Badkamertegels: kiezen voor een groot of klein formaat?

Badkamertegels zijn een belangrijk element in je badkamer. Je vindt ze niet alleen in verschillende kleuren en materialen, maar ook in talloze formaten. Twijfel je tussen grote of kleine badkamertegels? We zetten de voor- en nadelen even op een rijtje.

Badkamertegels, één van de belangrijkste elementen in je badkamer

Bij het inrichten van je badkamer is de keuze voor de juiste tegels cruciaal. Ze bepalen in grote mate de uitstraling van de ruimte. Bij het uitzoeken van badkamertegels let je natuurlijk op de kleur, het materiaal en – ook belangrijk – de prijs. Er is echter nog een factor die een grote rol speelt in hoe je badkamer er uiteindelijk zal uitzien: het formaat of de grootte van de tegel. In deze blog wegen we de voor- en nadelen van kleine en grote tegels tegen elkaar af. Zo maken we jouw keuze net iets makkelijker.

 

Grote tegels voor een strakke look

Wanneer je kiest voor grote badkamertegels, beperk je het aantal voegen. Zo creëer je een uniform oppervlak wat je badkamer optisch groter doet lijken, zeker wanneer je kiest voor dezelfde tegel voor wand en vloer. Denk bijvoorbeeld aan een mooie marmertegel of eentje met blauwe steen look. Het beperkte voegwerk bij grote badkamertegels verkleint bovendien de kans op waterdoorsijpeling en vraagt minder onderhoud.

Helaas geldt ook: hoe groter de tegel, hoe moeilijker de plaatsing. Het bepalen van de voeglijnen vraagt wat meer denkwerk en het is lastiger om de tegels rond obstakels, zoals buizen, heen te leggen. Je zal grote tegels tijdens het plaatsen daarom meer moeten versnijden, wat zorgt voor meer snijverlies.

Grote tegels zijn echter wel een goede keuze wanneer je te maken hebt met wanden die niet helemaal waterpas zijn. Kleinere tegels zouden deze oneffenheden benadrukken, terwijl je dit met grotere tegels net wat kan verdoezelen.

Ontdek alle vloertegels


Kleine badkamertegels voor een speels effect

Kleine badkamertegels zijn een ideale manier om een speels accent te leggen in je badkamer. Waar je met grote tegels vooral een strak geheel creëert, kan je met kleinere tegels wat karakter toevoegen aan je badkamer.

Denk aan leuke hexagon tegels of mozaïek tegels. Graag een authentiek gevoel? Kies dan voor een voelbare textuur met steenstrips of Marokkaanse zelliges. Kleinere tegels zijn een echte blikvanger.

Kleine badkamertegels zijn over het algemeen makkelijk te plaatsen, al moet je wel rekening houden met meer voegwerk. Het groot aantal voegen zorgt achteraf ook voor meer onderhoud.
 De juiste tegel voor jouw badkamer

Twijfel je tussen een groot of klein formaat voor jouw badkamertegels? Breng je badkamerruimte eerst en vooral goed in kaart. De afmetingen kunnen al in grote mate bepalen welk formaat tegel zich het beste leent om snijverlies zoveel mogelijk te beperken. Denk ook na over mogelijke obstakels in de ruimte.

Betegel je ook je inloopdouche? Hou dan rekening met hoe je het water wil afvoeren. Een traditioneel putje kan het best ingewerkt worden in een tegelformaat van max. 30 × 30 cm. Bij het gebruik van een tegeldrain zijn zo goed als alle formaten mogelijk.

Daarna komt het vooral aan op persoonlijke smaak. Laat je leiden door de stijl van de rest van je badkamer. Wil je een strak geheel? Kies dan voor een groter formaat. Leg je graag een speels accent? Overweeg dan zeker een kleinere tegel.

Tegenwoordig hoef je echter helemaal niet meer te kiezen. Het combineren van grote en kleine tegels is namelijk een erg populaire keuze. Je stelt een ‘pallet’ van twee of zelfs drie soorten badkamertegels samen en betegelt daarmee je wanden en vloer. Vaak wordt in dat geval gekozen voor een grotere tegel in een neutrale tint en een kleinere accenttegel, zoals een mozaïek- of hexagon tegel.


Jouw nieuwe badkamertegels bij Zelfbouwmarkt

Op zoek naar inspiratie voor je badkamertegels? Ontdek het ruime aanbod via de webshop of kom vrijblijvend langs in onze ruime showroom. Onze adviseurs, specialisten ter zake, staan er klaar om jouw badkamerproject tot leven te brengen.

 

Ontdek alle vloertegels

Top