Zelf parket leggen: 5 handige tips

Zeer eenvoudige tips voor het leggen van je parket, ontdek hoe makkelijk het eigenlijk is! Een duidelijk, eenvoudig stappenplan en enkele aanbevelingen!

parket-leggen

Parket leggen: tips

Proficiat, je hebt een nieuwe parketvloer gekozen. Bij Zelfbouwmark krijg je de vraag of je die zelf gaat plaatsen of wenst te laten plaatsen. Maar natuurlijk, je gaat deze zelf plaatsen! Thuis begin je echter wel wat te twijfelen. Het lijkt altijd zo makkelijk op die doe-het-zelf programma’s. Daarom hier alvast de handigste tips als je zelf parket wilt gaan leggen?

Tip 1: goed begonnen is half gewonnen...

Een spreekwoord met heel veel waarheid, want een goede voorbereiding scheelt enorm als je zelf parket gaat leggen. Informeer je grondig (dit blog is een goed begin), en weet waar je aan begint. Bij een goede voorbereiding horen onder meer het voorbehandelen van de vloer (indien noodzakelijk) en het klaarleggen van alle nodige materialen, misschien moet je nog een laminaatknipper of meetlint lenen?

Tip 2: vraag hulp

Je kunt heel eigenwijs alles zelf doen, maar misschien zijn er wel vrienden, collega’s of kennissen die al eerder parket hebben gelegd. Vraag een ervaren parketlegger om tips en wie weet biedt deze persoon zijn hulp aan om deze parket mee te helpen leggen. Bijkomend voordeel is dat je met meerdere personen, meerdere handen ook sneller klaar bent.


Parket leggen: tricks

Tip 3: leer je parket kennen

Wat voor parket heb je gekocht? Is dat geschikt om zelf te leggen? Laminaat, en dan met name kliklaminaat, is ook voor de zogeheten leek prima te doen. Echter, heb je massief parket aangeschaft, dan is het handig om hiervoor advies in te winnen bij een professional – en indien dit te moeilijk lijkt doe je er misschien toch best aan om het werk door een professional te laten doen.
Bij kliklaminaat is er een andere goede truc bij het leggen: luister. Hoor je geen klik, dan gaat er iets niet goed. Klinkt simpel, maar door er goed op te letten kun je grotere problemen voorkomen.

Tip 4: Plan voldoende tijd in

Een professional legt al zijn (of haar) hele leven parket en kan dit dus wat sneller. Waar ze op tv met een dagje klaar zijn met onderparket en parket voor het hele appartement, ben je zelf misschien al een dag bezig met alleen de woonkamer. Als je begint met parket leggen, merk je zelf hoe snel je opschiet en wat je in een uur hebt gedaan.

Reken aan de hand daarvan uit hoe snel je de rest van het parket waarschijnlijk legt, en je hebt een realistisch beeld van het totale aantal uren werk. Tel daarbij ook de voorbereidingstijd op (soms opschuren, oliën, afhankelijk van je vloer). Tel er vervolgens nog drie uur bij. Zo vermijd je onnodige stress. Of hoe klinkt dat andere spreekwoord ook weer; haast en spoed….

Nog een belangrijke tip vooraf: geef de parketvloer de tijd om te acclimatiseren. Leg de gekochte vloer in de kamer waarin het gelegd gaat worden en wacht een week voor je gaat leggen. Zo past uw parket zich aan de leefomstandigheden van ruimte aan. Hout is immers geen dode materie.

Tip 5: vergeet de afwerking en het onderhoud niet

Ligt alles goed? Haal er nog even een licht vochtige doek bij en maak er de vloer mee schoon. Gebruik nooit te veel vocht om de vloer te reinigen. Parketvloeren kunnen namelijk niet goed tegen vocht. En tot slot: vergeet niet van het mooie eindresultaat te genieten. 

Kom zeker ook eens langs in onze ruime showroom en ontdek er de onweerstaanbare prijzen in parket vloeren, informeer je er verder bij de adviseurs, specialisten ter zake, die je graag verder wegwijs maken binnen dit assortiment. Een prijsofferte op maat behoort steeds tot de mogelijkheden, de adviseurs zullen deze graag met jou gedetailleerd overlopen en uitleg verschaffen waar nodig


parket-plaatsing

parket-installatie
Top