Ramen en buitendeuren: dit zijn de trends voor 2022

Kies je in 2022 voor nieuwe ramen of buitendeuren? Laat je inspireren door de trends van dit moment. Je ontdekt ze in deze blog.

5 trends voor ramen en buitendeuren in 2022, geselecteerd door productmanager Lillie

Het kiezen van de juiste ramen en buitendeuren verdient de nodige aandacht. Ze bepalen voor een groot deel de look & feel van je woning. Die keuze is echter niet altijd even eenvoudig. Het aanbod is de laatste jaren enorm gegroeid op vlak van materialen, kleuren en designs. Keuzestress? We helpen je op weg en zetten de vijf trends voor 2022 alvast op een rijtje.


Witte gevel met zwart raam

1. Contrasteer met zwart

Zwart is al even de dominante trendkleur wanneer het gaat om buitenschrijnwerk. Ook in 2022 is de kleur bijzonder geliefd. Dat hoeft niet te verwonderen. Zwarte ramen en buitendeuren zijn minimalistisch en tijdloos. Ons huis is, zeker na de woelige coronaperiode, meer dan ooit een plek geworden waar rust centraal staat. De soberheid van zwarte ramen en buitendeuren draagt hier zeker aan bij.

Zwart buitenschrijnwerk komt het best tot zijn recht in contrast met een lichte gevel. Het is dan ook een enorm populaire keuze binnen de moderne bouwstijl, waar slanke zwarte profielen en een strakke zwarte buitendeur gecombineerd worden met een helderwitte bepleisterde gevel. Vaak wordt er gekozen voor grote raampartijen met zwarte schuiframen.

Evengoed zien we zwarte ramen en buitendeuren opduiken bij landelijke woningen. Voor een woning in pastorijstijl bijvoorbeeld wordt vaak geopteerd voor zwarte kunststof kozijnen. Een stijlvolle keuze die past bij het tijdloze en elegante karakter van deze bouwstijl.

2. Mix & match met verschillende materialen en kleuren

Het was lang een ongeschreven regel om je buitenschrijnwerk uit te voeren in één kleur en één materiaal. Dit jaar is die regel voltooid verleden tijd. Heb je je hart verloren aan een mooie, robuuste houten voordeur? Combineer deze dan gerust met ramen in PVC of aluminium voor een eigentijdse look. Kies je toch voor één materiaal? Speel dan met kleur en leg zo accenten op bepaalde elementen van je gevel. 

Het combineren van materialen en kleuren geeft je meer vrijheid om de aankleding van je gevel creatief aan te pakken. Bovendien geeft het extra cachet aan je woning. Beperk je echter tot twee materialen of kleuren. Zo behoud je een harmonieus geheel.


Kamer met witte muren en grote zwarte ramen
Houten buitendeur met glas
Zwart draaikiepraam
Wit raam met houten kader

Raam met slanke minimalistische profielen

3. Minder is meer

In 2022 gaan we voor eenvoud en minimalisme. We kiezen vooral voor kwaliteit, zonder al te veel franjes. Dit uit zich in een groeiende vraag naar ramen en deuren met ultradunne, bijna onzichtbare profielen. Een raam met een dunner profiel heeft een groter glasoppervlak en zorgt op die manier voor meer lichtinval.

De minimalistische trend laat zich ook voelen in het kleurgebruik. We vermeldden eerder al de populariteit van zwarte ramen en buitendeuren, maar ook wit maakt opnieuw een sterke opmars. Wit buitenschrijnwerk contrasteert mooi met een donkere gevel, maar evengoed wordt het ton sur ton gebruikt tegen een bleke gevel.

Ontdek alle ramen
Moderne zwarte voordeur

4. De voordeur als blikvanger

De voordeur is het visitekaartje van de woning. Het is het element van de gevel dat het meeste aandacht krijgt. We investeren dit jaar dan ook graag in een kwalitatief exemplaar dat indruk maakt.

We verkiezen een voordeur die past bij de stijl van onze woning. We zien dan ook dat zowel moderne als landelijke designs in trek zijn dit jaar. Ook maatwerk wordt steeds populairder.

Ontdek alle buitendeuren
Ramen sfeer Lillie productmanager

5. Aandacht voor duurzaamheid

De hoge milieunormen en de stijgende energieprijzen drukken hun stempel op onze bouw- en verbouwplannen. Bij het kiezen van de juiste ramen en buitendeuren houden we dan ook meer dan ooit rekening met duurzaamheid en energiezuinigheid.

PVC-ramen en -buitendeuren zijn daarom erg gegeerd. Ze zijn stevig, bieden een optimale thermische en akoestische isolatie en zijn eenvoudig schoon te maken.Koop je nieuwe ramen of buitendeuren bij Zelfbouwmarkt

Op zoek naar nieuwe ramen of buitendeuren? We stellen het assortiment bij Zelfbouwmarkt steeds samen volgens de laatste trends en innovaties. Zo kan jij met een gerust hart bouwen aan een trendy en duurzame thuis. Ontdek hieronder alvast een deel van het aanbod.


Top