Een douche en douchebak installeren!

Douche: installatie  

Wil je jouw badkamer vernieuwen en zelf een douche plaatsen? Als je met een aantal tips rekening houdt, hoeft een douche installeren helemaal niet moeilijk te zijn. Hoe je tewerk gaat, hangt af van jouw keuze voor een klassieke douche of een inloopdouche.

Een douchebak plaatsen pak je op een andere manier aan dan de installatie van een inloopdouche. Het spreekt voor zich dat een nauwkeurige aanpak en voortdurende aandacht voor een waterdichte afwerking essentieel zijn, zowel bij een douchebak installeren als een inloopdouche plaatsen.

Een douche plaatsen gebeurt meestal in een van de hoeken van de badkamer. Je kan echter ook los of in het midden tegen een van de wanden een douche bouwen. Koos je voor een klassieke douche met douchebak? Dan moet je eerst een onderbouw op maat plaatsen, douchebak erin zetten en de afvoer van de douchebak aansluiten.

De douchebak plaatsen doe je pas nadat je de aansluiting voor waterafvoer op de douchebak gemonteerd hebt. De plaats waar je de douche installeert, kies je best in functie van de beschikbare aansluitingen voor de toevoer en afvoer van water.
Douche plaatsen: vrij eenvoudig

Na de douchebak installeren volgt de afwerking van de onderbouw: dat gebeurt meestal met tegels. De randen tussen bijvoorbeeld de douchebak en de tegels moeten zorgvuldig afgekit worden. Vervolgens monteer je de douchekraan en de douchewanden. Wil je een zuinige douche installeren? Kies dan een spaardouchekop met een lager debiet: douchecomfort lever je er niet bij in, maar het waterverbruik per minuut is wel tot de helft lager.

Wil je zelf een inloopdouche plaatsen, dan hoef je geen rekening te houden met een douchebak. Wel moet de afwatering goed in orde zijn en moet alles waterdicht zijn. Daarvoor kan je gebruik maken van speciale afdichtingsmatten. Alle benodigdheden voor een douche plaatsen vind je bij Zelfbouwmarkt.

Top