Welke trap heb ik nodig?

Ben je op zoek naar een nieuw trap? Wil je graag extra informatie over de verschillende types, houtsoorten en materialen? Lees dan zeker deze blog en ontdek welke trap jij nodig hebt!

Hoe kies je de juiste trap voor jouw woning?

Het kiezen van een trap is niet zo eenvoudig als het lijkt. Er zijn veel verschillende types op de markt. Bovendien bestaan ze in verschillende houtsoorten en materialen. Zo heb je bijvoorbeeld draaitrappen, steektrappen, kwartdraai trappen, ... Iedere trap heeft zijn voor- en nadelen. Bij Zelfbouwmarkt hebben we een ruim assortiment aan trappen. Wij bieden voor elke kamer de geschikte trap en dat binnen jouw budget. Lees snel verder en ontdek welke soort trap het best bij jouw interieur past.

Ontdek alle trappen

Welke soorten trappen bestaan er en welke voor- en nadelen brengen ze met zich mee?

Houten trappen in standaardmaten

A. Molenaarstrappen/steektrappen

De molenaarstrap, of ook wel de steektrap genoemd, is qua constructie de eenvoudigste van alle trappen. Het is een rechte trap die twee verdiepingen met elkaar verbindt. Er zijn dus geen bochten of draaiingen in dit soort trappen waardoor je gemakkelijk de volgende verdieping kan bereiken.

In de molenaarstrappen heb je 2 grote groepen: de open en de gesloten trappen. Bij een open trap heb je minder onderbreking van de ruimte. Zo blijft je ruimtegevoel bewaard en heb je meer lichtinval. De gesloten steektrap heeft stootborden tussen de treden waardoor je er niet doorheen kan kijken. Zo deel je de kamer meer op. Dit werkt geluiddempend en houdt de warmte beter vast.

Het voordeel van dit soort trap is dat dit goedkope houten trappen zijn. Ze worden vaak in een bouwpakket met een goede handleiding geleverd. Je kan ze dus eenvoudig zelf monteren zonder al te veel benodigdheden. De afwerking doe je naar eigen keuze. Het nadeel aan deze soort trappen is dat ze relatief veel ruimte in beslag nemen waardoor je dus wel wat “woonruimte” verliest. Om dit verlies te beperken kan je de ruimte onder de trap gebruiken als opslagruimte of inrichten als gastentoilet.

Wij bieden je een ruime keuze aan steektrappen in verschillende afmetingen. Kies uit beuk, den of eik voor een passend uiterlijk bij jouw interieur.

Bekijk alle molenaarstrappen

B. Ruimtebesparende trappen

Wil je graag zo weinig mogelijk ruimte verliezen? Dan is de ruimtebesparende trap misschien wel iets voor jou. Deze compacte trap zorgt ervoor dat je ruimtegevoel behouden blijft. Hij is steiler en de treden zijn iets korter in vergelijking met de standaardtrappen. Wij bieden deze trappen aan in verschillende afmetingen en materialen (berk, beuk, den). De trap wordt geleverd in een handig bouwpakket. Je kan hem dus heel eenvoudig zelf installeren.

Bekijk alle ruimtebesparende trappen

C. Wenteltrappen

De wenteltrap, of ook wel de draaitrap genoemd, bestaat al van in de tijd van het Romeinse Rijk. Zelfs nu, na al die jaren, is deze trap nog steeds in! Kenmerkend aan de wenteltrap is de spil. Deze doet dienst als centrale as waar de traptreden omheen bevestigd zijn. De trap loopt langs dit centrale punt omhoog tot de volgende verdieping. In tegenstelling tot de steektrap neemt de wenteltrap maar een beperkte ruimte in. De trap is zeer compact waardoor deze in een open ruimte vaak de beste keuze is. Deze trap heeft als nadeel dat het niet handig is om grote spullen naar beneden of naar boven te dragen. Hij is ook steiler dan de gewone steektrap.

Wij zijn alvast fan! Jij ook? Neem snel een kijkje en ontdek welke stijl (beuk, den, eik, metaal) het best in jouw interieur past.

Bekijk alle wenteltrappen

D. Kwartdraai trappen

Soms is het niet mogelijk een gewone steektrap te plaatsen, vanwege de architectuur van je ruimte. In zo een situatie bieden kwartdraai trappen, ook kwartsteek trappen genoemd, de ideale oplossing. Een kwartdraai trap zorgt voor een stijlvolle dynamische uitstraling. Je kan de kwartslag bijvoorbeeld gebruiken als blikvanger in je inkomhal. Deze trap is ideaal voor kleinere ruimtes, omdat hij eenvoudig in een hoek past.

