Mozaïek tegels: de grote comeback

De terugkomst van mozaïek tegels in interieurinrichting is een trend die we de laatste tijd steeds vaker zien. En dat is niet zo gek, want mozaïek tegels hebben enkele grote voordelen. Ontdek ze allemaal in deze blog.

Zwembad mozaiek

Wat is mozaïek?

Mozaïek gaat al even mee. Het is een eeuwenoude techniek die gebruikt wordt binnen de architectuur en kunst. Je hebt ze ongetwijfeld wel al eens gezien. Kleine stukjes glas, steen of keramiek die worden gecombineerd om een afbeelding of patroon te maken op een ondergrond.

De eerste mozaïeken gaan terug tot 3000 voor Christus, gevonden in Mesopotamië. In heel wat culturen in Egypte, Griekenland, Italië, … werd de techniek toegepast in onder andere badhuizen, paleizen en tempels.

Vandaag is mozaïek nog steeds populair voor het aankleden van openbare plaatsen, woningen en kunstwerken. Natuurlijk is de techniek al iets gemoderniseerd. Zo hoef je de kleine stukjes materiaal niet meer afzonderlijk te kleven op de ondergrond. De mozaiek tegels komen op een soort plooibaar matje. Hierdoor kun je meteen een groter oppervlak betegelen.

Ontdek onze mozaiek tegels

4 grote voordelen van mozaïek tegels

1. Geef een vrolijke toets aan je interieur

Mozaïek tegels zijn erg decoratief en kunnen een ruimte meteen opvrolijken en sfeer geven. Dit komt vooral doordat ze verkrijgbaar zijn in allerlei kleuren, patronen en texturen. Wat dan weer betekent dat je altijd een mozaïek tegel kunt vinden die bij jouw interieur past. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een rustige, subtiele tegel als achtergrond voor een minimalistisch interieur. Of juist opvallende, kleurrijke tegels voor een meer bohemien look. 

Mozaïek kies je vaak als accentmuur. Ga voor een wand in een felle, vrolijke kleur of print in combinatie met een zachte vloertegel. Zo lift je je interieur meteen naar een hoger niveau. Vaak wordt er in badkamers gekozen om de douchewand in een mozaïek tegel te zetten. Maar ook in de keuken kun je mozaïek toepassen als spatwand. Dan heb je ook ineens een blikvanger aan de muur! 
 

2. Mozaiek is een alleskunner

Daarnaast zijn mozaïek tegeltjes ook erg flexibel qua toepassing. Zo kun je ze niet alleen gebruiken voor vloeren en wanden, maar ook voor allerlei andere doeleinden. Zo zijn ze bijvoorbeeld ook geschikt voor het betegelen van tafels, keukenbladen of zelfs het maken van kunstwerken.

Dankzij hun flexibiliteit (de steentjes hangen vast op een beweegbaar netje) kun je mozaïek ook plaatsen op gebogen wanden. Perfect om een zwembad (zwembadmozaïek), toog, douche of zitbank in een sauna aan te kleden.

Hierdoor zijn de mogelijkheden met mozaïek tegels eindeloos. Ze worden gemaakt van natuurlijke materialen, zoals keramiek of glas, en kunnen jarenlang mee gaan zonder dat ze slijten. Dit maakt ze geschikt voor gebruik in keukens en badkamers, waar ze dagelijks te maken krijgen met veel water en vuil.

 

3. Eco-friendly? Ja, hoor!

Mozaïek tegels zijn ook een goede keuze als je bewust bezig bent met het verduurzamen van je interieur. Zo zijn er steeds meer mozaïek tegels beschikbaar die gemaakt zijn van gerecyclede materialen, zoals glas of keramiek. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar kan ook bijdragen aan een meer authentieke, unieke uitstraling van je interieur. Een win-win dus!

 

4. Gemakkelijk in onderhoud

Ten slotte zijn mozaïek tegels ook erg gemakkelijk te onderhouden. Ze zijn vaak vuil- en waterafstotend, wat betekent dat ze makkelijk te reinigen zijn. Bovendien zijn mozaïek tegels ook vrij krasbestendig, wat wil zeggen dat ze niet snel beschadigen of vervagen.
 

Alle voordelen mozaiek tegels op een rijtje

  1. Duurzaam
  2. Veelzijdig
  3. Gemakkelijk te onderhouden
  4. Decoratief
  5. Flexibel inzetbaar
  6. Eenvoudig te plaatsen
     

Vind jouw nieuwe mozaiek tegeltjes bij Zelfbouwmarkt

Al met al zijn mozaïek tegels dus een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een duurzame, veelzijdige en makkelijk te onderhouden vloer- of wandafwerking. Of je nu houdt van rustig en subtiel of juist opvallend en kleurrijk.
 

Er is altijd wel een mozaïek tegel te vinden die bij jouw interieur past. Bekijk ons ruime assortiment mozaiek tegels online of breng een bezoekje aan onze toonzaal. Onze adviseurs helpen je graag verder bij het maken van de juiste keuze voor jouw woning.

Maak een afspraak
Ontdek het aanbod mozaïek

Laat je inspireren

Top