Voor- & nadelen van draadloos opladen

Handig dat draadloos opladen van je smartphone! Maar wat zijn nu echt de voor- en nadelen? Je leest het hier!

Draadloos opladen, hoe werkt dat?

Je smartphone opladen door hem simpelweg op een plateautje of houdertje te leggen? Het kan! Steeds vaker kan je je telefoon draadloos opladen. Maar hoe werkt dat juist? Eigenlijk heel eenvoudig, namelijk via inductie. Er wordt een magnetisch veld gecreëerd dat elektrische spanning opwerkt. Op deze manier wordt de energie overgedragen van de oplader naar het telefoontoestel. Helemaal geen 'rocket science' dus! Het wordt al jaren gebruikt bij draadloze tandenborstels bijvoorbeeld. De gsm heeft een speciaal ingebouwde ontvangstspoel om de elektriciteit te ontvangen. Wanneer je toestel hiervan voorzien is, kan je je telefoon dus draadloos opladen. Simpel als dat!

Ontdek alle draadloze opladers

3 voordelen van draadloos opladen


1. Bye bye versleten kabels!

Je kent het wel, nog maar 5% batterij en je wilt je gsm zo snel mogelijk opladen. Maar waar ligt die kabel nou weer? En heb je je kabel net gevonden, werkt ie niet meer of zit er een grote knoop in de draad... Heel gekende situaties waar de draadloze opladers helemaal komaf mee maken.

 

2. Anti-slijtage van je oplaadpoort

We gebruiken onze smartphone dagelijks. Soms zonder het goed en wel te beseffen meerdere uren per dag. Hierdoor slinkt ons batterijpercentage ook snel. Opladen doe je dus bijna dagelijks of toch een aantal keren per week. Door het telkens opnieuw in- en uitpluggen van de oplaadkabel slijt je oplaadpoort sneller. Met een draadloze oplader heb je deze poort helemaal niet meer nodig. Je legt je apparaat gewoon op het contactpunt en klaar is kees!

 

3. Overal opladen

Je smartphone begint meteen met opladen zodra hij in contact komt met de lader. Je hoeft geen kabel meer aan te sluiten. Intussen heb je ook verschillende draadloze oplaadoplossingen. Niet enkel meer de standaard opladers, maar ook draagbare powerbanks, laadstations als interieurelement (bijvoorbeeld een stijlvolle organizer).

 

Tips!

Leg een draadloze oplader op je nachtkastje. Op deze manier kan je je smartphone 's nachts opladen en ben je steeds klaar voor de dag!

Ook op je bureau kan je best eentje neerleggen. Tijdens het werken heb je je gsm vaak nodig (bellen, mailen, ...). Niets vervelender dan een platte batterij tijdens een belangrijk telefoongesprek. 

Misschien niet de meest voor de hand liggende plaats, maar in je wagen een draadloze oplader is zeker geen slecht idee! Tijdens het rijden mag je je gsm niet gebruiken. De ideale moment om je smartphone eventjes te voorzien van wat extra power! 

Ten slotte bestaan er ook externe draadloze accu's die je overal kan meenemen. Deze wegen iets meer, maar hierdoor kan je je smartphone wel o-ver-al opladen!


3 nadelen van draadloos opladen

1. Opladen duurt langer

Met een traditionele lader laadt je gsm wel sneller op dan een draadloos systeem. Zeker wanneer je je toestel in vliegtuigmodus hebt staan. Dus je moet wel iets meer geduld hebben voordat je met een volle batterij de deur uit kan. De oplaadsnelheid hangt wel af van model tot model.

 

2. Niet volledig draadloos

Helemaal draadloos is het natuurlijk niet. Je Qi-lader moet je natuurlijk voorzien van stroom. Dit is vaak via een gewone stroomkabel je aansluit in het stopcontact. Het oplaadstation neem je ook niet zo eenvoudig mee. Het weegt namelijk wel wat. Een standaard oplaadkabel steek al sneller in je tas en heb je dus ook vaker bij de hand. 

 

3. Aan de dure kant

Een draadloos oplaadstation zit niet standaard is het pakket bij het aankopen van een smartphone. Het is dus een extra investering die moet maken. Uiteraard heb je ook budgetvriendelijke modellen op de markt waar je al een heel eind mee verder komt. Wil je graag een design oplaadstation dat opgaat in je interieur of nog andere functies heeft (zoals verlichting of een speaker), dan betaal je natuurlijk ietsje meer.

Ook werkt een draadloze oplader niet in combinatie met een hoesje. Sommige hoesjes blokkeren het signaal van de oplader waardoor je telefoon niet kan opladen. Af en toe is het dus nodig om een nieuw hoesje aan te schaffen dat je niet steeds moet verwijderen tijdens het laden van je telefoon.

 

Haal je Qi-lader bij Zelfbouwmarkt

Bij Zelfbouwmarkt heb je keuze uit verschillende draadloze opladers. Hierdoor is er voor elk type smartphonegebruiker wel iets naar wens! Ontdek ons assortiment via onze webshop of simpelweg in onze ruime toonzaal.

 

Top