Laat je inspireren
Verwarmen deze winter? Ga voor elektrische verwarming in combinatie met zonne-energie.
2022, het jaar van de energiecrisis. We hebben de coronapandemie nog niet goed verteerd of we worden geconfronteerd met nieuwe uitdagingen. Aardgas en elektriciteit zijn op korte termijn heel wat duurder geworden. Bij Zelfbouwmarkt helpen we je graag besparen op je energiefactuur. Ontdek in deze blog hoe elektrisch verwarmen je heel wat geld kan uitsparen.
Centrale verwarming op aardgas
De verwarmingsmethode die we allemaal kennen is de centrale verwarming op gas. Aardgas is een heel populaire manier om het water in de leidingen van je centrale verwarming op te warmen en zo je woning heerlijk warm te krijgen.
Het was lange tijd goedkoper dan elektriciteit. Maar intussen weten we wel dat aardgas er stilletjes aan uitgaat. Het is een fossiele brandstof die erg milieuvervuilend (CO2-uitstoot) is én zelfs begint op te raken.
De oplossing? Elektrisch verwarmen.
Elektrische verwarming, hoe werkt dat?
De verwarming werkt op elektriciteit in plaats van op aardgas. Je sluit de elektrische radiatoren simpelweg aan op het elektriciteitsnetwerk in je woning. Het water (of andere vloeistof) in de radiator zal opgewarmd worden door elektriciteit.
Wanneer je zelf zonnepanelen op je dak hebt liggen, kan je je woning dus grotendeels op zonne-energie verwarmen. Milieuvriendelijker dan dat kan het al haast niet meer worden.
Voordelen van elektrisch verwarmen
- Milieuvriendelijker
- Eenvoudig de temperatuur regelen per kamer
- Elektrische radiatoren blijven warm tot de ruimte de ingestelde temperatuur heeft bereikt
- Gemakkelijk te monteren en aan te sluiten
- Meer vrijheid qua plaatsing – je hoeft geen rekening te houden met de aansluitingen van leidingen in je woning. Enkel een stopcontact is nodig.
- Als je met zonne-energie kan verwarmen, bespaar je heel wat geld (goedkoper dan gas)
- Kleine elektrische verwarmingstoestellen zijn gemakkelijk te verplaatsen (o.a. luchtblazers, convectoren, …).
- Slimme thermostaten optimaliseren je verbruik
Kleine ruimtes verwarmen? De beste oplossingen
Heb je je eigen home-office om van thuis uit te werken en is het daar in de ochtend toch redelijk kil? Of sta je niet graag te bibberen van de kou in je badkamer na het nemen van een bad of douche?
Zo’n kleine ruimtes kan je best verwarmen met kleinere verwarmingstoestelletjes, ook wel bijverwarming genoemd. Alle types even op een rijtje:
Een luchtblazer of ventilatorkachel helpt je snel en efficiënt uit de nood. Het zijn compacte toestelletjes die werken op elektriciteit. Ze blazen warme lucht en zijn gemakkelijk te verplaatsen. Vaak kan je ze ook aan de muur monteren. Als extra verwarmingselement is dit de ideale oplossing.
Paneelverwarmers zijn iets groter dan de luchtblazers. Ze zijn breder en hebben de vorm van een paneelradiator. Ze staan op pootjes, waardoor je deze ook eenvoudig kan verplaatsen indien nodig. Ook deze verwarmingstoestellen zorgen ervoor dat je er snel warmpjes bij zit. Tegenwoordig kan je ze ook vaak bedienen met een app op je smartphone.
Een keramische kachel is een elektrische verwarming met een keramisch element. Het grote voordeel van een keramische kachel is dat het element minder warm wordt dan bij een andere elektrische kachels. Als je kleine kinderen of huisdieren in huis hebt, is dit dus de beste keuze! Bovendien zorgt de lagere temperatuur ervoor dat stof dat zich op of in de verwarming nestelt, niet verbrand. Dit voorkomt de verbrande geur die je bij andere elektrische vuurtjes wel eens hebt.
Bij traditionele verwarming/convectie wordt de lucht opgewarmd en zo de gehele ruimte. Infraroodpanelen verwarmen de objecten/personen in de ruimte in plaats van de lucht. Dit is een directe vorm van verwarming, waardoor er geen energie verloren gaat. Je kan dit proces het meest vergelijken met de warmte van de zon. Het is een innovatieve en zuinigere manier van verwarmen. Zeker als je de vergelijking maakt met verwarming op gas. De toestellen kennen een korte opwarmingstijd en kan je heel eenvoudig monteren.
