Laat je inspireren
Hoe een tegelvloer leggen?
Tegels leggen: lijm of cement?
Als je vloertegels hebt uitgezocht, wil je natuurlijk graag snel je hele vloer geïnstalleerd zien. Daarvoor is het wel belangrijk te weten hoe je tegels precies vastzet. Ook dien je goed te weten hoe je moet voegen. Lees daarom meer over het aanleggen van je nieuwe tegelvloer, zodat je direct aan de slag kunt.
Je tegelvoer verlijmen, een mortelbed gebruiken, of...?
Bij de meeste natuursteensoorten kun je de tegels best in een mortelbed leggen. Dit mortelbed giet je over een stabiliseerlaag van zand en cement. Met de methode van het mortelbed worden je tegels dus eigenlijk ingemetseld. De vraag is echter of je deze methode zelf kunt gebruiken. Een slecht geplaatste tegel kun je namelijk op deze manier nooit meer recht leggen.
Een tweede manier van tegels plaatsen – iets wat vooral bij dunnere tegels werkt – is werken met chape. Op een natte laag chape leg je de tegels goed. Over de chape strooi je eerst nog wel wat droog cement en soms harsen zodat het beter hecht.
Wil je het liever op een andere manier? Dan is het ook nog een optie om de tegels met lijm of een kleefcement op een droge chape-laag te plaatsen. Het is bij grotere tegels sowieso aan te raden om dubbel te verlijmen. Hierbij lijm je zowel de ondergrond als de tegel in, zodat de tegelvloer beter op zijn plaats blijft zitten.
Tegels leggen: tips
Tips bij het verlijmen van tegels
Bij het verlijmen van tegels bepaalt de ondergrond, of liever de staat hiervan, grotendeels de kwaliteit van de plaatsing. Heb je bijvoorbeeld een stoffige ondergrond of een sterk zuigende, dan dien je eerst een hechtemulsie of voorstrijkmiddel te gebruiken en alle oneffenheden wegwerken. Het kan nodig zijn om de vloer te egaliseren.
Voordat je dan echt met het verlijmen van de tegels gaat beginnen, kun je alvast een rij tegels op de vloer leggen (zonder lijm!) om te kijken hoe deze uitkomen. Zet in het verlengde van de rij tegels een tegel rechtop tegen de muur. Zo kun je bepalen hoe de volgende rijen tegels netjes tegen deze rij aan komen te liggen. Het geeft je een leidraad. Met behulp van een waterpas en een verticale houten lat kun je nu preciezer leggen.
De volgende stap is het oppervlak insmeren met tegellijm. Werk zone per zone en gebruik een getande lijmkam. Minimaal 65 procent van de tegel dient met lijm bedekt te zijn, dus houd na het insmeren een tegel bij de lijm om te controleren of dit zo is. Klopt alles? Plaats dan de tegels in een schuivende beweging in de nog vochtige lijm. Met voegkruisjes kun je tussen de hoeken en tussen twee tegels de juiste breedte behouden. Controleer gelijk na het plaatsen de tegels: staan ze allemaal recht? Nu is het moment om nog te herstellen als niet alles recht ligt. De voegkruisjes en houten latjes kun je weghalen na minimaal 24 uur.
De finishing touch van je tegelvloer: voegen
Als je tegels goed zijn aangelegd is het nog een kwestie van voegen. Zoals gezegd moeten tegels niet naadloos naast elkaar worden gelegd. Er moet altijd een klein restje open blijven om spanning op te vangen. Die open restjes kun je voegen. Een goede formule om uit te rekenen hoeveel ruimte er best tussen de tegels komt, reken 2*1/100 van de lengte. Tussen tegels van 20 bij 20 centimeter voeg je dus 4 millimeter. Hiermee vang je het krimpen en uitzetten van de tegels op. Gebruik verder bij de aanmaakspecie voor de voegen steeds dezelfde hoeveelheid water, hetzelfde merk specie en dezelfde kleur. Zo vermijd je kleurverschillen.
Weet je al welke kleur voeg je wilt gebruiken? Wit is vaak het mooist, maar verkleurt ook het snelst. Grijs of lichtgrijs behoudt echter altijd zijn kleur. Verder kun je nadenken over de kwaliteit van voegcement. Zo is waterdicht voegcement kwalitief beter dan mengeling van zand en cement of een gewone voegcement. Ook is het beter bestand tegen vlekken en vuil worden.
Klaar met voegen? Wacht een kwartier tot de specie bijna droog is en neem al het voegwerk en de tegels af met een vochtige spons. Hiermee verwijder je gelijk overtollige specie.
Hulpmiddelen bij het plaatsen van je tegelvloer
Bang voor een niet zo net resultaat als je zelf tegels gaat leggen? Geen nood, er zijn genoeg hulpmiddelen op de markt die je kunnen helpen. Zo zijn er aansluitprofielen van PVC of aluminium natuurkleur die voor een extra versteviging zorgen van het tegeloppervlak. Je gebruikt deze profielen aan de aansluiting met de muur. Tijdens het leggen kun je randisolatie gebruiken om te voorkomen dat de tegels omhoog steken. Ook krijg je hierdoor geen scheuren in je chape-laag.
Een tweede hulpmiddel zijn de uitzettingsvoegen. Hiermee wordt de vloer in diverse compartimenten gedeeld en hiermee verdeel je de spanning op de vloer goed. Ook kun je tijdens het leggen gebruik maken van PVC profielen die in de cementbedding te plaatsen zijn. Zo sluit je twee aan elkaar grenzende tegeloppervlakken mooi aan. Voor een mooie afwerking van de vloer kan je hoeklatjes van messing, aluminium of kunststof gebruiken.