Geef je muren en ramen een nieuwe look in 2022

Een terugkeer naar de natuur met blauwe en groene verftinten, botanisch behang en lichtdoorlatende raamdecoratie… De 5 trends voor verf, behang en raamdecoratie in 2022 ontdek je in deze blog.

Woonkamer met hemelsblauwe muur

5 trends voor verf, behang en raamdecoratie in 2022, geselecteerd door onze productmanager Geert

Een nieuw jaar vraagt om een blik op de nieuwste verf-, behang- en raamdecoratietrends. De woelige en onzekere coronaperiode heeft ons doen verlangen naar de natuur. Deze tendens tekent zich duidelijk af in de kleuren en materialen die 2022 zullen domineren.


Moodboard natuurlijke kleuren

1. Natuurlijke kleuren voor een nieuwe start

In 2022 snakken we naar stabiliteit en rust. De afgelopen twee jaar hebben ons doen nadenken over de manier waarop we leven en hebben ons laten stilstaan bij wat we echt belangrijk vinden. Onze connectie met de natuur werd groter.

De sereniteit die de natuur ons biedt, willen we dit jaar naar binnen halen. Het zijn dan ook zachte, organische kleuren die het kleurenpalet van 2022 beheersen. Aan de ene kant van het spectrum vinden we heldere tinten, zoals gebroken wit en zandkleur, die zorgen voor licht en openheid. Aan de andere kant voeren donkerdere kleuren, zoals leem en taupe, de boventoon. Zij zorgen voor warmte en gezelligheid in huis.
 

Ontdek alle muur- & plafondverf

2. Blauw en groen in de hoofdrol

Dé trendkleuren die binnen dit natuurlijke kleurenpalet de hoofdrol spelen zijn hemelsblauw en olijfgroen. Deze twee tinten werden door Levis en Sigma, twee belangrijke spelers in de verfwereld, uitgeroepen tot kleuren van het jaar.

Hemelsblauw is een levendige kleur die het herwonnen optimisme weerspiegelt. Het staat voor de frisse, nieuwe start die dit jaar hopelijk zal betekenen. Deze zachte blauwe tint wordt moeiteloos gecombineerd met andere natuurlijke kleuren en materialen.

Hetzelfde geldt voor olijfgroen. Deze grijsgroene tint staat voor groei en veerkracht en zet de link met de natuur extra in de verf. In combinatie met beige tinten of houtkleuren injecteert deze kleur een gemoedelijke sfeer in je interieur.

Beide trendkleuren zijn verrassend veelzijdig en staan prachtig in zo goed als elke ruimte in huis. Dankzij hun rustgevend karakter zijn blauwe en groene tinten in het bijzonder geschikt voor een bureau of studiekamer. Eén van deze twee kleuren op de muur maakt het thuiswerken ongetwijfeld wat aangenamer.

Ontdek alle blauwe & groene verf

Moodboard blauwe/ groene verf en prints

3. Botanische prints & reliëf

Een volgende trend met een duidelijke knipoog naar de natuur is behangpapier met botanische prints. Een weelderige bloemenprint of een patroon met wild woekerende planten zorgen voor een echt statement in de ruimte. Ook in deze prints vinden we hoofdzakelijk natuurlijke kleuren terug.

Wie nog een stapje verder wil gaan, kan de natuur ook bijna letterlijk in huis halen. Behang met natuurlijke materialen zoals gras, riet of geweven stof is momenteel erg on trend. Dit type behang geeft dankzij het reliëf een extra dimensie aan je muur. De natuurlijke kleuren zorgen opnieuw voor een rustgevend effect.

Ontdek alle behangpapier

4. Licht in huis

Ook wat betreft raamdecoratie slaan we in 2022 de weg in van natuurlijke kleuren en materialen. We kiezen voor jaloezieën in hout of bamboe of voor gordijnen in een linnen- of katoenmix.

Goed nieuws voor wie niet graag kiest: het combineren van raamdecoratie is zeker een trend dit jaar. Speel met verschillende texturen en kleurtinten in hetzelfde kleurenpalet en creëer een ton sur ton effect.

Hét belangrijkste aspect van raamdecoratie in 2022 is echter lichtinval. Nu het terug mag, willen we zoveel mogelijk contact met de buitenwereld. Bovendien snakken we naar natuurlijk daglicht. We kiezen dit jaar daarom volop voor lichtdoorlatende raamdecoratie.

Ontdek alle raamdecoratie

Groen vliesbehang

5. Oog voor kwaliteit en duurzaamheid

Zowel op vlak van verf, behang als raamdecoratie spelen kwaliteit en duurzaamheid een belangrijke rol.

Vliesbehang speelt zich in 2022 extra in de kijker. Dit type behang is erg makkelijk op te hangen en terug te verwijderen. Het vormt bovendien de ideale ondergrond voor het schilderen van muren, zeker wanneer de muur in kwestie oneffenheden of kleurverschillen vertoont. Vliesbehang heeft een zeer lange levensduur en is daarom uiterst duurzaam.

Ontdek alle vliesbehang

De nieuwste trends bij Zelfbouwmarkt

De nieuwste verf-, behang- en raamdecoratietrends zijn goed vertegenwoordigd in het ruime aanbod van Zelfbouwmarkt. Je vindt er ongetwijfeld alles om je muren en ramen een nieuwe look aan te meten. Neem alvast een kijkje op onze webshop of laat je inspireren in de showroom in Ninove. Onze adviseurs staan steeds voor je klaar met advies op maat.


Top