Je laminaatvloer onderhouden en herstellen: tips & tricks

Een kwalitatieve laminaatvloer gaat met de juiste zorg een leven lang mee. Benieuwd naar hoe je jouw laminaatvloer het best onderhoudt en herstelt? Lees onze tips in deze blog.

Laminaatvloer in zonlicht

Hoe reinig ik mijn laminaatvloer?

Na installatie: de eerste grondige schoonmaakbeurt

De installatie van een laminaatvloer kan al wat stof en vuil veroorzaken. Het is belangrijk om al deze stof- en vuildeeltjes zorgvuldig te verwijderen zodat je bij het terugplaatsen van je meubels geen krassen veroorzaakt.

Verwijder het grof vuil met een zachte borstel en vuilblik. Maak daarna de v-groeven van je laminaatvloer schoon met een stofzuiger met smalle stofzuigermond. Stofzuig de rest van de laminaatvloer tot slot met een parketborstel.

 

Detailfoto laminaat

Onderhoud nadien

Een laminaatvloer is in het algemeen erg onderhoudsvriendelijk. Je reinigt hem dan ook in een handomdraai:

  1. Stofzuig je vloer grondig. Gebruik hiervoor een parketborstel. Dit type borstel is speciaal ontworpen voor kwetsbare ondergronden. Een parketborstel heeft zachte borstelharen zodat je tijdens het stofzuigen geen krassen maakt en de borstel vlot over de grond glijdt.                                                                                                                                    
  2. Vul een eerste emmer met water. Voeg aan deze emmer een vloeibaar reinigingsproduct toe naar keuze.                                                                                                                                                                                              
  3. Vul een tweede emmer met proper water. Hierin kun je je dweil een aantal keren afspoelen tijdens het schoonmaken. Zo vermijd je dat je het vuil gewoon over je vloer verplaatst.                                                                                                                                                                    
  4. Eens je emmers klaar staan, kan je starten met dweilen. Vermijd om al te veel water te gebruiken. Een vochtige dweil levert de beste resultaten op. Giet je emmer nooit rechtstreeks uit op je laminaatvloer.                                                                                                                         
  5. Klaar? Laat je natte dweil dan niet liggen. Het water zou tussen de voegen kunnen lopen en in de kern van je laminaatvloer dringen. Opletten dus!

Tip!

Om strepen na het drogen te voorkomen, dweil je in de richting van de planken. Je vloer droogwrijven met een droge microvezeldoek zorgt voor extra glans.
 


Hardnekkige vlekken

Een ongeluk is snel gebeurd. Je laminaatvloer kan gelukkig wel wat verdragen. Heb je iets laten vallen? Veeg de vlek dan eerst en vooral zo snel mogelijk af met keukenpapier of een droge doek. Probeer de vlek daarna met een schoonmaakproduct proper te dweilen. Zeker bij vloeistoffen die snel inbijten, zoals rode wijn of vruchtensap, is snel ingrijpen belangrijk.

Is de vlek niet verdwenen? Aceton is vaak de oplossing voor hardnekkige vlekken en zelfs slijtplekken. Doe wat van het product op een vod en veeg over de vlek. Er mag echter geen aceton in de voegen van de laminaatplanken terechtkomen. Wees dus voorzichtig!

 

Ontdek alle onderhoudsproducten voor laminaat

Laminaatvloer met liggend kind
Detailfoto laminaat
Laminaatvloer in woonkamer

Moet ik mijn laminaatvloer extra behandelen?

Let op met het gebruik van speciale beschermingsproducten, zelfs wanneer de verpakking vermeldt dat ze geschikt zijn voor laminaatvloeren. Sommige merken, zoals Quick-Step, leveren een volledig afgewerkte laminaatvloer af die niet verder hoeft behandeld te worden. Wanneer je deze vloeren nog eens extra behandelt, doe je meer kwaad dan goed.

Dezelfde waarschuwing geldt voor geïmpregneerde wegwerpdoekjes. Deze bevatten vaak olieachtige producten die mogelijks vlekken achterlaten op je vloer. Gebruik ze daarom liever niet.


Hoe voorkom ik beschadigingen?

Een beschadiging is sneller gebeurd dan je denkt. Hoewel krassen te herstellen zijn, is voorkomen toch nog altijd beter dan genezen. Enkele tips om krassen op je laminaatvloer te voorkomen:

  • Neem je voorzorgen en hef meubels altijd op in plaats van ze te verschuiven. Zand, steentjes of andere vuildeeltjes kunnen namelijk krassen veroorzaken wanneer je bijvoorbeeld stoelen of meubels over de vloer schuift. Ook viltjes op de poten van je meubels kleven kan helpen om krassen te voorkomen.
  • Voorzie in ruimtes met een toegang van buitenaf een zone waar vuile schoenen, jassen en paraplu’s kunnen achtergelaten worden alvorens de laminaatvloer te betreden. Zo blijft alle vuil en vocht achter aan de deur. Een voldoende grote deurmat is op die plek onontbeerlijk. Wist je dat je deze zelfs kan inwerken in je laminaatvloer?
  • Tot slot verdient de bureauruimte extra aandacht. De kunststof wieltjes van je bureaustoel staan ervoor bekend de toplaag van je laminaatvloer te beschadigen. Na een tijdje zal er een grote doffe plek ontstaan onder je bureau. Om je laminaatvloer in topconditie te houden leg je daarom best een vloerbeschermer onder je bureaustoel.
Laminaatvloer in eetkamer

Laminaatvloer in zonlicht

Krassen op mijn laminaatvloer, wat nu?

Oppervlakkige krassen

Kleine krassen zijn eenvoudig weg te werken met een laminaat- of meubelstift. Je stipt het krasje aan en wrijft nadien goed met een droge doek tot het verdwenen is. Ook houtolie en bijenwas kunnen gebruikt worden bij het behandelen van oppervlakkige krassen.

Heb je thuis een Quick-Step laminaatvloer? Maak dan gebruik van de speciaal ontworpen herstellingskit. Via de kleurenmengmatrix mix je in een handomdraai de waxkleur van jouw exacte Quick-Step vloer.

Ontdek de Quick-Step herstellingskit

    

Diepe krassen

Diepere krassen zullen eerst gevuld moeten worden met laminaatvuller. De meeste leveranciers bieden meerdere kleuren aan zodat je eentje kan kiezen die goed past bij de kleur van jouw laminaatvloer. Maak de vloer eerst schoon, zorg ervoor dat hij stof- en vetvrij is. Gebruik nadien een plastic spatel om de laminaatvuller in de kras aan te brengen. Strijk mooi af en wacht vervolgens twintig minuten. Verwijder tot slot de overtollige vuller met een licht vochtige doek.

Opgelet! De gebruiksinstructies kunnen afwijken. Volg steeds de instructies op het etiket van het product dat jij wenst te gebruiken.


Top