Diverse soorten ramen en hun toepassingen

Soorten ramen: een overzicht van de types, de toepassingen en de diverse materialen. Ontdek alle aanbevelingen!

ramen-zelfbouwmarkt
ramen
ramen-soorten

Ramen: soorten & types

Alles over ramen, vensters en kozijnen
Wikipedia plaatst een venster/raam onder de categorie muur en omschrijft het als ‘een opening in een muur of wand van een gebouw waar men doorheen kan kijken’. Wel wordt er verschil gemaakt tussen een raam en een venster, met als grootste verschil dat een venster niet perse voorzien hoeft te zijn van glas. In dit artikel bedoelen wij met ramen de huis-, tuin- en keukenramen: ramen met glas en kozijn.

Hiermee kom je meteen uit op de basis van een raam.
Waar bestaat dat eigenlijk uit?
Ramen worden voornamelijk gemaakt met grondstoffen als aluminiumhout en pvc – waarmee wordt gedoeld op het raamprofiel ofwel het kozijn. Glas is natuurlijk ook een wezenlijk onderdeel van elk raam. Waarin ramen van elkaar verschillen zijn de plaatsing ervan, de grootte, en het materiaal van het kozijn/profiel.

Ook een belangrijk verschil tussen diverse ramen is hoe deze sluiten. Sommige ramen, de zogeheten vaste ramen, zijn altijd dicht. Dan heb je nog ramen die opendraaien. Een zogeheten kiepraam kan half open naar de bovenkant. Een draai-kiepraam kan half en helemaal open. Een hefschuifraam tot slot kan middels een schuifsysteem open.

Ramen: aandachtspunten

Er bestaan dus pvc of aluminium ramen, houten raamprofielen en nog veel meer. Per land verschilt het wat voor type raamprofielen er worden gebruikt. Per fabrikant zal ook het advies verschillen, een fabrikant van houten ramen zal hout aanbevelen, en een fabrikant van aluminium ramen vindt deze natuurlijk beter.

Onze professionele adviseurs, daarentegen, proberen onafhankelijk advies te geven over ramen en hun profielen, zodat je een beter geïnformeerde keuze kunt maken. Hieronder vind je handige aandachtspunten waar je bij de aanschaf van nieuwe ramen dient op te letten.

Type raam & toepassing

Welk soort raam heb je nodig? Wil je een dakraam, dan is een kiepraam vaak handig. Wil je grote ramen die naar de tuin leiden, dan is een hefschuifraam of eentje met een draai-kiepsysteem wellicht een beter idee. Toon een foto van de plek waar je een nieuw raam wilt plaatsen, en/of gebruik een computerprogramma om het raam in te tekenen. Zo kun je zien of laten adviseren welk raam het beste past.

Materiaal van je raam of je raamprofiel/kozijn
Ga je voor onderhoudsvriendelijk aluminium of pvc raamprofielen of budgetvriendelijk hout? Wees realistisch, denk aan je budget en aan het mogelijke onderhoud over vijf, tien of twintig jaar.

Met deze tips en informatie zou je al een stuk verder op weg moeten zijn in de zoektocht naar het perfecte raam. 

Kom gerust eens langs in onze ruime showroom en ontdek er de onweerstaanbare prijzen van ramen, informeer je er verder bij de adviseurs, specialisten ter zake, die je graag verder wegwijs maken binnen dit assortiment.

Een prijsofferte op maat behoort steeds tot de mogelijkheden, de adviseurs zullen deze graag met jou gedetailleerd overlopen en uitleg verschaffen waar nodig.

ramen-soorten-toepassingen
ramen-soorten-toepassingen-types
Ontdek het ruime aanbod "ramen"
Top