De belangrijkste kenmerken van een ideale keuken voor een vakantiewoning

Heb je een vakantiehuis en wil je graag de keuken vernieuwen? Lees in deze blog hoe je de perfecte keuken uitkiest voor jou én je gasten.

Banner keuken vakantiewoning blog

Ben je eigenaar van een vakantiewoning en op zoek naar een nieuwe keuken? Dan is het belangrijk rekening te houden met je eigen wensen en wat eventuele huurders verwachten van een keuken in een huurhuis. Geen eenvoudige oefening.

In deze blog gaan we in op de belangrijkste kenmerken waar je rekening mee moet houden. Van voldoende werkbladruimte tot moderne keukenapparatuur en een stijlvolle afwerking. Alles wat je nodig hebt om de perfecte keuken voor jou en je gasten uit te kiezen. Wat alleen maar kan leiden tot een zorgeloos uitje!

Ontdek het aanbod keukens

Jouw vakantie, jouw keuken

Je hebt geïnvesteerd in de aankoop van je eigen vakantiehuis en wil dit nu graag omtoveren tot een ware oase van rust. Een mooie, praktische keuken kan dus niet ontbreken. Met deze 5 tips maak je ongetwijfeld de juiste keuze!

 

1. Bepaal je budget

Het is belangrijk om een budget vast te stellen voordat je begint met het uitzoeken van een nieuwe keuken. Dit zal helpen om je opties te beperken en ervoor te zorgen dat je niet over je budget heen gaat.

 

2. Hoeveel plaats heb je beschikbaar?

Meten is weten. Het is essentieel om rekening te houden met de beschikbare ruimte in het vakantiehuis. Dit wil zeggen dat je moet overwegen hoeveel werkblad- en opslagruimte je nodig hebt, en dat je dit moet inpassen in de afmetingen van de keuken zelf.

Een vakantiewoning is qua oppervlakte meestal kleiner dan een standaardwoning. Hierdoor moet je slim inspelen op de beschikbare plaats en misschien eerder kiezen voor een kleine, praktische keuken, hoekkeuken of kitchenette.

 


3. Look & feel van je keuken = bepalend voor de gehele vakantiewoning

Als eigenaar van een vakantiewoning wil je vermoedelijk ook dat je keuken aansluit bij de stijl en het thema van de rest van de woning. Het is daarom belangrijk om een keuken te kiezen die past bij de stijl van de woning.

Ga je voor een gezellig natuurhuisje? Kies dan voor een landelijke keuken met veel houtafwerking. Eerder fan van een strak interieur? Ga dan voor een eenvoudige witte of zwarte keuken zonder veel tierlantijntjes.

 


4. Gebruik van de keuken

Bij het bepalen van een nieuwe keuken is het ook belangrijk om rekening te houden met hoe de keuken gebruikt zal worden. Als je van plan bent om vaak te koken voor grote groepen, dan heb je misschien meer werkblad- en opslagruimte nodig dan als je alleen kleine maaltijden zult koken.

 

5. Bepaal wat voor soort apparatuur je wilt hebben in je keuken

Zoek naar apparatuur die energiezuinig is en die gemakkelijk te onderhouden is. Houd ook rekening met het budget dat je hebt toegewezen aan apparatuur. Houd je wel van wat luxe op vakantie? Dan kan je gerust kiezen voor wat duurdere toestellen (b.v. een Amerikaanse koelkast). Liever back to basic? Dan hoef je niet te investeren in dure keukentoestellen.

 

Vakantiehuis verhuren? Houd rekening met de wensen van huurders

Zodra je een beeld hebt van jouw ideale keuken in je vakantiehuis, kan je eens verder denken en proberen rekening te houden met de behoeftes van eventuele gasten. Hier heb je nog 5 extra tips om je daarmee verder te helpen:

 

1. Voldoende werkbladruimte

In een vakantiewoning zullen gasten waarschijnlijk meer tijd doorbrengen in de keuken dan in een gewoon huis. Ze hebben op vakantie nu eenmaal meer tijd om te besteden aan het koken van maaltijden. Lekker samen eten is een belangrijk aspect van een vakantie voor heel wat mensen. Het is daarom van belang om voldoende werkbladruimte te voorzien om aan deze behoefte te voldoen.
 

2. Goede & slimme opslagruimte

Net als in een regulier huis, is het belangrijk om voldoende opslagruimte te hebben in de keuken van een vakantiewoning. Dit kan in de vorm zijn van kasten, lades of wandrekken. Dit zorgt ervoor dat gasten hun voedsel en kookgerei op een georganiseerde manier kunnen opbergen.
 

3. Moderne apparatuur

Hoewel het misschien niet het belangrijkste is, kan het aanwezig zijn van moderne keukenapparatuur, zoals een koelkast met ijsblokjesmachine, een magnetron of een vaatwasser het verblijf van gasten aanzienlijk vergemakkelijken.

 

4. Voldoende verlichting

Een goede verlichting is belangrijk in elke keuken, en dit geldt ook voor de keuken van een vakantiewoning. Goede verlichting kan helpen bij het uitvoeren van taken, zoals het snijden van groenten of het lezen van recepten. Maar draagt ook bij aan de algemene sfeer in het huisje.

 


5. Stijlvolle afwerking

Op vakantie is de afwerking van het huisje niet het belangrijkste voor heel wat mensen. Vaak verblijf je alleen maar binnen om te koken en te slapen. Toch kan het hebben van een stijlvolle afwerking in de keuken van een vakantiewoning de sfeer en het algehele gevoel van de woning verhogen. Dit kan in de vorm zijn van mooie tegels of een trendy kleurschema.

Dit kan helpen om de woning aantrekkelijker te maken voor potentiële gasten en kan leiden tot hogere bezettingscijfers en meer inkomsten voor jou, als eigenaar van de vakantiewoning. Een win win dus!

 

Kort samengevat

Een keuken met voldoende werkbladruimte, voldoende opslagruimte en moderne keukenapparatuur kan het koken van maaltijden voor gasten aanzienlijk vergemakkelijken. Dit kan leiden tot een meer ontspannen en plezierige vakantie voor de gasten, wat kan bijdragen aan een positieve ervaring en aanbevelingen aan vrienden en familie. Zeker eentje om rekening mee te houden bij het bestellen van je keuken.

Ontdek onze compacte keukens

Koop je nieuwe keuken voor je vakantiewoning bij Zelfbouwmarkt.

Ons assortiment keukens is heel uiteenlopend. Van op maat gemaakte keukens, tot praktische kitchenettes. We hebben het allemaal. Kom langs in onze ruime showroom & laat je begeleiden in je keuze door onze keukenadviseurs. Samen laten we je vakantiedroom uitkomen!

Maak een afspraak
Bekijk het aanbod keukens
Top