Laat je inspireren
Vloertegels: soorten & toepassingen
Vloertegels: soorten
Tegels voor je vloer gebruiken wint aan populariteit. Dit ligt onder meer aan het onderhoudsgemak; tegels maak je eenvoudig schoon. Daarbij heb je tegenwoordig zoveel keuze uit soorten tegels, dat er altijd wel iets van je gading bij zit. Kortom: tijd voor tegels!
Tegels: voor elke kamer
Badkamers zijn de ruimten waar je het eerst aan denkt als je tegels wilt leggen. Ook keukens komen waarschijnlijk snel in je op. Verkijk je hier niet op! Ook woonkamers worden steeds meer voorzien van een tegelvloer. Het geeft de kamer net dat beetje extra; een uniek element. Ook voor de slaapkamer (bijvoorbeeld met vloerverwarming) kunnen tegels ideaal zijn.
Maar waarom zou je tegels verkiezen boven bijvoorbeeld laminaat? Laminaat heeft tenslotte net als een tegel een glad oppervlak. Toch gaat laminaat naar verhouding minder lang mee dan een tegelvoer. Ook nemen tegels weinig stof op, waarmee het de voorkeur verdient boven een tapijtvloer.
Ga je voor natuursteen of keramisch? Kies je tegel!
Welke tegel je kiest, hangt natuurlijk samen met zowel je smaak als je portemonnee. Zo zijn gebakken of keramische tegels qua prijs toch vaak aantrekkelijker dan natuurstenen tegels. Daarbij is het wel zo dat wanneer je kiest voor natuursteen, je kiest voor wat meer duurzaamheid. Daar betaal je ook voor.
Een andere factor die meespeelt, is hoe handig je zelf bent. Natuursteen is behalve duurder ook lastiger te plaatsen. Hier zal je dus een vakman voor inhuren die voor jou het werk doet. Deze kosten komen dus ook bovenop de prijs van de tegels. Bij gebakken of keramische tegels zou je in principe zelf aan de slag kunnen. Kortom: het is goed om deze voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen en mee te nemen in je beslissing voor het soort tegel dat je kiest voor je vloer.
Vloertegels: soorten & toepassingen
De keramische tegel
Ook binnen de soorten tegels heb je verschillende mogelijkheden. De basis van de keramische tegel is bijvoorbeeld altijd hetzelfde (gebakken in aarde/terracotta), maar je hebt wel veel verschillende klassen hierin. Zo heb je een standaardtegel die nauwelijks of niet is bewerkt. Dit zijn ook wel de zogenaamde terracotta tegels. Mocht je een basistegel willen in de kleuren beige en bruin, dan is dit een ideale tegel. Overigens dien je met een laagje vernis of e-mail de terracotta tegel waterdicht te maken, aangezien ze dit niet van zichzelf zijn.
Wil je liever tegels waar al een waterafstotende laag overheen zit? Dan kun je beter op zoek gaan naar faience tegels, ofwel tegels met verglaasd aardewerk. Bovendien heb je met faience tegels meer keuze qua kleur. Let wel: slijtvast zijn ze niet, en er kunnen snel krassen op komen. Gebruik deze tegels het liefst op de muren, waar geen meubels op geplaatst worden, of in de badkamer of het toilet.
Een andere optie voor keramische tegels is de grestegel. Behalve het kleiwerk van gewone terracotta-tegels bevat de grestegel extra mineralen. Deze worden er tijdens het maakproces aan toegevoegd en vervolgens wordt de tegel op een hogere temperatuur gebakken. Wil je een keramische tegel die slijtvast en zelfs vorstbestendig is? Dan is de grestegel een uitstekende keuze. Het bijkomend voordeel van deze tegel is dat je hem zelfs buiten kunt gebruiken. Handig als je voor je woonkamer klaar bent en van het restant een klein terras wilt aanleggen in de tuin!
Vijf groepen verglaasde tegels
Ook als je verglaasde tegels bestelt, dien je goed te kijken hoe slijtvast deze zijn. Hiervoor bestaat de PEI-waarde, die moet voldoen aan Europese normen. De duurzaamheid speelt in deze waarde een rol, net als de schuurvastheid en natuurlijk ook de slijtweerstand.
Heb je een emaillelaag van groep 1, dan is de tegel eigenlijk net als terracotta enkel geschikt als wandtegel. Groep 2 is geschikt voor bad- en slaapkamers. Maak je middelmatig vaak gebruik van je nieuwe tegelvloer, dan is een PEI-waarde in groep 3 geschikt. Het beste zijn de tegels van klasse 4 of 5. Grestegels vallen vaak onder deze groep. Belast je je vloer heel zwaar en/of maak je hem veel vuil, dan gebruik je beter onverglaasde tegels.
Budgettip: je tegels goedkoper kopen
Misschien ben je het met andere producten weleens tegengekomen: je krijgt korting wegens een kleine fabricagefout. Met tegels bestaat dit principe ook. Sterker nog; tegels met fabricagefouten zoals een maat- of kleurafwijking worden standaard apart gehouden. Deze loten tegels worden vervolgens verkocht als tegels van de tweede of derde keus.
Tegels van de eerste keuze (de ‘normale’ tegels) zijn zo’n 20 tot 25% duurder, wat je een idee geeft van de korting die je krijgt, mocht je besluiten tegels van de tweede of derde keus te kopen. Andere termen die voor tweede of derde keuze worden gebruikt, zijn eerste handelskeuze, commerciële keuze of handelskeuze. Je kunt altijd eens om zulke tegels vragen en wie weet zit er wat tussen!