Binnendeur plaatsen, hoe doe je dat?

Een routeplan van de voorbereiding tot de afwerking voor het plaatsen van je binnendeuren. Ontdek alle aanbevelingen!

binnendeur-plaatsen

Video: een binnendeur plaatsen, een stappenplan

Het plaatsen van een binnendeur is voor de ervaren doe-het-zelver niet zo moeilijk. Hieronder vind je een leidraad die je verder kan helpen bij het plaatsen van je binnendeuren.


Binnendeuren plaatsen

Zoals bij elk werk is goed begonnen, al half gewonnen. Een goede basis is daarom zeer belangrijk. De basis bij deuren begint bij de omlijsting (ook wel kozijn genoemd). Om een goede omlijsting te maken is het opmeten van de deuropening zeer belangrijk.

Meet de deuropening in de verschillende hoeken. Er kan namelijk een verschil van enkele mm of zelfs cm boven en onderaan de opening zitten. Kies daarom altijd de kleinste afmeting. Mogelijke verschillen in afmetingen kunnen opgevangen worden door deurlijsten. Vergeet ook niet de diepte van de deuropening te meten!

Je kan de kozijnen voor je binnendeuren zelf maken uit houten planken (of het materiaal dat je verkiest) of je kan complete pakketten kopen.

Binnendeur zelf plaatsen!

Deurlijsten plaatsen

Zaag de deurlijsten op de gewenste hoogte af. Hou er rekening mee dat je ten minste 5 mm ruimte behoudt tussen de vloer en de onderkant van de deur.

Denk ook goed na welke richting je de binnendeur wil laten openen! Dit is belangrijk om de positie van de scharnieren te bepalen. Wanneer je de deur rechts wil laten opendraaien, plaats je de scharnieren logischerwijs rechts.  Wil je de deur naar voor laten open gaan of naar achteren? Ook dit is belangrijk om te weten voor je de deur plaatst.

Nu is het belangrijk om de plaats van de scharnieren te bepalen. De scharnieren plaats je het best op 10 à 15 cm van de uiteinden van de deur, het derde scharnier plaats je mooi in het midden. Teken de contouren van de scharnieren over op het kozijn. Gebruik een beitel om het hout precies uit te hollen en schroef de scharnieren goed vast. Naast standaard scharnieren worden ook vaak paumellen gebruikt. 

Je kan de deurlijst nu mooi in de deuropening plaatsen en vast schroeven. Zorg dat het kozijn mooi loodrecht wordt geplaatst. 

Controleer of alles mooi waterpas staat. Indien dit het geval is kan je de deur over de hengels plaatsen (paumellen) of je kan de scharnieren vastschroeven in de binnendeur. De laatste stap is de klink en eventueel een slot plaatsen. Wanneer je voelt dat de deur nog wat over de vloer sleept, schaaf je de deur aan de onderzijde nog licht bij.

Afwerking met deurplinten

Je kan de binnendeur nog volledig afwerken met afwerkingslijsten/ deurplinten die je aan je eigen stijl kan aanpassen. Je kan de latten aanbrengen met lijm of spijkers. Meet de latten goed af en zorg dat ze loodrecht staan met de deur.


Binnendeuren

Ontdek ons aanbod binnendeuren
Top