Tips voor het kiezen van de juiste deegroller + koekjesrecept

They see me rollin' ... Jazeker! Bij bakken hoort een deegrol. Maar hoe kies je de juiste deegrol uit? Wij sommen de verschillende deegrollen voor je op, met hun voordelen en nadelen. En we gooien er nog een lekker koekjesrecept bovenop. Dan kan je meteen je nieuwe deegroller uittesten 😉!

banner blog bakvormen

 Een deegroller, onmisbaar

Of je nu een professionele bakker of hobbybakker bent, een deegrol is een essentieel element in je "bakkerslade". Het is een hulpmiddel waarmee je het deeg tot een dun egaal laagje kan uitrollen. Hier steek je dan vormpjes uit voor koekjes of bedek je de bodem van je bakvorm mee.


Er zijn tegenwoordig wel wat verschillende deegrollen op de markt. Elk type heeft zijn eigen voor- & nadelen. We bespreken ze kort en als kers op de taart voegen we een receptje toe van heerlijke zandkoekjes om die deegrol eens goed uit te proberen.

Bekijk onze bakaccessoires

Soorten deegrollen

1. Houten deegrol

De houten deegrol is een "all time favorite". Hij is gemaakt van hout en heeft veelal een vorm van een cilinder met twee handvaten. Een degelijke houten deegroller gaat jarenlang mee. Het is een aankoop voor het leven! Het voordeel van een deegrol uit hout is dat hij stevig aanvoelt en eenvoudig te reinigen is na gebruik. Het gewicht van de deegroller is ideaal voor het egaal uitrollen van allerlei deegsoorten. Het enige minpuntje is dat je wel bloem moet verstuiven op je werkblad. Het deeg durft wel al eens te blijven kleven aan je roller. Niet echt handig!
 2. Siliconen deegrol

Een deegrol uit siliconen maakt van bakken kinderspel. De coating uit siliconen zorgt er voor dat je deeg niet blijft plakken. Dat klinkt toch als muziek in je bakkersoren? 😉 De deegrol kan je na gebruik ook gewoon in je vaatwasser gooien, wat bij een houten deegrol wordt afgeraden. Easy peasy dus!

 

3. Marmer deegrol

Een deegroller uit marmer ziet er niet alleen knap uit, hij werkt ook behoorlijk goed! Het marmer koelt namelijk goed af. Hierdoor verwarmt je deeg niet bij het uitrollen en blijft de consistentie behouden. Het hogere gewicht van de marmeren deegroller maakt dat je minder kracht moet zetten bij het uitrollen van je deeg. Je hoeft enkel wat bloem te verstuiven voor het uitrollen. Dit maakt dat het deeg minder zal blijven kleven.
 

4. Decoratie-deegrol

Een decoratie-deegrol heeft in het oppervlak verschillende figuurtjes of een print uitgesneden. Hierdoor krijg je bij het rollen in je deeg een mooi patroon voor je koekjes. Dit is heel populair rond kerst. Vaak worden er dan kleine kerstboompjes of sterretjes op de koekjes gezet. Deze rollers met decoratie worden meestal gemaakt uit hout. Hier is het zeer belangrijk om genoeg bloem te gebruiken bij het verspreiden van het deeg.

Het nadeel is de afwas bij zo'n deegroller. De kleine uitsnedes vullen zich nogal vaak met restjes deeg. Het is dus een prutswerkje om de uitsnedes netjes te houden. Maar je hebt wel prachtige koekjes, dus dat werkje is snel vergeten!


Let's rock & roll!

Recept zandkoekjes

Wat heb je nodig?

250 gram bloem, 200 gram boter (kamertemperatuur), 100 gram suiker, 1 eitje, 1 theelepel vanille-extract, snuifje zout.
 

Welk materiaal heb je nodig?

Mengkom of keukenrobot om de ingrediënten te mengen en natuurlijk een deegroller.

Tijd om te bakken!

Verwarm je oven op 180 °C. Mix in tussentijd de boter en suiker in de mengkom tot een zacht mengsel. Voeg het ei en het vanille-extract toe. Meng alles goed samen tot een geheel. Voeg de bloem en het zout toe. Meng dit tot een goed kneedbaar deeg.

Gooi wat bloem op je werkblad. Zo blijft het deeg minder kleven bij het uitrollen. Gebruik je deegrol om het deeg uit te rollen tot een groot egaal vlak van ongeveer 0,5 cm dik. Kies je koekjesvormen en steek de vormpjes uit.

Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier en bak ze af gedurende 10 à 12 minuten in de oven. Zijn je koekjes goudbruin? Tijd om ze uit de oven te halen.

Laat de zandkoekjes afkoelen en smullen maar!
 


Tip voor het uitrollen van het koekjesdeeg

Wanneer je kiest voor een houten deegrol of een marmeren deegrol gebruik je best extra bloem om het deeg uit te rollen tot de gewenste dikte. Zo blijft het deeg minder plakken aan de deegroller. Bij een deegrol uit silicone heb je geen bloem nodig. Het deeg zal minder geneigd zijn eraan te blijven hangen.
 

Koop je bakmateriaal bij Zelfbouwmarkt

Bakken is wetenschap. En niet alleen bij het juist afmeten van je ingrediënten. Ook de bakmaterialen die je gebruikt hebben een grote invloed op het resultaat van je baksel. Het is dus belangrijk om te investeren in kwalitatieve bakmaterialen (denk maar een deegroller, bakvormen, weegschaal, maatbekers, ...). Hier helpen we je graag een handje. Ontdek ons assortiment bakmaterialen in onze toonzaal of shop online!

Bekijk ons assortiment bakmaterialen

Top