Verschillende soorten mozaïek, leer er alles over

Mozaïek tegels zijn een populaire keuze om een accentmuur aan te kleden in een badkamer, toilet of keuken. Ontdek de verschillende types en materialen in deze blogpost.

Kleurrijke mozaiek banner

Wat is mozaïek?

Mozaïek zijn kleine steentjes aangebracht op een ondergrond in die zin dat ze samen een mooi patroon of afbeelding vormen. Vroeger moest je als tegelzetter steentje per steentje plaatsen. Dit is gelukkig verleden tijd. Mozaïek tegels komen tegenwoordig op een handig plooibaar netje of matje waarop de steentjes al reeds zijn gekleefd. Hierdoor kan je het mozaïek sneller plaatsen en ook gebruiken op gebogen oppervlakken (zoals bijvoorbeeld een badrand).

Door de populariteit van mozaïek is het aanbod ook ruim. Niet alleen heb je keuze uit verschillende materialen, je kan ook kiezen uit verschillende types en patronen. We leiden je graag rond in de wereld van het mozaïek.

Ontdek onze mozaiek tegels

Soorten mozaïek

1. Glasmozaïek

Glazen mozaïek is de meest gebruikte soort mozaïek. Het spreekt voor zich dat deze mozaiek tegels bestaan uit kleine stukjes glas. Het glas wordt gesmolten in speciale mallen.

Het grootste voordeel van glas is dat dit materiaal zeer slijtvast is en gemakkelijk is te onderhouden. Ideaal voor vochtige ruimtes zoals badkamers, toiletten, zwembaden, … . Door de hoge krasvastheid is glasmozaïek ook geschikt om te plaatsen op de vloer.

Nog een leuke eigenschap van glas is dat het licht op een prachtige manier weerkaatst. Je voegt hierdoor meteen een opvallend visueel accent toe in je interieur. Je kan glazen mozaiek krijgen in eindeloos veel kleuren en patronen. Bovendien, glasmozaiek is ook een duurzame en milieuvriendelijke optie omdat het recyclebaar is.

2. Hout mozaïek

Bij mozaïeken in hout worden stukjes hout gecombineerd tot een prachtige wand. Hout brengt de natuur in huis en dat is waar we tegenwoordig meer en meer naar verlangen (zie: decoratietrends van 2023). Houten mozaïek kan je toepassen als accentmuur in de keuken, aankleding van een bar, muur in de woonkamer, ... Enkel vochtige ruimtes kan je best vermijden.

Het bijzondere aan hout mozaïek is dat geen enkele tegel er hetzelfde uitziet. Dankzij het natuurlijk materiaal ben je zeker van een unieke wand in je woonkamer, hal of badkamer. Het geeft een warme uitstraling aan een ruimte en is daarom geschikt voor zowel moderne als traditionele interieurs.

 

3. Keramische mozaïek

Keramische mozaïek is gemaakt van keramiek. Omdat ze gebakken worden met een dun glazuurlaagje zijn deze tegels iets kwetsbaarder dan een glasmozaïek. Hierdoor zijn sommige mozaïektegels uit keramiek niet geschikt om te gebruiken op de vloer. Dit kijk je dus best na voordat je de tegeltjes aankoopt.

Wanneer de keramische tegel door en door gekleurd is (en dus geen glazuurlaagje heeft) is de tegel veel krasbestendiger en wel te gebruiken op de vloer.

Keramische mozaïek zijn gemakkelijk te hanteren tegeltjes. Hierdoor zijn ze ideaal om jouw badkamer snel een make-over te geven. Je kan ze bijvoorbeeld tegen de bestaande tegels kleven et voilà, in no-time een badkamer uit een vijfsterrenhotel! 😉

 

4. Metaal mozaïek

Mozaïek uit metaal? Ja, hoor! Dit soort mozaïek wordt samengesteld uit bijvoorbeeld aluminium of roestvrij staal (inox). Net zoals andere soorten mozaïek wordt metaal gebruikt om patronen te creëren. Maar net door het metaal krijg je een interessant lichtspel. Er ontstaat een weerkaatsing van licht & soms zelfs een echte weerspiegeling van de ruimte. Jezelf in je tegelwand kunnen spiegelen? Yes please!

