Vloeren: soorten & toepassingen!

Ontdek aan de hand van een aantal standaard vragen welke soort vloerbekleding het best bij jouw interieurstijl past! Enkele standaard aanbevelingen!

vloeren-vloer-vloerbekleding-soorten-toepassingen

Vloeren: aandachtspunten

Een mooie vloer draagt bij aan een goede sfeer in huis. Voor welke soort je kiest, vertelt dus veel over jezelf. Met deze quiz ontdek je welke vloer het best bij jouw smaak en persoonlijkheid past. Voor welke kwalitatieve vloer je ook kiest: bij Zelfbouwmarkt vind je de beste prijs.

Wat vind jij het belangrijkste bij de aankoop van een vloer?

A.  De prijs mag niet te hoog zijn.
B.  Het materiaal moet ecologisch verantwoord zijn.
C.  Het moet een tijdloze uitstraling hebben.
D.  Het onderhoudsgemak.
E.  De geluidsisolerende functie.

Elke vloer heeft voor- en nadelen. Welk nadeel neem je er graag bij?

A.  Het is geen echt hout.
B.  De vloer is niet geschikt voor vochtige ruimtes.
C.  De vloer vraagt iets meer onderhoud.
D.  Het voelt minder warm aan.
E.  Het voelt nogal artificieel aan.

Met welke stelling ga jij akkoord?

A.  “Mijn vloer moet slijtvast en vlekbestendig zijn.”
B.  “Ik vind een natuurlijke look heel belangrijk.”
C.  “Ik wil een duurzame vloer met een comfortabelwarmtegevoel.”
D.  “Mijn vloer verslijt niet en is zeer onderhoudsvriendelijk.”
E.  “Een vloer die 100% waterdicht is, is een must.”

Welk type onderhoud lijkt jou het beste?

A.  Dweilen en regelmatig een gepaste reiniger gebruiken.

B.  Reinigen met Woca olie.

C.  Waxen, schuren, lakken.

D. & E.  Stofzuigen en dweilen.


Vloeren: soorten

Welk antwoord gaf jij het vaakst?

A: Laminaat

Laminaat kan tegen een stootje en is kras- én vlekbestendig. Voor elk budget vind je wel een laminaatvloer. Bovendien kan je kiezen uit verschillende kleuren en is laminaat makkelijk in onderhoud. Een goed uitgewrongen dweil en een laminaatreiniger doen het werk.

B: Meerlagig parket

Wanneer je massief parket te duur vindt, is meerlagig parket een perfect alternatief. Het heeft de natuurlijke, knusse uitstraling die een echte woonkamer nodig heeft en je kan het snel plaatsen. De zeven UV-laklagen vormen de ideale basis voor bescherming en onderhoud. Meerlagig parket is ook ecologisch verantwoord omdat de toplaag minder dik is.

C: Massief parket

In de volksmond wordt parket te pas en te onpas gebruikt. Willen we helemaal correct zijn, dan mag je pas van parket spreken als de toplaag voor 2,5 mm uit massief hout bestaat. Massief parket is onverslijtbaar en wordt zelfs mooier naarmate het ouder wordt. Écht parket geeft een comfortabel warmtegevoel én een tijdloze uitstraling, wat geen enkele andere vloer kan evenaren. Bovendien is massief parket antiallergisch en hygiënisch. De zachte houtsoorten zijn ideaal voor kamers die weinig worden belopen, zoals bv. de slaapkamer. Hard hout is dan weer resistenter. Parket vraagt wel meer onderhoud dan een andere vloer: waxen, schuren, lakken …

D: Keramisch parket

Keramisch parket valt nauwelijks te onderscheiden van echt parket. Het is duurzaam, makkelijk te leggen én heeft de uitstraling van massief parket. Keramisch parket is bovendien beschikbaar in meerdere kleuren, het onderhoud neemt minder tijd in beslag en het is een tikkeltje goedkoper. De kwaliteit verschilt wel licht naargelang de soort. Hiervoor moet je letten op de dikte van de voeg: 1 tot 2 mm geeft het mooiste resultaat. Een extra pluspunt? Keramisch parket is dé vloeroplossing bij uitstek als je vloerverwarming wil installeren. Ook kan je keramisch parket gewoon over de bestaande vloer leggen, wat flink wat tijd bespaart.

E: PVC/LVT

PVC/LVT is de goedkoopste optie en is enorm makkelijk in onderhoud. Let er enkel op dat het onderhoudsproduct niet te agressief is. Een belangrijk voordeel van PVC/LVT is dat het slechts 4 mm dik is waardoor je bij renovaties minder hoogte verliest. Tot slot isoleert PVC/LVT bijzonder goed tegen geluid en is het 100% waterdicht.

vloerbekleding-vloeren-types
vloerbekleding-vloeren-laminaat

Top