Een kleine keuken voor je appartement? Ontdek onze tips

Het inrichten van appartement kan soms een uitdaging zijn. Lees snel onze tips om je appartement zo praktisch mogelijk in te delen met een plaatsbesparende keuken of compacte kitchenette.

Banners keuken appartement

Wanneer je in jouw nieuwe flat weinig plaats hebt, biedt een kleine keuken de uitkomst. Het inrichten van een compacte keuken is niet zo eenvoudig. Zoek naar manieren om je ruimte efficiënt te gebruiken en denk aan creatieve oplossingen om je keuken toch functioneel te maken. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het organiseren van je compacte keuken.

Ontdek het aanbod compacte keukens

1. Gebruik de muren om meer opbergruimte te maken

Als je een ruimtebesparende keuken hebt, is het slim om gebruik te maken van elke beschikbare centimeter. Installeer planken en rekken aan de muur om pannen, kookboeken en andere keukengerei op te bergen. Gebruik ook de hoogte van de muren door haakjes te installeren om pannen en keukengerei aan op te hangen. Dit helpt om het aanrecht en de vloer vrij te houden en maakt het makkelijker om dingen te vinden.
 

2. Kies voor opklapbare of uittrekbare meubels

Meubels met opklapbare of uittrekbare delen zijn een handige manier om extra werk- en opbergruimte te creëren in een compacte keuken. Zoek naar tafels, krukken en andere meubels die je kunt opklappen of uittrekken wanneer je ze nodig hebt en ze weer kunt opbergen wanneer je ze niet gebruikt.

 

3. Gebruik magneetstrips voor je keukengerei

Als je weinig opbergruimte hebt voor messen, of ander keukengerei, kun je magnetische strips gebruiken om ze op te hangen aan de muur of aan de zijkant van een kast. Dit is niet alleen een handige manier om ze op te bergen, maar het zorgt ook voor mooie decoratie in je keuken.

 


4. Ga voor kasten met schuifdeuren in plaats van draaideuren

Als je weinig ruimte hebt voor kasten met een draaideur, kun je schuifdeuren overwegen. Ze bieden dezelfde opbergruimte als openklap-kasten, maar nemen minder ruimte in beslag omdat ze zijwaarts kunnen worden geschoven. Je hebt dus geen draaicirkel meer van de opendraaiende deur van de kast. Dit zijn natuurlijk snufjes die je keuken extra ruimtebesparend maken en komen veelal ook met een prijskaartje.

 


5. Schaf draagbare apparaten aan

In plaats van ruimte te verspillen aan grote elektrische apparaten die je misschien niet vaak gebruikt, overweeg dan om draagbare versies te gebruiken. Dit geldt bijvoorbeeld voor een blender, slowcooker of grill. Een clean aanrecht gegarandeerd.

 

6. Opbergboxen voor kleinere spullen

Kleinere items zoals kruiden, blikjes of pakjes bouillon kunnen moeilijk op te bergen zijn in een kleine keuken. Gebruik opbergboxen om ze netjes op te bergen en ruimte te besparen.
 

7. Afdekplaat voor de kookplaat

Als je weinig werkruimte hebt in je functionele keuken, kun je een afdekplaat over het kookvuur leggen. Dit geeft je extra werkruimte wanneer je die nodig hebt en je kunt de plaat opbergen wanneer je klaar bent of de kookplaat nodig hebt.

Voordelen van een kleine keuken

Ben je bang dat je met je kleine keuken benadeelt gaat zijn? Denk anders! Een minikeuken in je appartement is helemaal geen nadeel. In tegendeel, het geeft je heel wat voordelen.

 

 • Gemakkelijker te onderhouden. Als je een kleine keuken hebt, is het gemakkelijker om alles opgeruimd en schoon te houden. Je hoeft minder tijd te besteden aan het schoonmaken van je keuken. Meer tijd voor relaxeren dus!
   
 • Goedkoper. Als je voor een kleinere keuken kiest, ben je minder geld kwijt aan dingen zoals apparatuur, meubels en opbergsystemen. Dit kan helpen om je huis of appartement betaalbaar te houden.
   
 • Energiezuiniger. Een kleine keuken leidt tot een kleinere ruimte om te verwarmen of te koelen. Dit betekent dat je minder energie verbruikt en dat kan helpen om je energierekening te verlagen. Ook als je keuken een geheel is met je woonkamer win je nog aan energiekosten.
   
 • Visueel aantrekkelijker. Omdat je minder plek hebt, ben je geneigd om alleen de onmisbare dingen te kopen. Dit kan ervoor zorgen dat je keuken er opgeruimd en georganiseerd uitziet, wat visueel aantrekkelijker kan zijn.
   
 • Bewuster consumeren. Met een compacte keuken, ben je misschien geneigd om minder eten te kopen en te koken, omdat je niet zoveel ruimte hebt om het op te slaan. Dit kan helpen om je bewuster te maken van wat je koopt en hoe je het gebruikt, wat kan leiden tot minder voedselverspilling.

Er zijn dus absoluut geen nadelen aan het hebben van een kleine keuken in een studio of appartement. Het kan soms moeilijker zijn om alles op te bergen en je hebt misschien minder werkruimte. Als je van koken houdt en graag grotere maaltijden bereidt, kan een kleine kookplek beperkend zijn.

Maar al met al hangt het van je persoonlijke situatie af of een compacte keuken voor jou een nadeel is of niet. Als je bijvoorbeeld een klein gezin hebt en weinig tijd besteedt aan het koken, kan een zo'n kleine keuken voldoende zijn en zelfs veel voordelen hebben.

Ontdek onze compacte keukens

Op zoek naar een kleine keuken? Denk aan Zelfbouwmarkt.

Ons assortiment keukens is heel uiteenlopend. Van op maat gemaakte keukens, tot praktische kitchenettes. We hebben het allemaal. Kom langs in onze ruime showroom & laat je begeleiden in je keuze door onze keukenadviseurs. Samen laten we je keukendroom uitkomen!

Maak een afspraak
Bekijk het aanbod keukens
Top