkelijker geplaatst worden.

Gebruik een lat om de tegels recht te plaatsen.

Wandtegels voegen

Voeg de tegel wanneer de lijm volledig is opgedroogd. Dit neemt ongeveer 24 tot 36 uur in beslag. Voor je begint, bevochtig je (niet nat maken) de voegen met proper water. Zorg ervoor dat het voegsel een dikke crèmige substantie wordt. Wrijf het voegsel in de voegen.  Probeer zo weinig mogelijk op de tegels achter te laten.

Na het voegen zorg je ervoor dat je de tegels mooi reinigt. Laat het voegsel opstijven en poets de tegels daarna met een vochtige spons en droog ze met een vod.

Hierna rest je nog maar één stap. Bewonder je werk!

Heb je nog vragen bij het plaatsen van wandtegels of ben je nog op zoek naar de ideale wandtegel? 
Kom daarom zeker even langs in onze ruime showroom en ontdek er de onweerstaanbare prijzen van wandtegels, informeer je er verder bij de adviseurs, specialisten ter zake, die je graag verder wegwijs maken binnen dit assortiment.
Een prijsofferte op maat behoort steeds tot de mogelijkheden, de adviseurs zullen deze graag met jou gedetailleerd overlopen en uitleg verschaffen waar nodig.


wandtegels-plaatsen

wandtegels-plaatsen-stappenplan


wandtegels-plaatsen-stappenplan-zelfbouwmarkt
Top