Keukenverlichting: sfeer & functionaliteit

De keuken is dé centrale ontmoetingsplaats bij uitstek geworden, opteer daarom voor sfeervolle & functionele verlichting. Ontdek hier enkele aanbevelingen!

verlichting-keuken

Keukenverlichting: functies

De keuken heeft een zeer centrale plaats vergaard in de woning, daarom is louter functionele keukenverlichting niet meer aan de orde! De keuken is vaak de ontmoetingsplaats bij uitstek waardoor je dus naast de functionele verlichting zeker ook wat aangename sfeerlichtjes mag bijpassen...

Functies van verlichting

Licht heeft in de eerste plaats de functie om te zorgen dat je goed ziet wat je doet. Praktische verlichting – ook wel taakverlichting – staat dan ook in de keuken op de eerste plaats.

Het aanrechtblad, de lades en kastjes, het gasstel... van deze keukenelementen wil je, zowel voor het gemak als voor de veiligheid,  goed verlicht hebben. Algemeen licht, veelal een plafondlamp midden in de keuken, zorgt ervoor dat je alles overziet.

Keukens worden echter, net als de rest van het huis, steeds vaker met een bepaalde sfeer ingericht. Denk je enkel praktisch, dan ben je met een paar LED lampen aan het plafond al klaar en hoef je niet meer aan andere armaturen te denken.

Sfeervol maakt dit je keuken helaas niet. Wil je dus dat je keuken niet de sfeer heeft van een hotelkeuken, maar juist die van een huiselijke keuken, dan denk je buiten praktische verlichting ook best aan sfeerlicht.

Dit kan ook eenvoudig: plaats bijvoorbeeld een dimmer op het algemene licht in de keuken.


Keukenverlichting: soorten

Woonkeukens, open keukens,... er zijn tegenwoordig zoveel verschillende keukens dat elke keuken weer om een ander lichtplan vraagt. Neem bij je plan de verlichtingsfuncties in gedachten: algemeen licht, praktisch licht en sfeerlicht. Het makkelijkst is het om door de keuken te lopen – hetzij in het echt of in een toonzaal of puur in gedachten – en dan de keuken te ‘gebruiken’. Open wat lades, stel je voor dat je eten bereidt, en bekijk de binnenkant van de keukenkastjes.

Op welke momenten zou je wat verlicht willen hebben? En hoe zit dat als het eten op het gasstel pruttelt terwijl je intussen een drankje doet met de visite? Welk licht past hier beter bij?

Zoals gezegd is de makkelijkste manier om sfeer en praktisch licht te hebben een dimmer. In de felste stand geeft dit licht je overzicht en in de dimstand heeft je keuken de juiste sfeer om bij te praten met vrienden.

Voor de keukenkastjes kun je voldoende hebben  met spotverlichting of LED-strips die precies de kastjes verlichten op de momenten. Licht voor de afzuiger, boven het gasstel, kun je best (laten) inbouwen met een bedieningsknop op de afzuiger zelf. Dit licht is vaak wat feller.

Zo kun je alle elementen van de keuken zorgvuldig nagaan. Een handige tip hierbij is om te denken over de plaatsing van de lichtknoppen. Zorg dat deze bij elkaar hangen, zodat je niet van de ene naar de andere kant van de keuken moet lopen om alle lampen aan te zetten.

Ben je eruit waar en hoe je de verlichting in je keuken wenst te plaatsen? Kom dan zeker eens langs in onze ruime showroom en ontdek er de onweerstaanbare prijzen in keukenverlichting, informeer je er verder bij de adviseurs, specialisten ter zake, die je graag verder wegwijs maken binnen dit assortiment.
Een prijsofferte op maat behoort steeds tot de mogelijkheden, de adviseurs zullen deze graag met jou gedetailleerd overlopen en uitleg verschaffen waar nodig

keukenverlichting-soorten
Top