Logo Zelfbouwmarkt Logo Zelfbouwmarkt
0,00

Gefeliciteerd met je keuze!

Je hebt nog geen artikelen in je winkelmand.

Voeg nieuwe producten toe

Elektrische rolluiken, wat te doen bij noodgevallen?

Elektrische rolluiken: de voor-en nadelen op een rijtje!


Elektrische rolluiken – do of don’t?

De laatste jaren is er echter ook een keerzijde van automatische rolluiken naar voren gekomen: het gevaar ervan. Is het nu handig en verstandig om elektrische rolluiken te hebben - of juist niet?


Ontdek in dit artikel alle voor-en nadelen van elektrische rolluiken & ga na wat de beste oplossing zou zijn voor jouw woning!


De voor- en nadelen van automatische rolluiken
 

Gemak dient een mens. Elektrische rolluiken maken dan ook niet voor niets een flinke opmars en steeds vaker zijn buiten kantoorpanden ook woonhuizen voorzien van een handig systeem met elektrische rolluiken. Ook is een elektrisch rolluik meer dan goede bescherming tegen inbrekers; een gordijn houdt toch een stuk minder tegen dan een degelijk automatisch luik. Kortom: gemak en inbraakpreventie – twee belangrijke redenen om voor rolluiken te kiezen. Maar wat gebeurt er in geval van nood?

Denk je even het volgende in: in het holst van de nacht ruik je iets. Even slaap je nog verder, maar dan zit je rechtop in bed. Brand! De enige uitweg is het slaapkamerraam, maar daar zit het automatische rolluik voor. Je klikt op het knopje, maar... er gebeurt niets. Intussen wordt de rooktoevoer sterker en kruipt de hitte langzaam richting de slaapkamer.

Je moet er niet aan denken, maar het kan een realistisch beeld zijn. Het gebeurt namelijk wel vaker dat bij brand de elektriciteit uitvalt. De rolluikmotoren zullen dus niet meer hun werk kunnen doen en dit kan ervoor zorgen dat je in een benarde situatie terecht kunt komen.

Natuurlijk komt dit zelden voor. Een situatie als hierboven beschreven is een grote uitzondering. Wegen de voordelen van automatische rolluiken op tegen de nadelen ervan? Of is er een manier om te voorkomen dat je, zelfs al heb je automatische rolluiken, in een vergelijkbare situatie terecht komt?De ideale rolluiken

Je zou bijna overwegen om geen elektrische rolluiken meer te nemen. Toch is er een zeer eenvoudige oplossing. Je kunt namelijk automatische rolluiken aanschaffen die niet alleen elektrisch, maar ook met de hand geopend en gesloten kunnen worden. Dit voorkomt ook meteen dat als je op een zonnige dag opeens geen stroom meer hebt, je niet even de luiken omhoog kunt doen om naar buiten te kijken. Een andere eenvoudige maar iets duurdere oplossing is een vluchtrolluik installeren. Zelfs als de stroom uitvalt, kan je ontsnappen via het vluchtrolluik.

Natuurlijk kun je ook het hele idee van automatische rolluiken laten varen en niet kiezen voor rolluikmotoren, maar een echt handmatige bediening van een nieuw rolluik. Bedenk echter wel dat bijvoorbeeld luiken voor de slaapkamer elke nacht en elke ochtend opnieuw moeten worden gesloten en geopend. Met gemiddeld twee ramen voor elke slaapkamer ben je dus minstens vier keer per dag bezig om de luiken open en dicht te doen. Wel goed voor de armspieren, maar de vraag is natuurlijk of je hiervoor wilt kiezen.

Het is hoe dan ook aan te raden om handmatige bediening op te nemen in de aanschaf van elektrische of automatische rolluiken. Veiligheid voor alles, ook mét elektrische rolluiken, als je maar weet waar je op moet letten.

Kom gerust eens langs in onze ruime showroom en ontdek er de onweerstaanbare prijzen in elektrische rolluiken, informeer je er verder bij de adviseurs, specialisten ter zake, die je graag verder wegwijs maken binnen dit assortiment. Een prijsofferte op maat behoort steeds tot de mogelijkheden, de adviseurs zullen deze graag met jou gedetailleerd overlopen en uitleg verschaffen waar nodig.

Top