Ondanks wat je zou denken, zijn deze metalen mozaïektegels erg onderhoudsvriendelijk. Metaal is erg hygiënisch, bestand tegen roest en dus zeker toepasbaar in bijvoorbeeld de keuken of badkamer. Het wordt daardoor vaak gebruikt in openbare ruimtes zoals kantoren, hotels, winkelcentra, …

Metaal mozaïek heeft meestal een industriële uitstraling en kan perfect gecombineerd worden met andere materialen, zoals glas of houtelementen. Wel opletten, deze tegeltjes plaats je best niet in de douche of buiten. Ook op de vloer worden mozaïeken uit metalen afgeraden.

 

5. Natuursteen mozaïek

Bij natuursteen mozaïek worden de tegels samengesteld uit stukjes natuursteen. Dit kunnen verschillende soorten natuursteen zijn (marmer, graniet, blauwe steen, kiezelstenen, ...). Natuursteen mozaïek is een populaire keuze voor vloer- en wandbekleding, omdat het duurzaam, slijtvast en waterbestendig is.

Met mozaïek uit natuursteen ga je voor het luxegevoel in je badkamer. Het kan toegepast worden voor een rustieke, landelijke look - maar eveneens voor een minimalistische en moderne uitstraling.

Tip!

Kies voor de natuursteenmozaïek met kiezelsteentjes in je badkamer of inloopdouche. Elk moment van de dag lijk je met je blote voeten op een kiezelstrand te lopen - heerlijk toch? Altijd een vakantiegevoel, gewoon thuis.
 

6. Gemengde mozaïek 

Om nog meer unieke patronen samen te stellen, worden ook materialen gemengd binnen een mozaïek tegel. Zo heb je mozaïek met zowel metaal als glas of natuursteen en glas.

Met meng-mozaïek heb je heel wat creatieve mogelijkheden. Eigenlijk is elk tegeltje een waar kunstwerk! De mengeling van materialen biedt je variatie in niet alleen kleuren, maar ook in texturen en patronen.

Door deze mix van materialen let je best goed op voor welke toepassing (vloer of wand) de tegel geschikt is.
 

7. Vinyl mozaïek

Vinyl mozaïek of zelfklevende mozaïek tegels zijn een snelle oplossing om je interieur om te toveren tot iets uniek. Deze dunne tegels zijn voorzien van een kleeflaag. Hierdoor plak je ze simpelweg op de wand. Geen gedoe meer met voegen dus!

Deze zelfklevende vinyl mozaïek ziet eruit als echte mozaïek dankzij het reliëf. Je kan ze plaatsen in eender welke binnenruimte, maar let op met direct contact met water. Als spatwand in keuken of badkamer zijn ze perfect. Maar hou ze weg uit de doucheruimte.

Ook kan je ze enkel gebruiken als wanddecoratie en dus niet op de vloer aanbrengen. Door stof en krassend vuil zouden de mooie kleeftegeltjes snel hun prachtige decor verliezen en dat zou jammer zijn.

Types in mozaïek

Naast al deze soorten mozaïek heb je ook nog keuze uit verschillende types mozaïek. Dit gaat dan minder over het materiaal waaruit ze bestaan, maar meer over de vormgeving. Ook daarin is een grote verscheidenheid. Elk type heeft zijn eigen kenmerken en apart uiterlijk. We lijsten ze kort even op voor je:
 

  • Dambord mozaïek: Bij dit type mozaïek is er een motief van een dambord gecreëerd. Hierbij worden witte steentjes afgewisseld met zwarte. Je krijgt dat typische zwart/wit-effect van een dambord. Dit type vloer kom je vaak tegen in vintage-geïnspireerde interieurs (denk maar aan de film Grease). Met kleine mozaïek tegels kies je best voor een kleine oppervlakte in dambordpatroon, anders kan het wel eens heel druk worden. Als accentmuur ziet dit er meteen erg knap en apart uit!
     