Je hebt keuze uit een kwartslag van 90° onder- of bovenaan de trap. Vervolgens volgt er een stuk rechte trap naar het volgende verdiep. Kenmerkend aan de kwartdraai trappen is dat in de bocht niet alle treden even groot of breed zijn. De kwartslag zorgt ervoor dat je een kortere traplengte hebt en dus minder verlies van de ruimte. Net zoals bij de molenaarstrappen heb je hier ook de keuze in open en gesloten trappen. Bij dit soort trappen kan je, net zoals bij de gewone steektrappen, de ruimte onder de trap gebruiken als berging. Wij bieden je vele verschillende afmetingen, draairichtingen (beneden links, beneden rechts, boven links, boven rechts) en materialen (beuk, den, eik) aan.

Bekijk alle kwartdraai trappen

E. Zoldertrappen

Niet in elke ruimte heb je plaats voor een vaste trap. Met een zoldertrap kan je een bergruimte zoals je zolder eenvoudig bereiken. Ze zijn ruimtebesparend en gemakkelijk in- en uitklapbaar. Deze trappen bestaan vaak uit meerdere delen die je kan opplooien en verbergen achter een luik. Hierdoor vormt de trap geen storend element in de ruimte en kan je er gebruik van maken wanneer het nodig is. Opdat iedereen de geschikte zoldertrap zou vinden, beschikken wij over verschillende soorten en afmetingen. Een zoldertrap is duurzaam en zorgt voor minimaal plaatsverlies. Kijk snel eens naar de verschillende materialen (aluminium, den, metaal) en types (gedeeltelijk gemonteerd, volledig gemonteerd) in ons assortiment.

Bekijk alle zoldertrappen

Werk je trap af met de juiste accessoires

Jouw gekozen trap is pas écht compleet met de juiste accessoires. Vervolledig je trap door een kijkje te nemen in ons ruim assortiment aan trapleuningen, balustrades en bloktredes.

1. Trapleuningen

De juiste trapleuning is een onmisbaar onderdeel van je trap. Indien je je trap niet tussen 2 muren kan plaatsen, is het een veilige optie om een trapleuning te plaatsen. Deze zorgt voor meer houvast en veiligheid tijdens het traplopen. Ga voor een aluminium of een tijdloze houten trapleuning. Neem een kijkje bij de trapleuningen en selecteer de trapleuning die bij jouw gekozen trap en smaak past.

Bekijk alle trapleuningen

2. Bloktredes of extra kwartslag

De bloktrede is de eerste trede van de trap. Deze wordt soms breder genomen dan de andere treden. Kom je een stukje tekort om gebruik te maken van je trap? Dan kan een bloktrede de oplossing bieden. Ook om esthetische redenen kan je kiezen voor een bloktrede. Je trap lijkt zo beter bereikbaar en geeft een uitnodigend gevoel. Heeft je trap een extra draai nodig? Ook dit kan je vinden bij Zelfbouwmarkt. Je vindt er zowel een extra kwartslag naar links als naar rechts! Zo zorgen we ervoor dat jouw favoriete trap in je ruimte past.

Bekijk alle bloktredes

3. Balustrades

Creëer een veiliger gevoel voor jezelf en je kinderen met een van onze balustrades. Ze zorgen voor meer steun en doen dienst als leuning bij een halfopen verdieping. Wil je graag je balkon, overloop of terras afschermen? Ook dit kan je doen met onze balustrades.

Bekijk alle balustrades

Trappen op maat

De trap is een onmisbaar onderdeel van je woning. Daarom is het voor ons belangrijk dat hij praktisch en veilig is. Ook het esthetische is belangrijk. Vraag daarom raad aan een specialist in de winkel om de trap, treden, leuningen correct te berekenen en uit te tekenen. Samen met jou bekijken we alle mogelijkheden, materialen en types. Wij zorgen ervoor dat je trap op maat helemaal past in jouw interieur. Kom gerust langs in onze showroom voor meer info en ontdek hier de brede waaier aan trappen op maat.

✔ Gratis advies

✔ Offerte op maat

✔ Plaatsingsdienst

✔ Levering aan huis mogelijk

Meer info over maatwerk trappen

Aanbod trappen bij Zelfbouwmarkt

Heb je jouw favoriete trap al gevonden? Kies de trap die het best bij jouw interieur past. Ontdek de verschillende materialen en stijlen. Werk tenslotte af met de nodige accessoires en geniet van je gloednieuwe trap!

Heb je liever een trap op maat? Ook hiermee helpen we je graag verder. Kom gerust langs in onze ruime toonzaal en bekijk onze brede waaier aan trappen aan onweerstaanbare prijzen.

Een prijsofferte behoort steeds tot de mogelijkheden, de adviseurs zullen deze graag met jou gedetailleerd overlopen en duiding geven waar nodig.

Maak vrijblijvend een afspraak
Top