Nieuwe technieken om je woning te verwarmen
Heb je bouw- of verbouwplannen? Dan kun je ook overwegen om nieuwere installaties te kiezen om je huis mee te verwarmen. Hier komen we uit bij vloerverwarming of een warmtepomp. Met vloerverwarming bespaar je al wat tegenover standaard radiatoren.
Met een warmtepomp verwarm je ook je woning. Met zo’n pomp haal je de warmte uit de bodem, lucht of grondwater. Op deze manier is het ook energiezuiniger dan oudere verwarmingsmethodes zoals aardgas, mazout of stookolie.
Wist je dat?
Ben je aan het bouwen of verbouwen en is er momenteel geen extra budget vrij voor een warmtepomp, maar wil je dit wel in de toekomst plaatsen? Ga dan meteen voor overgedimensioneerde radiatoren.
Dit is de beste manier om je huis voor te bereiden op de installatie van een warmtepomp in de toekomst. Je koopt dus best je radiatoren een paar maten te groot. Op deze manier kan je ze later aansluiten op een lagere temperatuur ketel of warmtepomp. Een laag-temperatuursysteem wil zeggen dat je ook onmiddellijk wat kan besparen. Je kan dit zelfs al toepassen bij bestaande gas- of mazoutketels.
Warmtepompboiler voor je warm water
Wat is een warmtepompboiler?
Het is een toestel die je sanitair van warm water voorziet, maar losstaat van je verwarmingssysteem. Het is een uiterst energiezuinige oplossing om je water mee op te warmen. De warmtepompboiler onttrekt warmte aan de buitenlucht om hiermee het water op te warmen. Kort gesteld is de boiler een lucht/water-warmtepomp. Zo'n warmtepompboiler is al snel 3× zuiniger dan een gewone elektrische boiler. Het is een goed alternatief voor een klassiek waterverwarmingssysteem. Ideaal voor wie geen zonneboiler kan plaatsen, niet aangesloten is op het gasnet of niet meer afhankelijk wil zijn van aardgas.
Een warmtepompboiler is in aanschaf iets duurder, maar je bespaart wel snel heel wat mee t.o.v. een elektrische boiler. Wanneer je de warmtepompboiler kan combineren met zonnepanelen, wek je als het ware de elektriciteit op voor je boiler waardoor het zeker interessant wordt.
Extra besparen? Vervang je ramen
Elektrisch verwarmen met zonne-energie is een eerste stap naar besparen. Maar wist je dat je nog heel wat kan winnen door het vervangen van je ramen?
Types glas in ramen:
- Enkel glas
- Standaard dubbel glas: U-waarde: 2.8 - 2.9 W/m²K
- HoogRendement glas+: U-waarde: 1.2 - 1.6 W/m²K
- HoogRendement glas++: U-waarde: 1.1 W/m²K
→ Hoe lager het getal, hoe minder warmte er via het glas verloren gaat.
De meeste ramen die je kan aankopen via onze website en showroom zijn uitgerust met het HoogRendement glas++. Dit isoleert 2 tot 3 keer beter dan gewoon dubbel glas en zelfs 4 tot 5 keer beter dan enkel glas. Hierdoor zal je woning een veel aangenamere temperatuur kunnen aanhouden en moet je minder bijverwarmen. Win win dus!
Assortiment elektrische verwarming bij Zelfbouwmarkt
Bij Zelfbouwmarkt bieden we jou heel wat opties aan om elektrisch en op zonne-energie te verwarmen. Ontdek onze design elektrische radiatoren in verschillende kleuren (wit, antraciet, zwart). Je kan ze krijgen met enkele of dubbele buizen. Het laatste heeft als voordeel dat je warmteopbrengst dubbel zoveel is als een radiator met enkele buizen, en dezelfde oppervlak inneemt in je kamer.
Ook voor kleine kamers kan je bij Zelfbouwmarkt elektrische verwarming vinden. Badkamerblazers, infraroodverwarming, paneelverwarming, ... aan scherpe prijzen én op voorraad. We hebben dit jaar in het groot aangekocht. Op deze manier kunnen we jou de beste prijzen aanbieden op elektrische verwarming. Twijfel dus niet en geniet nu nog van onze hartverwarmende kortingen op verwarmingstoestellen.