Laat je inspireren
10 redenen waarom tegels plaatsen niet lukt
Tegels plaatsen: tips
Je wil zelf je tegels plaatsen, maar het wil maar niet lukken? Deze 10 redenen kunnen de aanleiding geven voor je probleem.
1. Onjuiste of geen dilatatievoegen
Dilatatievoegen zijn voegen die het uitzetten en inkrimpen van de tegels tegenhouden. Zo voorkom je scheuren in de vloer- of wandtegels.
2. Onjuiste keuze van lijm
Het is belangrijk om de juiste lijm te gebruiken. Wanneer je de foute lijm kiest kunnen tegels snel loskomen. Voor elke tegelsoort en ondergrond bestaat er andere lijm. Laat je dus goed informeren.
3. De lijm is al gedroogd voor de tegels erin geduwd zijn
Om te voorkomen dat de lijm al gedroogd is voor je de tegels kan plaatsen, zorg je er het best voor dat je niet meer dan 1 m² bestrijkt met de lijm. De oppervlakte die je insmeert met lijm hangt natuurlijk af van de grootte van je tegel.
4. Vervuilde ondergrond
De basis is zeer belangrijk bij het tegelen. Is deze niet goed, dan kan je nooit het gewenste resultaat bekomen. Zorg er dus voor dat je ondergrond niet vervuild is en je met een zuivere ondergrond kan beginnen werken.
5. Slechte of foute voorbereiding van het oppervlak
Voor je begint met tegelen moet je ervoor zorgen dat je muur of vloer vrij is van onzuiverheden. Wanneer er kleine putjes aanwezig zijn op de ondergrond, dien je deze op te vullen. Zodat er een mooi vlak oppervlak ontstaat.
Tegels plaatsen: tricks
6. Te weinig lijm op het oppervlak
Er moet voldoende lijm aangebracht worden op de ondergrond of op de tegel zelf. Daarom is het belangrijk dat je soms nakijkt of de hele tegel bedekt is met de lijm. Zelfs een klein stukje zonder tegellijm kan ervoor zorgen dat de vloer-of wandtegel niet vast blijft hangen.
7. Geen goede bodemlaag
Dit komt vooral voor bij terrastegels. De ondergrond is niet geschikt of onvoldoende bewerkt om tegels te kunnen plaatsen. Om tegels te plaatsen heb je een vlakke ondergrond nodig.
8. Teveel beweging in de ondergrond
Tegels moeten geplaatst worden op een stevige, vaste ondergrond. Doe je dit niet dan kunnen de tegels nooit mooi geplaatst worden.
9. Stof of loshangend vuil vergeten te verwijderen van tegel
Voor je de tegels tegen het oppervlak wil lijmen, moet je ervoor zorgen dat je de tegel stofvrij hebt gemaakt aan de achterkant. Er kan ook nog loshangend vuil aan de achterzijde van de tegel hangen die nog verwijderd moet worden. Het volstaat om er even met een borstel over te gaan.
10. Onjuiste verhouding tussen water en lijm
Wanneer je de lijm voorbereidt kijk je het best goed op de verpakking hoe je de lijm moet klaarmaken voor gebruik.
Hopelijk heb je het probleem kunnen oplossen en kan je, je werk bewonderen.
Wanneer het plaatsen nog steeds niet lukt, kom daarom vrijblijvend even langs in onze ruime showroom en ontdek er de onweerstaanbare prijzen van tegels, informeer je er verder bij de adviseurs, specialisten ter zake, die je graag verder wegwijs maken binnen dit assortiment.
Een prijsofferte op maat behoort steeds tot de mogelijkheden, de adviseurs zullen deze graag met jou gedetailleerd overlopen en uitleg verschaffen waar nodig.