Hoe je ramen afkitten?

Afkitten van je raamprofielen is een noodzakelijk om een goede isolatie te vrijwaren! Ontdek hier hoe je te werk dient te gaan.

ramen-kitten

Ramen afkitten: waarom?

Het afkitten van een raam is zeer belangrijk voor een goede isolatie.
Het houdt niet alleen de tocht buiten, maar ook mogelijk vocht. Het is daarom zo belangrijk dat dit op een correcte manier gebeurd.

Afkitten zorgt daarnaast ook nog voor een perfecte afwerking van je ramen op esthetisch vlak, het oogt netjes, afgewerkt én stijlvol!

Oude kit verwijderen

Met een scherp mes kan je de oude kit uitsnijden. De resterende kit kan je eventueel instrijken met een speciaal middel om oude kitresten makkelijk te verwijderen.
Even wachten en je kan met een doekje alles wegvegen. Verwijder ook het stof en andere vuilresten. Zo zorg je ervoor dat de nieuwe kit optimaal hecht.

Afkitten ramen: werkwijze

Wanneer je nog nooit ramen afgekit hebt is het aangewezen om even te oefenen. Zo leer je de juiste hoeveelheid kitmiddel gebruiken, zeker wanneer je werkt met een spuitmond is het belangrijk om te weten welke druk je dient uit te oefenen om een bepaalde hoeveelheid middel uit de spuitmond te laten vloeien.
Wanneer je te weinig zou aanbrengen krijg je geultjes, breng je teveel aan dan is de rand zeer dik. Hoe dan ook, als je niet perfect kit ziet het er al snel zeer slordig uit.

Bij het kitten heb je niet alleen de juiste kit nodig, maar ook een spatel, kitpistool en zeepsop. Vergeet zeker je ramen niet af te plakken, zo kan er geen kit op de plaatsen komen waar dit niet mag.

Snij de spuitmond op maat van de voeg, zorg ervoor dat je de insnijding maakt onder een hoek van 45°. Plaats het middel in het kitpistool

Spuit de kit langzaam en geleidelijk in de voeg. Zorg dat de voeg voldoende gevuld wordt.

Nadat er voldoende kit is aangebracht, moet je de voeg glad maken. Het makkelijkste is door dit te doen met een sopje dat je zelf maakt van water en afwasmiddel. Meestal wordt dit gedaan door je vinger nat te maken met het sopje en zo de voeg helemaal glad te maken. Kuis de vinger voldoende af, hou daarom een doekje of spons bij de hand.

Je kan ook gebruikmaken van speciale kitspatels die ervoor zorgen dat de kit erg gelijkmatig wordt verdeeld over het hele raamprofiel

Wanneer je de kit graag wil overschilderen, kijk dan zeker op de verpakking of dit mogelijk is, want niet alle kits zijn hiervoor geschikt.

Laat je hieromtrent adviseren door de professionele vakexperten (adviseurs) in de showroom.


afkitten-ramen-stappenplan

afkitten-ramen
Top