Behangen van A tot Z: een stappenplan!

Van het verwijderen van het oude behang tot het aanbrengen van het nieuwe behang & de afwerking ervan! Ontdek alle aanbevelingen!

behang-zelfbouwmarkt

Behangen: een eenvoudige klus!

Behang: verwijderen

Oud behang verwijderen kan een lastige en tijdrovende klus zijn. Je kan echter veel tijd, moeite en ergernis besparen. 

Stap 1: Perforeer het oude behang met de Perfax Behangperforator.

Stap 2: Breng Perfax Behangvreter of Perfax Behangafweek aan op het oude behang. Het actieve afweekmiddel werkt snel en dringt diep door in het papier & de lijmbasis na het perforeren van het behang met de Perfax Perforator.

Stap 3: Na het aanbrengen van het afweekmiddel is het behang eenvoudig te verwijderen met de Perfax Behangafsteker.

Muur: herstelling

Controleer voordat je gaat behangen of de muur vlak en egaal is, zodat er straks geen gaten of bulten door het behang te zien zijn. Beschadigde muren kunnen worden hersteld met Perfax Vulmiddelen.                       

Ze zijn verkrijgbaar als kant-en-klare producten en in poedervorm voor zowel hout als steen. De vulmiddelen in poedervorm moeten met schoon en koud water worden aangemaakt.

Het vulmiddel kan met behulp van een plamuurmes op de muur worden aangebracht.behang-muur-herstellen

Behangen: traditionele aanpak

Stap 1: Maak het plaksel volgens de gebruiksaanwijzing.

Stap 2: Leg een baan behang op de behangtafel en smeer hem in met behanglijm, dit met een lijmkwast. Smeer het plaksel van het midden naar de randen toe en zorg dat de randen ook goed meegenomen worden.

Stap 3: De lijm moet na het smeren nog inweken (zie verpakking van het behang). Dit is nodig voor het uitzetten van het behang, zou dat pas op de muur gebeuren, dan ontstaan er blazen.

Stap 4: Tijdens het inweken kunt u alvast een loodlijn op de muur zetten. Trek een loodlijn van boven naar beneden op de plaats waar de tweede baan komt. Gebruik hiervoor een waterpas of een schietlood.

Stap 5: De eerste baan plak je over de hoek, een stukje op de aansluitende muur, langs de eerder gemaakte loodlijn. Strijk hem van boven naar beneden glad met een spatel. Langs het plafond en de plint snijd je het behang op maat met behulp van een liniaal en een breekmes. Leg de liniaal achter het behang, op de plint tegen de muur en plak het behang weer op de liniaal. Snij het behang langs de voorkant van de liniaal af en haal hem weer weg. Je kan dit stukje precies in de hoek afsnijden of de baan die op de aansluitende muur komt er overheen plakken en dan beide banen tegelijk doorsnijden.

Stap 6: Voor iedere volgende baan herhaalt u bovenstaande stappen.
Plak de baan eerst ongeveer op z’n plaats en schuif hem dan tegen de andere baan aan zodat er geen naad te zien is.

Vliesbehang: installatie

Bij gebruik van de juiste lijm is vliesbehang zelfs na jaren makkelijk te verwijderen!

Stap 1: Maak het plaksel volgens de gebruiksaanwijzing aan.

 Stap 2: Trek een loodlijn van boven naar beneden op de muur. Gebruik hiervoor een waterpas of een schietlood.

 Stap 3: Breng vervolgens de lijm aan op de muur.

 Stap 4: Breng het behang in de nog vochtige lijm direct op de muur aan. Vliesbehang kan ook direct vanaf de rol worden aangebracht. Met vliesbehang kan je nog corrigeren als een baan niet helemaal recht hangt of als hij niet goed aansluit op de andere banen. Druk het behang aan en strijk het glad met een spatel, een borstel of een doek.

 Stap 5: snijd langs het plafond en de plint het behang op maat met behulp van een liniaal en een breekmes. Leg de liniaal achter het behang, op de plint tegen de muur en plak het behang weer op de liniaal. Snijd het behang langs de voorkant van de liniaal af en haal hem weer weg. Je kan dit stukje precies in de hoek afsnijden of de baan die op de aansluitende muur komt er overheen plakken en dan beide banen tegelijk doorsnijden.

vliesbehang-installatie
vliesbehang

Top