  • Hexagon of octagon mozaïek: hierbij bestaat de mozaïektegel uit verschillende steentjes in de vorm van een hexagon (zeshoek) of octagon (achthoek). Dit zorgt voor een speels grafisch element aan je muur of op je vloer.
     
  • Metro mozaïek: bij dit soort mozaïek is de tegel opgevuld met kleine metrotegels - de “all-time favourites” onder de wandtegels. Dit rechthoekige tegeltje is te herkennen aan de afgeschuinde rand (biseauté). 
     
  • Kiezelmozaïek: de naam zegt het zelf al, deze mozaïek tegel is samengesteld uit kiezelstenen. Kleine ronde keien worden gelijmd op een vierkant matje. Hierdoor kan jij je douche of badkamer omtoveren tot waar welness-oord! Let op, hier heb je wel wat meer voegsel nodig om alles mooi op te voegen.
     
  • Patroon mozaïek: hou je wel van dat ietsje meer? Ga dan voor een mozaïek tegel met patroon. Hier zie je duidelijk een leuk patroontje in de tegel. Dit kan heel subtiel zijn in aardetinten of heerlijk edgy in felle popart kleuren. 

     
  • Unicolor mozaïek: liever wat meer rust in je interieur? Ga voor een unicolor mozaïek. Deze tegel bestaat uit kleine steentjes in dezelfde kleur. Alle stukjes glas, keramiek of natuursteen hebben één kleur. Met dit soort mozaïek kan je al eens opteren om grotere oppervlakken te bekleden. Hiermee zal je nooit zo'n drukke indruk krijgen zoals bij een patroon- of dambordmozaïek wel het geval is.
     
  • Vingermozaïek of Kit-Kat mozaiek: ben je meer voor een fijne afwerking? Dan moet je zeker eens gaan kijken naar onze mozaiekvingers. Deze mozaïek is uniek in zijn soort. In plaats van vierkante stukjes materiaal, gaat het om lange vingervormige stukjes. Hierdoor krijg je meteen een apart uitzicht. Misschien wel iets chiquer dan de "gewone" mozaïek tegels? Aan jou om te oordelen. Wij zijn alvast grote fan! 
     
  • Zwembadmozaïek: dit is een specifieke vorm van mozaïek. Het wordt gebruik als decoratieve afwerking voor de wanden of bodem van een zwembad. Meestal bestaat dit type mozaïek uit glas. Dit biedt een duurzame en hygiënische afwerking voor zwembaden en is gemakkelijk te onderhouden. Zwembad mozaïek kan ook worden toegepast in de aanleg van fonteinen, spa's, zwembadranden en trapjes.
     
  • Flagstone mozaïek: bij dit type mozaïek zijn verschillende stukjes gebroken natuursteen op het net aangebracht. Hierdoor krijg je een authentieke en warme uitstraling. De stukken natuursteen zijn allemaal verschillend, wat het rurale uiterlijk ten goede komt. Dit type wordt heel vaak gebruikt in badkamers omdat ze de ruimte meteen omtoveren tot een warm geheel.

Laat je inspireren

Koop je mozaïek tegels bij Zelfbouwmarkt

Mozaïek tegels een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een duurzame, veelzijdige en makkelijk te onderhouden vloer- of wandafwerking. Of je nu houdt van rustig en subtiel of juist opvallend en kleurrijk. Er is altijd wel een mozaïek tegel te vinden die bij jouw interieur past.

Bekijk ons ruime assortiment mozaiek tegels online of breng een bezoekje aan onze toonzaal. Onze adviseurs helpen je graag verder bij het maken van de juiste keuze voor jouw woning.

Maak een afspraak
Bekijk het assortiment mozaïek
Top