Logo Zelfbouwmarkt Logo Zelfbouwmarkt
0,00

Gefeliciteerd met je keuze!

Je hebt nog geen artikelen in je winkelmand.

Voeg nieuwe producten toe

Raamkozijnen/raamprofielen verven

Een eenvoudig draaiboek voor het verven van houten, aluminium & PVC ramen.Houten raamprofielen: landelijk karakter

Wil je je ramen een ander kleurtje geven? Dan kan een likje verf wonderen verrichten! Het verven vergt naar gelang het materiaal meer of minder werk.

Houten ramen schilderen

Houten ramen vergen meer onderhoud dan aluminium of pvc ramen. Het is dan ook aangeraden om je ramen regelmatig te herschilderen.

Voorbereiding

Eerst moet je controleren of de oude verflaag nog intact is. Wanneer dit niet het geval is, moet je de oude verf verwijderen met een afbijtmiddel.
Wanneer de verflaag nog intact is, is het voldoende om de ramen af te schuren. Het afschuren van de ramen heeft als doel de nieuwe verflaag goed te laten hechten. Na het schuren is het belangrijk om alle stof en vuil goed te verwijderen.

Ramen verven

Breng eerst een grondlaag aan, zo kan de nieuwe verflaag beter worden gehecht. Laat deze grondlaag voldoende drogen. Daarna breng je de nieuwe verflaag aan.

Kies ofwel voor waterdragende of solventdragende primers. Laat je hiervoor adviseren door onze ad

Aluminium ramen verven

Voorbereiding

Aluminium ramen verven is iets moeilijker dan houten ramen. 
Controleer of de afdichtingen tussen het glas en het raamkozijn overschilderbaar zijn. Test dit eerst uit op een klein stukje afdichting.
Siliconenkit kan niet worden overschilderd. Indien het mogelijk is, verwijder je het best deze siliconen. Wanneer de siliconen niet kunnen verwijderd worden, is het aangeraden om niet door te gaan met het schilderen van de ramen. 

Maak de kozijnen proper met een speciale ontvetter en schuursponsje. Spoel de kozijnen daarna af met zuiver water en droog de profielen af.

Ramen verven

Wanneer de profielen klaar zijn om te beschilderen gebruik je een grondlaag, het beste een primer speciaal voor 'Non-ferrometalen'.
Na de grondlaag is het tijd om de afwerkingslaag aan te brengen. Laat de verflaag voldoende drogen en breng daarna de tweede laag.

Vergeet zeker niet om je ramen opnieuw te kitten.PVC ramen schilderen

Voorbereiding

Ook hier moet je nagaan of de afdichting tussen de ramen en het raamkozijn overschilderbaar zijn. Wanneer dit het geval is kan je aan de voorbereiding beginnen: maak de kozijnen grondig schoon en spoel ze daarna af met zuiver water.

Ramen verven

Wanneer de PVC profielen gedroogd zijn kan je de grondlaag aanbrengen. Gebruik hiervoor een primer voor gladde oppervlakken. Laat de primer 6 uur drogen. Daarna kan je een afwerkingslaag aanbrengen, na het drogen van de eerste laag (6 à 24 uur, afhankelijk van de verf) breng je de tweede laag aan.

Vergeet de ramen niet opnieuw te kitten

OPGELET! Het verven van aluminium en pvc ramen kan soms niet het gewenste resultaat bekomen. De verf kan afbladeren of verkleuren door de zon. Kies daarom wijs en ga meteen voor een kleur die verschillende jaren meegaat.

Tips ramen verven

  • Je schildert het best niet bij een temperatuur onder de 10. Ook bij te hoge temperaturen schilderen is nadelig voor je verfwerk. De ideale temperatuur ligt tussen de 15 en de 20 graden.
  • Plak je ramen goed af. Verflagen op je ramen zijn moeilijk te verwijderen..
  • Gebruik een viltrolletje bij het verven, voor de hoeken kan je een borstel gebruiken

Kom zeker eens langs in onze ruime showroom en ontdek er de onweerstaanbare prijzen qua verf, informeer je er verder bij de adviseurs, specialisten ter zake, die je graag verder wegwijs maken binnen dit assortiment. Een prijsofferte op maat behoort steeds tot de mogelijkheden, de adviseurs zullen deze graag met jou gedetailleerd overlopen en uitleg verschaffen waar nodig.

Top