Stappenplan: zelf ramen plaatsen!

Fiets stapsgewijs door een eenvoudig & logisch stappenplan waardoor je zelf je ramen kan installeren en dus véél geld bespaart! Ontdek hier enkele aanbevelingen!

ramen-installeren

Ramen plaatsen: oude ramen verwijderen

Wil je de nieuwe ramen zelf plaatsen? Dan zijn onze budgetramen of Inoutic by Deceuninck-ramen ideaal! 

Maar hoe begin je eraan? Ramen plaatsen is niet weggelegd voor iedereen, je moet een ervaren klusser zijn om hier aan te beginnen. 

Een stappenplan...

Oude ramen verwijderen

Vooraleer je het nieuwe raam kan plaatsen, moet je het oude verwijderen. Om dit op een zo goed mogelijke manier te doen, zetten we hier alles op een rij.

Loszittende delen losmaken

Maak alle loszittende delen losHaal het raam uit de scharnieren en maak de scharnieren los. Begin altijd onderaan en werk naar boven toe.

Raamprofiel losmaken

Om het raamprofiel te verwijderen, zal je eerst op enkele plaatsen door het raamprofiel moeten zagen, zo kan je het raamprofiel makkelijk verwijderen met behulp van een koevoet. Je moet ook rekening houden met de manier waarop de ramen zijn vastgemaakt: ofwel met ankers, ofwel met schroeven.

Wanneer het raam vastgemaakt is met een anker, zal je enkele stenen moeten uitbreken met hamer en beitel. Let op dat de raamopening nog steeds mooi recht is. Dus maak zo weinig mogelijk schade. Let ook op de bestaande isolatie, zorg ervoor dat je deze niet beschadigt. 
Als je raam vast zit met schroeven, kan je deze gewoon losschroeven en de raamprofielen makkelijk verwijderen. 

Controleer de staat van de muren

Als het hele raam verwijderd is, moet je controleren of de muren nog mooi recht zijn. Gebruik hiervoor een waterpas. Vergeet ook de vensterbank niet te controleren.

Wanneer je klaar bent met het verwijderen van de ramen of je begint vanaf de ruwbouw, dan kan je nu de ramen echt gaan plaatsen.

Ramen plaatsen: stap voor stap

Ankers of schroeven

De eerste vraag die je moet stellen is of je de ramen met ankers of schroeven vastmaakt. De meest gebruikte methode is die met ankers. 
Werk je met volle muren, dan is het aangeraden om met schroeven te werken. Bij spouwmuren worden ankers gebruikt. 

Zet de ramen waterpas

Plaats de ramen op houten balkjes tot bovenaan de latei. Met de houten spieën is het mogelijk om de ramen helemaal correct waterpas te krijgen. Schroef de ankers op de zijkanten van het kozijn. Deze moeten stevig in de muur worden bevestigd.

Plooi de ankers in een hoek van 90°. Gebruik speciale kozijnpluggen. Boor gaten door het raamkozijn en de muur. Om de 30 à 40 cm een schroef bevestigen, is voldoende. Gebruik snel drogende cement om de ankers vast te zetten. 

Isolatie ramen

Vergeet niet dat de voeg tussen het raam en de binnenmuur luchtdicht moet worden afgesloten. Vergeet ook geen isolatie te gebruiken tussen de aansluitvoeg en het raam.

PUR (Polyurethaanschuim) is een uitstekende isolator, zowel thermisch als akoestisch. Wanneer je gebruik maakt van het PUR schuim als isolatie, moet je de raamprofielen goed beschermen, Pur kan vlekken maken, die er niet makkelijk uit verdwijnen. Vul de opening tussen het kader en de muur met het isolatiemiddel.

Gebruik niet teveel schuim in één keer, want de eigenschap van deze isolator is dat het enorm kan uitzetten. Laat het schuim drogen en schraap daarna het overtollige, verharde schuim weg. Gebruik afplaktape om je ramen te beschermen.

Afwerking ramen

Werk de kozijnen af met siliconen en kit de ramen af. Plaats een laag siliconen op de vensterbank en de rest van het raamkader, dit zorgt voor een goede afdichting.

Kom gerust eens langs in onze ruime showroom en ontdek er de onweerstaanbare prijzen inzake ramen voor zelfplaatsers, informeer je er verder bij de adviseurs, specialisten ter zake, die je graag verder wegwijs maken binnen dit assortiment.

Een prijsofferte op maat behoort steeds tot de mogelijkheden, de adviseurs zullen deze graag met jou gedetailleerd overlopen en uitleg verschaffen waar nodig.

ramen-plaatsen-stappenplan

ramen-plaatsen

ramen-zelf-plaatsen-stappenplan
Top