Een keuken voor een tiny house

Een tiny house brengt heel wat uitdagingen met zich mee. Het inrichten van een praktische keuken op zo'n kleine oppervlakte is één van. Met onze tips wordt dit een fluitje van een cent.

Banners keuken appartement

Wat is een tiny house?

Ontsnappen aan de drukte, terug naar de basis. Dat is waar we meer en meer naar verlangen. Hierdoor zijn mobiele woonvormen erg in trek. Een tiny house is een klein huis, soms kleiner dan 50 m², meestal op wielen. De kleine woning is uiterst energie-efficiënt opgebouwd.

Vaak worden tiny houses zelf gebouwd of gebouwd in opdracht van mensen die een minimalistische levensstijl nastreven en/of op zoek zijn naar een betaalbare woonoplossing in de 'vastgoedjungle' van tegenwoordig.

Ontdek onze compacte keukens

4 grote voordelen van een tiny house

1. Budgetproof

Logischerwijs is een tiny house heel wat goedkoper dan een traditioneel huis. Ze zijn kleiner, vragen minder bouwmaterialen en minder arbeid om alles af te werken. Bovendien hoef je geen grote hypotheek af te sluiten - wat maakt dat je meer budget overhoudt voor andere én leukere dingen!


2. Vrijheid

Omdat je tiny house op wielen staat, kan je het overal mee naar toe nemen. Dit maakt het ideaal voor globetrotters of mensen die graag de natuur intrekken en houden van afwisseling.

 

3. Ecologisch

Een tiny house wordt zo energie-efficiënt mogelijk opgebouwd. Vaak wordt er gekozen voor milieuvriendelijke materialen of worden oude bouwmaterialen hergebruikt. Denk maar aan ramen gerecycleerd uit oude woningen.
 

4. Back to basic

Wonen in een tiny house zorgt er automatisch voor dat je heel wat materiaal achter je moet laten. Je gaat terug naar de basis en probeert met zo weinig mogelijk zaken te leven - alleen het noodzakelijke krijgt een plekje in je tiny house. Deze manier van leven geeft heel wat mensen rust. Het leven is op slag eenvoudiger en minder stressvol.

4 grote uitdagingen van een tiny house

1. Kleine ruimte

Door de beperkte plaats, ben je gedwongen om inventief aan de slag te gaan met opbergruimte. Je verzamelt namelijk heel wat spulletjes gedurende je leven (denk maar boeken, kledij, speelgoed, …).
 

2. Minder geschikt voor grote gezinnen

Je leeft er nu eenmaal op een kleine oppervlakte. Een tiny house is daarom minder geschikt voor grote gezinnen of mensen die graag gasten ontvangen. Al is de bedoeling wel om vaker buiten te leven natuurlijk. Maar hier steekt het Belgische weer al vaak eens een stokje voor.
 

3. Moeilijke wetgeving

De hedendaagse wetgeving is nog niet helemaal aangepast naar het grote succes van tiny houses. Hierdoor check je best de lokale wetgeving en voorschriften. In sommige gebieden is het helemaal niet toegestaan om een tiny house te plaatsen. Veelal mogen ze ook niet zomaar neergezet worden, ook al heb je bijvoorbeeld een bouwgrond aangekocht.
 

4. Inboeten aan comfort

Desondanks slimme opbergmogelijkheden en praktische indeling, kan het leven in een tiny house soms wat benauwd aanvoelen. Je leeft veel dichter op elkaar, wat automatisch zorgt voor minder privacy en comfort.
 

De ideale keuken voor een tiny house

Een goede keuken voor een tiny house moet allereerst slim gebruik maken van de beschikbare ruimte en bovendien praktisch zijn voor dagdagelijks gebruik. Dit zijn onze aanbevelingen:


 • Compacte keukenapparatuur - kies voor een kleine koelkast, een tweepits kookplaat, kleine vaatwasser, etc. Zorg er ook ineens voor dat deze energie-efficiënt zijn.
   
 • Slimme opbergruimte - maak gebruik van inventieve manieren om zaken op te bergen. Ruime lades of kasten met schuifdeuren in plaats van klapdeuren zorgen voor plaatsbesparing. Een opklapbare tafel is ook iets wat vaak gebruikt wordt in een tiny house. En al eens gedacht aan mobiele kastjes? Kasten op wieltjes die je kan verplaatsen.
   
 • Maak ook zeker gebruik van de wanden. Keukengerei (denk aan potten, pannen, messen, ...) kan je gemakkelijk ophangen aan de muur en het ziet er ook heel erg leuk uit!
   
 • Multifunctioneel denken - ga voor meubels die meerdere functies hebben. Een eettafel kan ook gebruikt worden als bureau of je kleerkast kan een zetelbank zijn. Laat je creativiteit de vrije loop.
   
 • Water besparen - Installeer een waterbesparende kraan in je keukentje en ga bijvoorbeeld voor één spoelbak in plaats van een dubbele om wat meer werkblad vrij te hebben in je keuken.
   
 • Ga voor ledverlichting - verlichting is belangrijk in je keuken. Je wil namelijk goed zien wat je doet tijdens het snijden van groenten of koken. Ledverlichting is energiebesparend en geeft je voldoende helderheid om alles tot een goed einde te brengen. Kies ineens voor dimbare ledlampen. Hierdoor creëer je na het koken met een gezellige sfeer voor tijdens het eten of tv kijken.

Vind je tiny house keuken bij Zelfbouwmarkt

Ben je op zoek naar een kleine keuken voor je tiny house? Zoek niet verder! Bij Zelfbouwmarkt hebben we een grote selectie van keukens die perfect zijn voor kleinere ruimtes. Onze keukens zijn gemaakt van hoogwaardige materialen en kan je aankopen met of zonder keukentoestellen.

Ga voor de complete inrichting van je nieuwe keuken en tiny house en ontdek ook ons aanbod keukenkranen of ledverlichting. Maak van je tiny house een warme thuis en ga voor klein meubilair en leuke decoratie. Neem zeker een kijkje in ons assortiment meubels en decoratie.

Bezoek onze showroom voor meer informatie en om onze compacte keukens te bekijken. We helpen je graag bij het vinden van de perfecte tiny keuken voor jouw tiny house!

Bekijk onze compacte keukens

Laat je inspireren


Ontdek onze keukenafdeling

Meer dan 35 toonzaalkeukens die klaar staan om jou te helpen jouw droomkeuken samen te stellen. Van high-end keukens op maat tot keukens in handige standaardafmetingen. Voor elke keuken wat wils dus!

Top